Ik wil geen groepstraining! (of toch wel)

Sabine kijkt me aan via de laptop. We skypen.
Ze mailde mij omdat ze nieuwsgierig was geworden naar de groepstraining.
“Ik herken me helemaal in wat je daar schrijft, maar ik ga niet in een groep!” Ze klinkt stellig en vraagt of ik hetzelfde individueel met haar kan doen.

Fysieke reactie van angst

En dit is precies het thema als het gaat over angst. Ergens is er bij Sabine iets losgekomen waarmee ze aan de slag wil. Maar haar angst wil de voorwaarden bepalen.

Angst bepaalt ons gedrag. Vanuit onze hersenen verandert er fysiek iets in ons lichaam waardoor we angst voelen. We gaan sneller ademen, onze hartslag gaat omhoog en onze stofwisseling versnelt. Dat voelt niet rustig. Integendeel!
Vanuit die fysieke verandering proberen we weer controle te krijgen. Zodat we ons weer rustig gaan voelen.

Via Skype zie ik Sabine onrustig worden als ze zegt dat ze niet in een groep wil. Als ik vraag op welke manier ze last heeft van haar angst vertelt ze dat ze zich dat eigenlijk niet bewust was. Ze heeft een complexe gezinssituatie. Pas de laatste tijd komt het besef dat ze continu op haar hoede is om te zorgen dat de boel thuis niet escaleert. Haar zoon kan heftig reageren als gevolg van zijn diagnose. Haar man wordt daar weer boos om. Haar dochter is steeds minder thuis omdat het niet gezellig is.
Een gezin is een kleine groep. Daar heeft Sabine slechte ervaringen mee. Daar mag haar angst niet zichtbaar zijn, terwijl ze reageert vanuit haar angst.
Dus nee… geen groep! Punt!

Nee zeggen is niet makkelijk

Sabine heeft gesprekken bij de praktijkondersteuner. Ze leert daar om nee te zeggen. “Ik weet dat ik dat altijd al moeilijk heb gevonden. Ook als kind al. De praktijkondersteuner luistert naar me, maar kan me niet echt helpen omdat het te ingewikkeld is in mijn situatie.”

Sabine heeft door deze gesprekken ontdekt dat er iets moet gebeuren. ‘ Simpel’ oefenen met nee zeggen werkt voor haar niet. Daarbij wordt het gevoel van Sabine versterkt dat het haar toch niet lukt. Een bevestiging van haar angst.
Sabine heeft meer nodig en wil dit ook. Maar niet in een groep, herhaalt ze nog een keer.

Daar waar het spannend is, ligt je grootste uitdaging!

Sabine wil leren hoe ze kan ontspannen. Ze wil niet continu op haar hoede zijn. Ze wil weer een beetje ‘normaal’ doen en voelen. In haar thuissituatie, maar ook op haar werk.

Voorwaarde

Ik vraag aan haar wat haar voorwaarden zijn om dit te kunnen leren. “Ik moet me veilig voelen, ik wil niet dat mensen me gek vinden,” klinkt het vastberaden.
Dit is geen voorwaarde vanuit angst. Dit is een voorwaarde die werkelijk belangrijk is voor Sabine. Voor mij een logisch iets. In een groepstraining valt of staat alles met veiligheid. Daar ligt mijn taak als coach, trainer, begeleider.
“Heb je vertrouwen in mij?” vraag ik haar.” “Absoluut,” zegt ze.

Als Sabine doorkrijgt dat de meeste mensen die deze training zouden willen doen, juist de groep het meest spannend vinden, verandert er iets bij haar. Zo had ze het nog niet bekeken.
“Mag ik een optie?” vraagt ze “ik wil er nog even over nadenken en ik moet kijken of ik op mijn werk iets kan regelen want ik werk op vrijdag.”

Alleen ben je sneller. Samen kom je verder.

Merk jij dat jij je laat leiden door je angst en ben je eraan toe om te ontdekken hoe je dat kunt gaan veranderen? Ik ga graag vrijblijvend in gesprek met je. Misschien ligt in de groepstraining juist jouw uitdaging!
Hier kun je meer lezen. En neem gerust contact met me op of bel/app 068194019.

Donderdag 16 september start de volgende online groepstraining voor naasten.
Wil je liever meedoen met een live groepstraining?  In oktober of november wil ik een 3-daagse fysieke groepstraining geven voor naasten. Afhankelijk van de coronamaatregelen.
Als je me een berichtje hou ik je op de hoogte.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter