Als je ouders bent van een kind (van heel jong tot ver volwassen) met psychische problematiek en merkt dat jullie kind letterlijk en figuurlijk tussen jullie in gaat staan. De ene ouder heeft het contact met het kind en probeert het gedrag in goede banen te leiden door zich aan te passen, te sussen, te redden en te zorgen dat het niet erger wordt. Dit gaat ten koste van zichzelf en het gezin.
De andere ouder wordt buiten spel gezet, door het kind maar ook door de ene ouder. Hij of zij krijgt te horen: ‘Jij begrijpt er niets van. Ons kind raakt overstuur van alles wat jij zegt of doet.’
De eerste ouder krijgt te horen: ‘Stop met pamperen. Je moet veel strenger zijn.’

Beide ouders voelen zich niet gezien en begrepen door elkaar.
Het gedrag dat bij de psychische problematiek van jullie kind hoort, speelt jullie tegen elkaar uit.
Dit kun je positief beïnvloeden, maar alleen therapie voor het kind (als het al in therapie wil) is niet voldoende. Als ouders heb je weer naast elkaar te gaan staan. Als ouders en als partners!

De taak van de ouder is het voorbeeld te zijn voor je kind. Ongeacht de leeftijd. Beiden op je eigen manier.
Je hoeft als ouders niet alles precies hetzelfde te doen. Juist niet. Je kind heeft een deel van jullie beiden en heeft het voorbeeld van beiden daarin nodig.

In het OUDERTRAJECT van een jaar doorloop ik met jullie de Boonstra-methode. Hierbij begeleid ik jullie individuele proces en jullie proces als ouders en partners. Niet alleen voor het kind met de psychische problematiek, maar ook voor de eventuele andere kinderen in jullie gezin.

Als helpen niet helpt - OUDERS  bestaat uit:

 • Vier oudersessies
 • Twee individuele sessies voor beide ouders.
 • Afsluitende oudersessie na drie maanden.
 • De waardevolle online leeromgeving van Als helpen niet helpt – SAMEN met daarin:
 • - De online training ‘Als helpen niet helpt
  - Online community in een beveiligde omgeving
  - Elke maand een online workshop van 60 minuten
  - Elke maand een Q&A van 30 minuten

Vier oudersessies van 75-90 minuten waarin we de Boonstra-methode doorlopen
1. Het spel van de diagnose sessie
Je gaat inzien wat bij jou en wat bij de ander hoort. Met behulp van het ijsbergmodel begrijp je wat boven water (zichtbaar) en onder water (onzichtbaar) gebeurt. Dit geeft al rust.
2. Grip op je emotie sessie
Je probeert je kind gerust te stellen vanuit je eigen angst en onmacht. Dit gevoel ga je herkennen en ontdekken hoe je dat kunt beïnvloeden.
3. Grenzen sessie
Je wilt graag leren om grenzen te stellen tegenover je kind (of anderen), maar dat gaat je pas lukken als je bewust bent wat je eigen ruimte is.
4. Welke stap kan IK zetten sessie
Met behulp van het stappenplan gaan jullie concreet iets veranderen.

Voor beide ouders twee individuele sessies van 75-90 minuten waarin je persoonlijke thema centraal staat.
Dit kan gaan over bijvoorbeeld: verantwoordelijkheid (over)nemen en geven, controle en loslaten, zorgzaamheid, aanpassen, onmacht, frustratie.

Na drie maanden een afsluitende oudersessie.
In de laatste sessie bespreken we hoe het gaat en waar jullie nog tegenaan lopen. Jullie proces gaat door in de online omgeving.

Online community in een beveiligde omgeving.
Hier kun je je verhaal delen. Herkenning en erkenning vinden in elkaars verhaal. Tegelijkertijd zal ik ervoor zorgen dat we niet in ‘zware’ verhalen blijven hangen. Door mijn vragen nodig ik je uit om op een andere manier je verhaal te vertellen. Jij bent alleen verantwoordelijk voor je eigen situatie. Je hoeft de situatie van een ander niet op te lossen.
Wekelijks stel ik een vraag die je inspireert en misschien een beetje confronteert. Dat laatste zorgt ervoor dat je op een andere manier gaat kijken en reageren dan dat je tot nu toe hebt gedaan.
Ik reageer op twee vaste momenten op alle berichten en reacties. Daarbij geef ik geen tips en adviezen, maar haal naar boven waar het werkelijk over gaat bij jou.

Online training 'Als helpen niet helpt.
In de sessies doorlopen jullie onder mijn begeleiding de Boonstra-methode. In de online training kun je dit terugkijken door middel van video’s en werkbladen.

Elke maand een online workshop van 60 minuten.
In de workshop neem ik je elke maand mee in een ander thema waar naasten tegenaan lopen en wat aanvullend is aan de Boonstra-methode. Via de community mag je ook zelf een idee aandragen. De opname van de workshop kun je op je eigen moment terugkijken.

Elke maand een Q&A van 30 minuten.
Antwoord krijgen in de community is fijn en snel, maar ik weet dat het ook fijn is als je ik je het antwoord vertel. Waarbij je me hoort en ziet. In de Q&A kun je alle vragen aan mij stellen. Ik geef antwoord op jouw vraag en je hoort de antwoorden op de vragen van andere deelnemers.
Omdat dit om persoonlijke vragen gaat, is de opname gedurende twee weken beschikbaar. Zodat mensen die later in de community stappen en jou niet kennen dit niet kunnen terugkijken.

De unieke combinatie van oudersessies, individuele sessies, community en de online activiteiten maakt dit traject persoonlijk en intensief. Je gaat onder persoonlijke begeleiding je eigen proces in en het proces van jullie samen, als ouders en als partners.

Het is aanbevolen om het boek 'Als helpen niet helpt' te lezen.

Wat doe je anders na het oudertraject?

 • Jullie zijn weer partners en ouders.
 • Jullie kunnen de liefde voor elkaar en jullie kind weer, door de angst heen, laten zien.
 • Jullie voelen je meer ontspannen en kunnen van daaruit met elkaar afstemmen.
 • Jullie voelen weer ruimte, in de realiteit van jullie situatie.
 • Jullie lopen niet meer de hele dag op eieren.
 • Jullie weten  op welke manier jullie uit de discussie of ruzie blijven bij elkaar en bij het gedrag van de diagnose. En jullie kunnen aangeven wat jullie hierin van elkaar nodig hebben.
 • Jullie herkennen bij jezelf wanneer jullie je aan het aanpassen zijn (vermijden of ‘meedwangen’) en kunnen daarin kiezen wanneer je dat wel of niet wilt doen.
 • Jullie hebben samen een zorgvuldige, liefdevolle aanpak met respect voor jezelf, elkaar en je gezin.

Wat kost Als helpen niet helpt – OUDERS?

Het kost je moed om in de spiegel te kijken die ik jou en jullie samen voorhoud.
Het vraagt van je om open te staan voor een andere manier van kijken naar jullie situatie, naar elkaar en naar jullie manier van opvoeden.
Het vraagt bereidheid om te stoppen met je kind ‘beter’ te maken en je partner te veranderen. Je mag weer jezelf worden naast je partner en naast je kind. Dat is intensief, maar jullie mogen weer de partners en ouders worden die jullie willen zijn en ik begeleid jullie daarbij.

Wat investeer je in Als helpen niet helpt – OUDERS?

Je investeert in het complete traject €2000

Doen jullie mee?

Willen jullie op een andere manier met elkaar en jullie kind(eren) omgaan?
Kunnen jullie de energie opbrengen om actief te werken aan jullie rol als ouders?
Mogen jullie jezelf kwetsbaar opstellen naar elkaar?
Durf jij vertrouwen te geven aan je partner, maar ook aan de deelnemers in de community? Mogen zij jullie getuigen zijn?  Net zoals zij jullie het vertrouwen geven en jullie hun getuigen zijn?

Neem dan contact met mij op om een afspraak te maken voor een intake. Daarin bespreken we samen of
Als helpen niet helpt – OUDERS geschikt is voor jullie.
Stuur een mail naar info@sterkineigenkracht.nl of bel/app naar 0681941059

================================================================================================

Als ouders kunnen jullie ook samen het traject Als helpen niet helpt – SAMEN volgen.

================================================================================================

FAQ

Ik twijfel of onze situatie niet te complex is hiervoor.
Met elk ouderpaar heb ik een intake waarin we bespreken of deze vorm voor jullie geschikt is. Zo niet, dan bespreken we andere mogelijkheden.
In plaats van dit oudertraject kunnen jullie ook samen meedoen met Als helpen niet helpt – SAMEN.

Ik weet niet of mijn (volwassen) kind dit goed vindt.
Dat is iets dat ik veel hoor van naasten. ‘Als helpen niet helpt’ gaat over jou en jij mag zelf beslissen met wie en wat je over jezelf vertelt.
De Boonstra-methode is een veilige manier. De ervaring leert dat je kind al snel blij is dat jullie aan jezelf gaan werken en minder druk op hem legt.

We willen alleen de persoonlijke sessies en niet het deel van de community. Hoeveel kost het dan?
Dit oudertraject is zorgvuldig samengesteld. De combinatie van persoonlijke begeleiding en deel uitmaken van een groep deelgenoten is krachtig. Het effect van het traject wordt vele malen groter. Het is een all-in prijs. Jullie zijn niet verplicht er gebruik van te maken.

Wordt dit vergoed door mijn zorgverzekering?
Ik ben een CAT-vergoedbaar therapeut, waardoor voor individuele sessies een gedeeltelijke vergoeding via aanvullende verzekeringen mogelijk kan zijn. Als je contact opneemt met je zorgverzekeraar hebben ze de AGB-code nodig:
AGB code Thea van Bodegraven: 90105415
AGB code Sterk in Eigen Kracht: 90064693

Je kunt ook aan je werkgever vragen of zij dit willen betalen voor je. Een werkgever heeft er een groot belang bij dat zijn werknemer thuis goed in zijn vel zit.
Voor werkgevers gelden andere tarieven.

Hoe kunnen wij ons aanmelden?
Je stuurt een mail naar info@sterkineigenkracht.nl of je belt of appt naar 0681941059. We maken een afspraak voor de intake. Dit kan via beeldbellen of jullie komen naar mijn praktijk.