Veranderen is trainen

Veranderen is trainen

Hoe kun je ergens goed in worden? Oefenen. Trainen. Doorzetten. Met vallen en opstaan. Dat geldt voor sporten, maar ook voor het veranderen van gedrag.

Bij sporten wordt er altijd gedacht en gesproken in termen van trainen en training. Wil je een sport onder de knie krijgen en de regels van de sport gaan begrijpen, dan zul je daar tijd in moeten steken. Wekelijks naar de training gaan en misschien thuis extra oefeningen doen. Grote kans dat je ook te maken krijgt met spierpijn en zelfs een blessure.
Dit geldt niet alleen voor sporten. Zelf heb ik een aantal jaar op keramiek gezeten. Heerlijk met mijn handen in de klei en er proberen iets van te maken. Regelmatig kwam er een resultaat uit waar ik toen tevreden mee was. Maar ik heb ook wel eens een mooi werkstuk in mijn handen gehad dat uit de oven kwam en in mijn handen uit elkaar viel. AU! Dat voelde wel als een blessure.

Met andere woorden: oefenen, trainen, doorzetten. Ondanks tegenslag. Ondanks scherven. Ondanks wondjes. Ondanks blessures.
Eigenlijk bestaat alles in het leven hieruit. Hoe heb je vroeger leren lopen en fietsen? Hoe heb je leren zwemmen? Hoe heb je leren rekenen en schrijven? Het kostte allemaal bloed, zweet, tranen en tijd. Met uiteindelijk de voldoening dat het je is gelukt. Misschien behoor je niet tot de top, maar heb je wel veel geleerd.

Veranderen is topsport

De cliënten die bij mij komen zijn zich al bewust dat ze zelf iets moeten veranderen. Ze hebben lang geprobeerd om de ander (of elkaar) te veranderen en hebben ontdekt dat dit niet werkt. Soms zijn ze jarenlang bezig geweest om hun partner of kind ‘beter’ te maken van zijn/haar ggz-diagnose (angst, dwang, depressie of eetstoornis). En hoewel ze ergens doorhadden dat het niet het gewenste effect had, bleven ze er toch mee doorgaan. Einstein heeft daar een mooie uitspraak bij: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg (Einstein)

Toch zijn dat mensen die het aandurven om te kijken naar wat ze hebben gedaan en hoe ze dat kunnen veranderen. Ze willen veranderen, ze moeten veranderen, ze durven te veranderen. HOE ze dat ‘kunnen’ doen komen ze bij mij leren.
Dan is het mooi om te zien hoe mensen hun eigen proces ingaan. Enerzijds gebeuren de dingen ‘vanzelf’. Dat komt door de manier waarop ik begeleid. Anderzijds gaat het om afleren van oude gewoontes en aanleren van nieuwe manieren. Dat vraagt vaak oefening en  training. En nee, dat lukt niet altijd op elke moment en op de perfecte manier. Dat vraagt oefening, training en doorzettingsvermogen.

Veranderen is minder woorden gebruikten

Eveline heeft een dochter met diverse diagnoses. Er al veel hulpverlening geweest in het gezin, maar de verandering bij haar dochter gaat langzaam. Hoe Eveline haar best ook doet. Altijd als haar dochter onrustig wordt – en dat is dagelijks – gaat Eveline haar geruststellen en kalmeren. Niet zelden heeft dat het tegenovergestelde effect. Haar dochter wordt nog onrustiger en zelfs agressief.
Eveline is een energieke vrouw die veel woorden gebruikt. Met haar heb ik gewerkt aan minder praten. “Maar zo ben ik gewoon,” was haar eerste reactie. Tja, dat is afleren. Dat vraagt oefening en training. Het lukte haar niet altijd, maar wel steeds vaker.
“Ik word zelf ook rustiger als ik niet de hele tijd tegen mijn dochter praat,” vertelde Eveline.
De volgende stap was om iets anders te gaan doen als haar dochter zo onrustig doet. Niet weggaan, maar wel gaan ‘rommelen’ in huis. Dat noem ik ‘je focus verleggen’. Tot haar eigen verbazing ging het Eveline goed af.
“Mijn dochter is nu veel eerder uit haar onrust nu ik me er niet meer mee bemoei. En ik merk dat onze andere dochter weer vaker beneden komt zitten.”

Eveline is er nog niet, maar heeft al wel een belangrijke verandering in kunnen zetten. Ze ontdekt nu ook dat dit eigenlijk al haar hele leven speelt. Vroeger thuis moest ze zorgen dat het gezellig was. Veel praten was haar manier geworden om dat te doen. Daar zitten nog meer thema’s onder die ze nu voor het eerst aan durft te gaan.
“Dat wil ik op een rustige manier doen,” zegt Eveline. Dat mag ook. Sommige veranderingen zijn sneller door te voeren, andere vragen meer tijd.

Tijd, ruimte en veiligheid om te veranderen

Ik weet dat ik de grootste veranderingen heb bereikt door bewust te kiezen voor een traject. Tijd en ruimte investeren. Bij iemand bij wie ik me veilig voelde. Om te werken aan mijn ‘dingen’.
Een beetje spierpijn is niet erg, maar blessures zijn vaak niet nodig.

Ben jij er ook aan toe de ‘dingen’ die je tegenhouden werkelijk in jezelf te veranderen? Niet WAT je kunt veranderen, maar HOE je kunt veranderen? In een klein trainingsgroepje zodat je elkaar stimuleert en motiveert?
Dan is de groepstraining misschien iets voor jou.
Als je diep van binnen nieuwsgierig bent, neem dan contact met me op. Ik vertel je er alles over en jij kunt ontdekken of het wel of niet iets is voor je.
Bel of app 0681941059 of mail naar info@sterkineigenkracht.nl

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter