Waarom meedwangen niet werkt

Je hebt het al zo vaak gehoord. Van deskundigen en van niet-deskundigen. Stop met dat meedwangen en vermijden, want dat helpt niet. En toch is dat precies wat zo moeilijk is. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit en waarom je het wel doet.

Als je een partner of kind hebt met angst of dwang, zit je onvermijdelijk in het patroon van meedwangen of vermijden. Je bent daar langzaam ingestapt zonder dat je het door had en nu lukt het niet meer om er uit te komen.  De angst of dwang van de ander houdt ook jou gevangen.

Meedwangen of vermijden betekent dat je iets doet of iets niet doet wat je eigenlijk niet wilt, maar waartoe je je gedwongen voelt door de ander. Ga je niet mee in datgene wat de ander van jou ‘eist’ escaleert de boel, raakt de ander in paniek en moet er nog meer worden gedaan om de rust weer terug te krijgen.

Julian wil op tijd weg

Julian woont samen met Carlijn. Hij houdt er van om op tijd weg te gaan als ze ergens hebben afgesproken. Voor Carlijn is dat onmogelijk door alles wat ze moet doen vanuit haar angst en dwang. Gevolg is dat ze bij elke afspraak te laat komen. Julian heeft al vaak bij de voordeur gestaan en geroepen naar Carlijn dat hij nù weggaat. Carlijn raakt dan in paniek. Julian boos dat het geen zin heeft om nog een half uur voor de kast te staan en tien verschillende kledingstukken aan te raken en terug te leggen. Gevolg: Carlijn heeft nog meer tijd nodig om alles te doen en Julian zit gefrustreerd en machteloos op de bank te wachten tot Carlijn eindelijk klaar is. Alweer!

De bevestiging van het meedwangen

De angst en dwang van Carlijn zoekt ruimte en neemt deze in. Zo nodig met paniek, boosheid of zelfs agressief gedrag. Angst of dwang is veeleisend en wil steeds groter worden. Hoe meer verzet tegen de angst of dwang, hoe groter deze wordt. En dat is voor de mensen er om heen beangstigend.

Julian probeert echt het patroon te doorbreken. Hij heeft zich voorgenomen op tijd weg te gaan. Nu echt! En toch lukt het weer niet.

En ik begrijp dat zo goed. De reactie van Carlijn – of eigenlijk van haar angst en dwang – wordt steeds heftiger. Als je dat als partner of ouder een aantal keer hebt meegemaakt, wil je dat niet nog een keer. Je weet en hebt de ervaring dat het alleen maar erger wordt.

Wat Julian eigenlijk doet is de angst en dwang van Carlijn bevestigen. Door toe te geven, krijgt de angst en dwang gelijk. Carlijn krijgt de bevestiging dat ze pas rustig wordt als ze al haar handelingen heeft kunnen uitvoeren. En hoe meer tegenstand, hoe meer tijd het kost.

Wat kun jij als naaste doen?

Julian probeerde de angst en dwang van Carlijn te beïnvloeden door deze te stoppen. En dat is precies wat niet werkt. Dat moet worden aangepakt door Carlijn en een gespecialiseerde therapeut.

Wat heeft Julian wel gedaan? Hij heeft de avond ervoor tegen Carlijn gezegd dat hij op tijd bij hun afspraak wil zijn en dat hij het prima vindt als zij meer tijd nodig heeft en wat later komt. Op het moment dat hij weg wilde gaan, heeft hij alleen tegen Carlijn geroepen “Ik ga vast. Ik zie je straks”. Tot zijn stomme verbazing kwam Carlijn tien minuten na hem binnen. Blij kon hij haar een kus geven.

En hoe doe ik dat dan, minder meedwangen?

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt dat jouw situatie net een beetje anders is en dat dit voor jou niet zo ‘simpel’ is op te lossen.

En dat snap ik.

Jij bent anders, je partner of kind is anders, jullie situatie is anders. Dus ook jouw uiteindelijke oplossing is anders.

Wil je eens praten over jouw situatie of gewoon je verhaal kwijt? Bel – 06 81941059 – of mail me gerust. Ik luister graag naar je. Je kunt ook direct een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek.

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter