Welke weg kies je?

Welke weg kies jij

Ik sta stil en kijkt om me heen. Hijgend van de forse klim die ik heb moeten maken om op dit punt te komen. Er was maar één weg omhoog en die was moeilijk en steil. Er waren momenten dat ik het wilde opgeven, maar ik moest door. Ik had geen keuze. Nu sta ik hier. Doodmoe. Het zweet staat op mijn voorhoofd, maar toch ril ik van de kou. Donkere wolken pakken zich boven me samen. Waar moet ik heen, want hier wil ik niet blijven. Ik moet hier weg!
Ik tuur in de verte en knipper met mijn ogen of ik het goed zie. Het lijkt alsof de kleuren terug knipogen naar me. Velden met … ja, wat eigenlijk. Graan, gras? Zie ik zelfs enorme bloemenvelden? Ik weet het niet precies. Maar ik vind het mooi en het oogt zo rustig. Ik voel mijn schouder direct ontspannen. Dat is wat ik nodig heb.
Achterom kijkend zie ik de steile weg die ik heb beklommen. Een donker pad in de schaduw met kuilen en hobbels. De blauwe plek op mijn scheenbeen voel ik steeds dikker worden. Opgelopen toen ik tegen een omgevallen boomstronk aanliep. Ik was zo de weg aan het zoeken dat ik hem niet zag en er overheen viel. Mijn tenen zijn gevoelloos in mijn schoenen die koud zijn van het nat van de modder waar ik doorheen moest lopen.
Ik zet een stapje naar voren zodat mijn voeten in de zon komen. Dan zet ik nog een stap naar voren en hef mijn gezicht omhoog in de hoop nog meer zon te voelen. Dan komt er een wolk.
Ik kijk weer naar de overkant. Het is daar licht en warm. Ik neem een besluit. Daar ga ik naartoe.

Er komt een man naar me toe.
‘Ik zie je kijken. Het is daar prachtig en je bent daar meer dan welkom.’ Hij praat met een stem die zowel zacht als krachtig is. ‘Er zijn drie wegen, ‘ legt hij uit. ‘Je mag naast me lopen en dan gaan we samen naar de overkant.’ Hij kijkt me vriendelijk aan. ‘De weg is iets langer en je moet zelf lopen, maar onderweg zorg ik voor je.’
Hij kijkt langzaam rond en vervolgt: ‘Er is een tweede weg. Die ga je alleen lopen.’ Als hij merkt dat ik schrik, legt hij zijn hand geruststellend op mijn schouder. ‘De  weg is duidelijk aangegeven en er wordt op diverse punten op je gewacht en voor je gezorgd. Dan kun je even uitrusten om daarna je weg weer te vervolgen. In jouw tempo en op jouw manier.’
Weer laat hij een stilte vallen. Ik volg zijn blik naar de overkant en draai mijn hoofd iets om beter te kunnen luisteren naar de zachte ritselende geluiden die daar vandaan komen.
‘En er is een derde weg. Die weg loop je alleen. Hij staat duidelijk aangegeven. Je kunt niet verdwalen en er zijn punten waar je hulp kunt vragen.’ Waarschijnlijk ziet hij de angst op mijn gezicht want hij zegt: ‘Nee, je hoeft niet bang te zijn. Alle drie de wegen zijn veilig. Ze leiden je allemaal naar de overkant.’
‘Maar met jou als gids is het makkelijkst toch?’ Ik vraag het zachtjes.
Hij schudt zijn hoofd. ‘Nee, op elke weg ga je een lastig stuk tegenkomen. Maar de weg die jij kiest, die kun jij aan.’
‘Welke weg is het mooist?’
‘Alle drie zijn ze mooi, want je loopt door hetzelfde gebied en je komt op hetzelfde punt uit. Het grote verschil is hoe jij rond kijkt. Heb je iemand nodig hebt die je de zowel de mooie dingen als de gevaren aanwijst of zie je die zelf en kun je dan hulp vragen als je dat nodig hebt?’
In stilte staan we samen naar de overkant te kijken.
Hij geeft me een bemoedigend knikje. ‘Kies jouw weg.’

===============================================================================================

‘Als helpen niet helpt’ groepstraining voor naasten van mensen met psychische klachten of een GGZ-diagnose.

Whatsapp
Zelfstandig de online training volgen met begeleiding via Whatsapp
€175
Start 29 april 2023

Live
Drie zaterdagen begeleid door twee coaches
€550
Start 13 mei 2023

Online
De online training volgen begeleid in zes online bijeenkomsten van twee uur
€350
Start 9 juni 2023

Bij alle groepstrainingen krijg je toegang tot de online leeromgeving waar de Boonstra-methode in video’s en oefeningen wordt uitgelegd. Je hebt de keuze uit de mate van begeleiding. Dit maakt ook het verschil in prijs.
De trainingen worden begeleid door een excellente naastencoach van het netwerk Boonstra-methode.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een individueel traject. Dan is alle begeleiding in vijf sessies van 90 minuten gericht op jou.

Wil je meer weten?
Mail naar info@sterkineigenkracht.nl
Bel of app naar 0681941059

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter