Welke keuze maak jij?

keuze

Durf jij werkelijk een keuze te maken? Niet tegen de ander, maar voor jezelf?

  • Mijn dochter durfde niet meer naar buiten. De tweede keer dat ik mijn ‘eigen middag’ had en naar het bos wilde gaan, vroeg ze of ze mee mocht. We hebben heerlijk samen gewandeld en zelfs ergens iets gedronken.
  • Mijn dochter heeft een eetstoornis. Vanwege haar moesten we altijd voor de TV eten. Wij (ouders) zijn 1x per week samen aan tafel gaan eten. De kinderen mochten gewoon voor de TV eten. Binnen twee maanden zat het hele gezin (op eigen verzoek) aan tafel. Ook onze dochter met de eetstoornis.
  • Sinds ik begrijp hoe de emotionele chantage (het spel) werkt, reageer ik al anders. Als mijn man thuiskomt, zorg ik dat ik de groenten aan het snijden ben (i.p.v. te scannen hoe het met hem gaat). Het effect is enorm.

Dit zijn een paar voorbeelden van ‘oplossingen’ die naasten zelf hebben gevonden en die werken.
Als ik ze dezelfde oplossing als advies had gegeven, had het niet gewerkt.
De eerste vader wilde wel weggaan, maar alleen als zijn dochter ook naar buiten ging. Hij vond niet dat hij haar alleen kon laten met haar paniekaanvallen. Pas toen hij zijn ‘eigen middag’ had gecreëerd, en zowel hij maar ook zijn vrouw en dochter merkte hoe vrolijk hij daarvan thuiskwam, werd zijn dochter nieuwsgierig. Hij heeft op die manier de rollen omgedraaid. Hij bleef niet bij haar in haar paniek. Zij mag mee in zijn energie. Maar niet meer op zijn ‘eigen middag’, die is van hem. Wel op een ander moment

‘Wij kunnen toch niet ‘gezellig’ samen aan tafel gaan zitten? Dat is toch gek?’ Dat was de reactie van de ouders in het tweede voorbeeld toen dit idee naar boven kwam. Tja, alles wat je niet vaak doet is vreemd en daarmee vinden we snel iets gek.
Ze moesten er ook wel even aan wennen. Tafel leuk dekken, kaarsjes aan en… aandacht voor elkaar i.p.v. een schuin oog op het bord van de dochter. Maar het ging wennen en het moment kwam dat dochter zelf vroeg of ze ook aan tafel mocht. Zonder er veel aandacht aan te besteden hebben ze er een bord bijgezet en zaten ze voor het eerst in twee jaar weer samen aan tafel.

In heet derde voorbeeld was deze vrouw altijd gefocust op hoe haar man thuiskwam. Een man met paniekaanvallen en een persoonlijkheidsstoornis (OCPS). Ze probeerde te zorgen dat alles ‘goed’ was. ‘Ik heb al vaker het advies gekregen om hem geen aandacht te geven als hij thuiskomt. maar dat kan ik niet. Ik wil hem niet negeren. Door nu met iets bezig te zijn, negeer ik hem niet maar geef ik niet al mijn aandacht aan hem. En dat werkt!’

Dit zijn drie cliënten in drie situaties met drie oplossingen die bij hen werken. Het effect is groter dan de oplossing en wordt nog steeds groter.
Ze hebben alle drie een groepstraining ‘Als helpen niet helpt’ gevolgd.
Wel alle drie een andere variant.

Drie mensen die een keuze durven te maken om niet langer te proberen hun kind of partner te veranderen of ‘beter’ te maken, maar om hun eigen pad te gaan ontdekken. Ze wilden gaan helpen op een manier die wel helpt en dat werd concreet in de Boonstra-methode.

‘Als helpen niet helpt’ is er in vier varianten: drie verschillende groepstrainingen en via een individueel traject.
Welke vorm je ook kiest: je gaat je eigen proces als naaste aan.
Het verschil zit in de mate van begeleiding en praktische zaken als waar, wanneer en hoe duur.

Een groepstraining heeft een voordeel.
Je vormt met elkaar als het ware een streepjescode. De streepjes samen vormen het geheel, geen enkel streepje kan worden gemist.
In een groepstraining ontmoet je lotgenoten die getuigen worden van jouw proces. Dat is een enorme steun in de rug. Of misschien ook wel de schop onder je kont die je kan gebruiken.
Let op: het is geen ‘gewone’ lotgenotengroep en het is geen klaaggroep. Je gaat onder begeleiding daadwerkelijk aan de slag.

Als helpen niet helpt‘ doe je voor jezelf. Het is jouw proces, maar onderschat niet wat het effect daarvan is op je gezinslid. En dat is toch eigenlijk precies wat je wilt…

Ik ben ik
Jij bent jij
Wij zijn er allebei
Uit Evenbeelden, Willem de Bondt, april 2022

Voor wie maak jij de keuze?

===============================================================================================

Voel je vrij contact met mij op te nemen om te overleggen of een groepstraining iets is voor jou.
Mail info@sterkineigenkracht.nl
Bel of app 0681941059

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter