Wanneer ben je te oud om te veranderen?

Leeftijd

Er zijn allerlei argumenten om niet te (willen) veranderen. Leeftijd is er één van.

Misschien mag ik het niet zeggen, maar stiekem heb ik een lievelingscliënte.
Een bijzondere vrouw die zichzelf helemaal niet bijzonder vindt. Een dame die bewijst dat je nooit te oud bent om te leren en om te veranderen. Een moedige dame die dat ook in de praktijk brengt. Op 78-jarige leeftijd!

Meedwangen met de 40-jarige dochter

Een aantal jaar geleden zocht ze contact met mij.  Haar 40-jarige dochter kreeg last van ernstige dwang. Lieverd als ze is, wilde ze haar dochter zo ontzettend graag helpen. Dat betekende dat ze met haar dochter lang aan de telefoon zat om haar door de dwanghandelingen heen te helpen, maar ook dat ze geen weekendjes weg durfde omdat haar dochter haar elk moment nodig kon hebben.
Ergens kwam ze op mijn website terecht en zocht ze contact. Omdat ze aan de andere kant van het land woont besloot ze mijn online training te gaan volgen en hadden we regelmatig telefonisch contact.

Online training vraagt discipline

De online training vraagt discipline. In video’s neem ik je mee in het proces en met behulp van werkbladen doe je de oefeningen die erbij horen. Maar dat doe je alleen. Extra ondersteuning van mij is mogelijk via mail of Skype, maar dat is toch anders dan persoonlijke begeleiding van mij.

Deze dame – van toen 75 jaar – ging het proces aan. Dat was confronterend. Met haar warme hart en al haar liefde voor haar kind besefte ze dat haar dochter meehielp om de dwang in stand te houden en zelfs de ruimte gaf om groter te worden.
De dwang werd zo erg dat haar dochter weer thuis kwam wonen, waardoor mijn cliënte nog meer werd meegezogen in het meedwangen.
Toch ontdekte ze dat ze de dwang nog veel meer ruimte zou hebben gegeven als ze niet de online training had gevolgd.
Hoewel het soms tegen haar gevoel inging bleef ze bewust van het effect dat zij had op de dwang van haar dochter. Ze zei, met mijn steun, toch NEE, terwijl haar hart ingaf JA te doen.

Het is haar eigen angst

Haar dochter is het gevecht met de dwang aangegaan. Op een hele goede manier. Alles was weer als vanouds. Ze had haar dochter weer terug.
Kort geleden kreeg ik een mail van de inmiddels 78-jarige dame of we een belafspraak konden maken. Ze was zo bang voor een terugval van haar dochter wegens persoonlijke pittige omstandigheden. Dat is inderdaad een trigger voor mensen met angst en dwang.
Mijn cliënte besefte heel goed dat zij zelf weer last had van haar eigen angst.
“Thea, ik hoor je telkens tegen me praten en ik luister naar je. Alles wat ik toen van je heb geleerd, pas ik weer toe.”
Nu zocht ze een stuk bevestiging. Die kon ik haar geven.

Geen gespreid bedje voor de dwang

Ze vertelde dat ze weet dat haar dochter op zondag eenzaam en verdrietig thuis zit. “En toch bel ik haar niet op om te vragen of ze komt, want zo begon het vorige keer ook. Dan moet ik weer gaan geruststellen en bevestigen. Ik hoor jouw stem weer in mijn hoofd en luister ernaar. Maar ik ben wel bang. En weet je? Het helpt weer. Mijn dochter heeft het moeilijk maar leert nu dat ze dat ook zonder dwang kan oplossen. Zeker nu ik geen gespreid bedje voor haar angsten en dwang neerleg. Heel langzaam krijg ik weer vertrouwen.”

Leeftijd is geen argument

Deze lieve dame heeft een plekje in mijn hart. Misschien verbaast het je niet dat ze één van mijn proeflezers van mijn boek is geweest. Ze heeft me zinvolle feedback gegeven.
Zij is mij dankbaar dat ik haar help. Ik ben dankbaar dat ik haar MAG helpen.

Ik kom nog wel eens iemand tegen die zegt dat veranderen niet kan. Dan denk ik aan haar. Zij is niet mijn enige 70+ cliënt, ze is wel de oudste. Deze oudere cliënten zijn voor mij mijn voorbeeld.
Als zij het kunnen, dan kan iedereen het.

Als zij het kan, dan kan iedereen het

Wil jij jouw angst aangaan? Jouw angst voor de reactie van de ander of jouw angst om iets op een andere manier te doen? Dat kan via de online training.
Of vind jij het moeilijk om het alleen te doen en wil je juist veel persoonlijke begeleiding? Dan is het jaartraject een mogelijkheid.
Als je contact opneemt, kijken we samen wat bij jou past.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

4 reacties

 1. Ada Sluijs op 29 januari 2020 om 03:57

  Mooi verhaal van een leuke persoonlijke ervaring.

  • Thea van Bodegraven op 29 januari 2020 om 13:03

   Dank je wel Ada

 2. Lenny op 29 januari 2020 om 12:16

  Beste Thea,
  Vandaag las ik een artikel over jou in het Leidsch Dagblad en daarna bovenstaand artikel over die oudere dame (ik word volgende maand ook 70).

  Ik vond het zo herkenbaar!
  Mijn man heeft ocs, mijn dochter van 34 heeft een borderline diagnose gehad, woont tijdelijk thuis.
  Het gaat langzaam beter met haar.
  Mijn andere dochter woont samen en heeft ook al lang psychische problemen, ook een burnout gehad en binnenkort een afspraak bij de psycholoog.

  Het laatste jaar huil ik zo veel en ben niet echt blij meer.
  Mijn man is vorige week met pensioen thuis gekomen en ik ben bang hoe dit gaat worden met de ocs.
  Ik herkende jouw verhaal van altijd proberen de vrede te bewaren.
  Ik laadde mijn batterij op als hij naar zijn werk was, maar weet niet zo goed hoe ik dat nu moet doen.

  • Thea van Bodegraven op 10 maart 2021 om 10:56

   Lenny, misschien niet fijn dat je je hierin herkent en tegelijk ben ik blij dat je dit tegenkwam. Jouw situatie komt veel voor. Ook op ‘oudere’ leeftijd.
   Je bent niet de enige!

Laat een reactie achter