Hoe langer we helpen, hoe erger de dwang wordt!

Waarom heb je gekozen voor een traject bij Thea?

Mijn dochter had een dwangstoornis en in mijn zoektocht naar informatie en hulp heb ik Thea gevonden. In onze kennismakingsgesprek heb ik al een goede indrukking gekregen over haar kennis en ervaring en vooral over hoe zij mij zou kunnen helpen als moeder van een meisje met dwang (precies wat ik zocht).

Wat heeft het traject je gebracht?

In mijn eerst traject met Thea heb ik geleerd hoe ik mijn dochter echt kon helpen, maar op een duurzame manier: door mijn eigen gedrag en angst te herkennen en in mijn dochters kracht te vertrouwen. Mijn dochter heeft geen dwangstoornis meer, en ik weet zeker dat mijn traject met Thea een heel belangrijk factor was in haar genezingsproces. In dit proces heb ik veel meer geleerd en ontdekt over mezelf, met impact op andere gebieden van mijn leven. Daarom heb ik besloten om verder te gaan in mijn traject met Thea, om nog meer over mezelf te leren en ontdekken en mijn leven en van mijn gezin beter te maken.

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

Dat de beste manier om mijn dochter te helpen was juist door haar niet meer te “helpen”. Ik “hielp” haar vanwege mijn angsten, om haar te beschermen, maar op deze manier weet ze niet wat ze zelf moet doen, en weet ze ook niet wat ze kan doen, en hoe sterk ze eigenlijk is. Dit werd pas duidelijk op het moment dat ze de kans kreeg om te vechten tegen de dwang. En wat een ongelooflijke kracht heeft ze!

Dit werd heel duidelijk voor mijn dochter met dwang, maar is natuurlijk ook van toepassing voor mijn jongste dochter die geen dwang heeft. En mijn conclusie is: het gaat eigenlijk over mijn angsten en mijn gedrag, die wil ik graag herkennen om beide mijn dochters echt te helpen in hun levens.

Waarom zouden je dit traject wel/niet aanraden aan anderen?

Ik zou het zeker aanraden aan naasten van mensen met dwang.

Wat wij, naasten van mensen met dwang, “intuïtief” doen om ze op korte termijn te helpen, helpt op lange termijn eigenlijk niet, en sterker nog: op lange termijn wordt de dwang erger met onze “korte termijn hulp” (meedwangen). Dus hoe langer we “helpen”, hoe erger de dwang wordt. Daarom is het heel belangrijk om dit zo snel mogelijk te beseffen en zo snel mogelijk leren hoe we stoppen met meedwangen.

Hoe zou je Thea als coach/therapeut omschrijven?

Thea weet de juiste vragen te stellen, de moeilijke vragen, ook als die tijdelijke irritaties en andere negatieve gevoelens veroorzaken. Dit vind ik heel belangrijk, omdat achter die moeilijke vragen zitten juist de belangrijke antwoorden, en een goede therapeut moet de goede manier en het goede moment vinden om die moeilijke vragen te stellen om ons echt te helpen. Thea kan dit allemaal.

================================================================

Cristina volgde het individuele traject.

Laat een reactie achter