Begeleid worden via de Boonstra-methode....

Wie ben ik naast de ander?
Als ik weet wie ik ben, maakt het niet uit wie de ander is. Dan maakt het niet uit wie de ‘wij’ zijn.

Als ik mezelf kan zijn naast de ander, nodig ik de ander uit om zichzelf te zijn naast mij.

proces

Ik heb mijn eigen zoektocht gehad als naaste van angst en dwang. Een zoektocht naar het ontdekken hoe ik vastzat in het patroon van mijn dierbaren. Gezien wat mijn aandeel was in het in stand houden van het patroon. Dat laatste was slikken en was een confronterende ontdekking. Ik heb ontdekt dat ik niet duidelijk was en geen grenzen aangaf. Ik probeerde het wel, maar het lukte mij telkens niet. Ik zei nee en deed ja (of andersom).

Meedwangen (= gedwongen worden door een ander), vemijden en emotionele chantage is gedrag waar naasten veel mee te maken hebben als gevolg van psychische klachten of GGZ-diagnose. Als naaste zit je hierin vast.

Ik heb jarenlang geprobeerd mijn dierbaren en hun diagnose te veranderen. Hoe liefdevol dit ik ook deed, het werkte helemaal niet (had zelfs het tegenovergestelde effect).

Verschil reguliere begeleiding van naasten en Boonstra-methode

Dit heb ik kunnen omdraaien. Ik ben in beweging gekomen. Mijzelf kon ik wel veranderen. Ik zag het patroon waarin ik mij vast voelde zitten. Ik kreeg door hoe ik duidelijk kon worden, zonder bang te zijn voor de reactie van de ander. Ik leerde om mijzelf en mijn emoties serieus te nemen. Pas toen ik ging veranderen, gebeurde er iets in mijn gezin.

Dit alles heeft er toe geleid dat er een visie is ontstaan: 'Als helpen niet helpt'. Deze wordt praktisch gemaakt in de Boonstra-methode.
Deze methode is als vanzelf ontstaan in de jaren dat ik hiermee werk.
Het omvat een proces dat theoretisch is onderbouwd vanuit de NLP, Transactionele Analyse, systemisch werk, karakterstructuren en mindfulness.
Wat deze methode anders en uniek maakt, is dat het werkt in de onderlinge dynamiek (tussen naaste - gezinslid - diagnose of gedrag). 

Omdat deze methode mij dierbaar is, heeft deze mijn meisjesnaam gekregen: de Boonstra-methode.

De Boonstra-methode heeft de volgende stappen:

 1. Inzien aan welk spel jij meedoet
 2. De ander is geen diagnose, maar heeft een diagnose
 3. Reageren vanuit je rust
 4. Duidelijk zijn
 5. Grenzen stellen
 6. Je aan je eigen afspraak houden
 7. Loslaten

Hierdoor kun jij:

 • Vertellen waar JIJ tegenaan loopt en wat JOUW probleem is
 • Bewust worden van je eigen angst voor de reactie van de ander, door middel van een eenvoudige oefening die ook onbewust doorwerkt (alles wat onbewust werkt, hoef je niet meer te onthouden, dat scheelt energie!)
 • Ontdekken waarom jij nee zegt en ja doet.
  Wil je niet? Moet je? Mag je niet? Kun je het niet? Durf je niet?
 • Met behulp van het stappenplan - in hele kleine stapjes - iets gaan veranderen waar jij invloed op hebt en waar jij je aan gaat houden.

Niet als aangeleerde oplossing aan de buitenkant, maar vanuit een werkelijke verandering in jezelf.

Welk traject je ook volgt groepstrainingindividueel of oudertraject bij Sterk in Eigen Kracht, het gaat altijd volgens de stappen van de Boonstra-methode.

Het verschil zit in de mate van begeleiding. Dit maakt dat je kunt kiezen welke manier bij jou past.

En niet onbelangrijk, hierdoor is het aanbod variërend van €150 tot €2000 (een jaar lang intensieve begeleiding).

Ervaringen van andere cliënten die geholpen zijn via de Boonstra-methode kun je hier lezen.

 

Geïnspireerd worden door de Boonstra-methode?

Meld je aan voor het gratis tweewekelijks Whatsappbericht.
En meld je aan voor de test voor naasten, het ebook of de nieuwsbrief.

Kijk hier.