Met je angst weer normaal doen

Halfjaartraject voor mensen die zich - bewust of onbewust - laten leiden door angst en daar weer grip op willen krijgen.

Herken jij jezelf in onderstaande punten?

 • Je moet doen of mag dingen niet doen, van jezelf of door een ander.
 • Je durft niet te reageren zoals jij dat zou willen.
 • Je vindt het moeilijk om duidelijk te zijn.
 • Je merkt dat een ander telkens over jouw grens heen gaat.
 • Jij weet dat je ontzettend je best doet, maar ergens lukt het telkens niet.
 • Je wilt graag 'normaal' leven, maar dat lukt niet.
 • Je helpt graag een ander, maar merkt dat dit niet altijd gewaardeerd wordt.

Kortom, als jij jezelf ergens tegenhoudt,  dan is dit traject iets voor jou.

Misschien weet je helemaal niet waarin je jezelf tegenhoudt. je weet wel dat het niet werkt zoals het nu gaat. Dit kan komen door wat je hebt meegemaakt, door je thuissituatie, door psychische klachten of een GGZ-diagnose bij jezelf of je partner of je kind. Ergens verwacht je dat anderen om je heen gaan veranderen, want dat kun jij ook gewoon doen. Dan zal het lukken en beter gaan. Maar dat gebeurt maar niet.

Niet WAT je moet doen, wel HOE je het moet doen

Je wilt weer 'normaal' kunnen doen. Niet de hele tijd op je tenen lopen en rekening houden met wat je niet durft vanuit jezelf of door anderen om je heen. Gewoon ontspannen kunnen zijn, je hoofd en gevoel eens 'uit' kunnen zetten. Niks bijzonders voor anderen, maar wel voor jou.
Wat heb je allemaal al geprobeerd? Waarschijnlijk al veel. En goed dat je dat gedaan hebt, maar waarom lukt het dan niet om rustiger te worden en de angst minder te voelen? Of waarom reageer je vaak boos?
Waarschijnlijk heb je veel tips gekregen, maar ook daar heb je niets aan.
Dat klopt, want tips vertellen je WAT je moet doen, maar niet HOE je het moet doen. Niet hoe JIJ het moet doen.
Je wilt wel tips krijgen, maar vooral leren HOE JIJ het moet doen in JOUW situatie.

Als je je in bovenstaande herkent, is dit halfjaartraject wellicht iets voor jou.

Een groepstraining vind je spannend. Steun krijgen van een betrouwbaar clubje mensen die ook weer een beetje 'normaal' willen leren doen in het dagelijkse leven, is misschien best fijn.
Jij wilt dit stuk nu echt eens goed aanpakken en je realiseert je dat andere mensen je daarbij kunnen helpen.

Daar waar het spannend is, ligt je grootste uitdaging.

Lees de twijfel van Sabine over een groepstraining

Gemeenschappelijk in deze groep is dat jullie allemaal ergens tegen gehouden worden door angst. Misschien heb je zelf last van angstklachten, misschien heb je een partner of kind die last heeft van psychische klachten en ben jij bang om te reageren zoals jij wilt.

In april 2020 ga ik starten met het halfjaartraject “Met je angst weer normaal doen”.

 • Zes personen
 • Zeven bijeenkomsten in Alphen aan den Rijn
 • Elke derde vrijdag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur, uitgezonderd juli en augustus
 • App-groep om tussen de bijeenkomsten contact te hebben

Waarom zou je mee willen doen?

Je bent gemotiveerd om naar jezelf te kijken omdat je het nu echt anders wil gaan doen. Niets bijzonders, maar gewoon makkelijker met dagelijkse situaties omgaan in plaats van je te laten leiden door de angst die deze situaties oproepen. Je wilt anders kunnen reageren. Meer ontspannen en je wilt dat anderen niet meer over je grenzen heen gaan.
Je bent iemand die zich verantwoordelijk voelt voor anderen en veel aanvoelt. Je bent beter in geven dan nemen.
Deze mooie karaktereigenschappen wil je niet kwijtraken maar op een andere manier inzetten.
Je wilt leren om  duidelijk te zijn en grenzen te stellen, maar wel op een manier die liefdevol is en die bij jou past.

Wat ga je doen in dit halfjaartraject?

In een veilige groep onder mijn begeleiding ga je jezelf opnieuw ontdekken in het thema angst.

 • Welke plaats heeft angst nu in je leven?
 • Op welke manier beïnvloedt angst jouw leven?
 • Op welke manier ga jij met jouw boosheid om?
 • Op welke manier hangt dit samen met andere thema’s in je leven?
 • Hoe heb je als kind bewust en onbewust leren omgaan met angst en boosheid?
 • Welk effect hebben jouw angst en boosheid op de mensen om je heen?
 • Hoe ga jij om met de manier waarop jij je verantwoordelijk voelt voor jezelf en voor anderen?
 • Op welke manier zorg voor jezelf en voor anderen?

Zeven bijeenkomsten. In elke bijeenkomst staat een thema centraal. Het is niet alleen praten, maar vooral werken met oefeningen die enerzijds praktisch zijn en anderzijds diep doorwerken. Doordat de groep klein is, zorg ik dat iedereen zijn/haar eigen proces kan volgen zodat jij werkelijk kunt leren hoe jij het in jouw situatie anders kunt gaan doen.

Wat levert dit halfjaartraject je op in het dagelijkse leven?

 • Je kunt weer 'normaal'  leven.
 • Je hebt minder last van je eigen emoties die met jou aan de haal gaan.
 • Je weet niet alleen wat je met je angst moet doen, maar vooral hoe je dat moet doen.
 • Je stapt minder snel in je oude valkuil en als je dat wel doet weet je hoe daaruit kan komen.
 • Je bent duidelijker naar anderen en durft je grenzen aan te geven. Je zult merken dat anderen dat fijn vinden als je dat doet.

Waarom een (ruim)half jaar lang in een groep?

Iets veranderen bij jezelf kost tijd. Je pelt als het ware stap voor stap een laagje van jezelf af. Door dit langzaam te doen, kun je je eigen tempo volgen en wordt het al minder eng. Daarbij gaat het nooit sneller dan dat jij wilt. Een halfjaartraject geeft hiervoor tijd, rust en ruimte.
Een groep leert je omgaan met anderen. Juist als je dit eng vindt, is een kleine veilige groep de manier om te leren hoe je anders kunt communiceren en hoe je iets van jezelf kunt laten zien. Ik help je om je veilig te voelen in de groep.

Alleen ben je sneller, samen kom je verder.

Door dit proces met anderen in te gaan kun je veel meer bereiken omdat je deelt met en leert van elkaar.

Intake

Voor mij is het belangrijk dat elke  deelnemer zich veilig voelt in de groep. Daarom doe ik met iedere belangstellende een intake en bekijk ik zorgvuldig of iemand in dit traject of in deze groep past. Als je problemen te groot zijn of je situatie te ingewikkeld is, ben ik daar eerlijk in en geef ik je advies wat jou nu beter past.
Ben je nieuwsgierig en wil je eerst meer weten voordat je besluit of je een intake wilt? Stuur me een bericht of bel/app me op 0681941059

Over Thea

Mijn partner en kind hebben een angst- en dwangstoornis. Meer dan vijftien jaar heb ik vastgezeten in het vermijden en meedwangen als gevolg van hun diagnose. Ik was bezig om hen beter te maken, wat nooit lukte. Totdat ik ontdekte dat ik reageerde vanuit mijn eigen angst. Ik was bang voor hun reactie, bang dat de situatie escaleerde. Ik voelde me verantwoordelijk voor de sfeer thuis en daardoor deed ik alles om te zorgen dat het thuis rustig bleef. Daarbij liet ik niet alleen hun angst en dwang ver over mijn grenzen heengaan, maar ook andere mensen. Gewoon, omdat ik nooit had geleerd om duidelijk te zijn waar mijn grens lag. En ik niet meer wist waar mijn grenzen lagen. Pas toen ik besefte dat het om mijn eigen angst ging, kon ik iets gaan veranderen. Met een positief effect voor mijn hele gezin.

Investeren in mezelf is voor mij het meest waardevol geweest.

De laatste tien jaar heb ik coachopleidingen en -trajecten gevolgd die 6-12 maanden duurden. Voor een deel leerde ik daar coachtechnieken, maar nog veel meer leerde ik over mijzelf. In een groep mensen die ik leerde kennen en vertrouwen, onder deskundige en vertrouwde begeleiding. De combinatie van naar mezelf kijken en daarin leren, gecombineerd met het vertrouwen van een groep mensen en de deskundige begeleiding hebben me ongelooflijk veel gebracht. Steeds weer heb ik een stukje in mijzelf ontdekt en tevoorschijn laten komen.
Dat vroeg een investering van mij. Niet alleen financieel, maar werkelijk investeren in mijzelf. Mezelf open en kwetsbaar opstellen kostte energie. Investeren in het regelen dat ik weg kon van thuis. Overleggen met mijn leidinggevende om mijn werkdagen te switchen.
Door bewust voor deze investering te kiezen, bleek elk traject veel meer waarde te hebben dan ik van tevoren durfde te hopen. Meer dan de investering waard!
Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Wil je weten wat jij moet investeren in dit traject? Investeren in jezelf?? Als je contact met me opneemt maken we een vrijblijvende afspraak en vertel ik je er meer over. Als je het de investering waard vindt, plannen we de intake.
Je mag me ook bellen of appen: 0681941059

Q&A

Kan ik dit traject ook individueel doen bij je? Ik vind een groep te spannend.
Je kunt altijd een individueel traject bij mij doen. Dit jaartraject heeft juist meerwaarde door de groep. Doordat je elkaar leert kennen en vertrouwen kun je alles oefenen met de andere deelnemers. De andere deelnemers vinden het waarschijnlijk net zo eng als jij. Als je contact met me opneemt overleggen we of een individueel traject of dit halfjaartraject geschikt is voor jou.

Mijn thuissituatie is erg complex. Ik ben bang dat dit niet past in een groep.
In het vrijblijvende gesprek mag je me daar al iets over vertellen. In de intake ga ik je veel vragen waardoor ik kan kijken of je wel of niet in dit traject past. Belangrijkste is dat jij wilt veranderen. Bij mij komen veel mensen met een complexe thuissituatie waarin diverse diagnoses een plek hebben. Een langer traject is een goede optie omdat je een heel jaar de tijd hebt om nu eindelijk eens te leren hoe je het wel wil en kunt doen.

Mijn partner en ik zouden graag samen dit traject doen. Kan dat?
Omdat het een kleine groep is van zes deelnemers is dit niet mogelijk. De groep is dan niet in balans. Jij of je partner kan wel meedoen in de volgende groep. Als jullie echt samen iets willen doen, is relatiecoaching (daarnaast) een mogelijkheid.

Ik heb een partner met een angststoornis. In deze groep mogen ook mensen mee doen met een angststoornis. Ik weet niet of ik dat wil.
Als deelnemer in dit jaartraject hebben jullie met elkaar gemeen dat je je laat leiden door je angst, wel of niet bewust, wel of niet door een officiële diagnose. In de intake vraag ik of er sprake is van een diagnose bij jezelf of bij iemand in je gezin. Als je zelf een diagnose hebt check ik welke therapie je gehad hebt.
Dit is een coachtraject is geen therapie. Bedenk dat coaching diep kan gaan. Verschil met therapie is dat je bij coaching zelf je grenzen aangeeft.

Ik wil graag meedoen maar werk op vrijdag.
Deze groep start op vrijdagmiddag. Een volgende groep zal op een andere dag worden. Je kunt wachten tot ik een volgende groep begin of je kunt overleggen op je werk. Zelf heb ik regelmatig mijn werkdagen verschoven vanwege trajecten die ik wilde doen. Openheid en overleg bieden de meeste mogelijkheden is mijn ervaring. Mocht de vrijdag echt een probleem zijn maar je wilt graag meedoen, neem dan wel contact met me op, dan zet ik je op de lijst voor de volgende groep.