Dwang en het programma “Spoorloos”

Spoorloos is een programma wat ik regelmatig kijk. Ontroerende en schrijnende verhalen met een ontmoeting tussen kind en biologische ouders / familie.

En ik hoop dat de ontmoeting ook werkelijk iets brengt voor alle partijen. Want makkelijk is de situatie zelden.

En opeens is daar het verhaal van Machiel. Hij heeft OCD en is op zoek naar zijn biologische ouders.

 

Maandag 16 oktober kijk ik met een half oog naar het programma Spoorloos en hoor ik het woord dwangneurose. Natuurlijk is mijn aandacht direct getrokken. Machiel is het derde verhaal in de uitzending en hij vertelt hoe de dwang zijn leven beïnvloedt. Een leuke man in een leuk huis.

Ik kijk hoe Machiel zijn handelingen uitlegt en laat filmen. Even later komt Mandy in beeld en vertelt zij wat de invloed van de dwang was op haar en de kinderen. Hoe triest dat hun relatie dit niet overleefd heeft.

Een relatie met dwang

Ik ben onder de indruk over de openheid van zowel Machiel als Mandy. In veel gevallen is een angst- of dwangstoornis een geheim in het gezin. Machiel beseft goed welke ziekte hij heeft en is daarvoor onder behandeling. Hij hoopt dat een ontmoeting met zijn biologische ouders hem hierin verder kan brengen.

Niet iedereen die last heeft van een angst- of dwangstoornis heeft goed inzicht in zijn of haar ziekte. Voor de partner en kinderen is de ziekte veel duidelijker te zien. Maar als het in het gezin al moeilijk te bespreken is, hoe vertel je het dan aan de buitenwereld?

Mandy vertelt in de aflevering kort hoe zwaar het was voor haar. En ze vertelt haar zorg over de kinderen die de dwang begonnen over te nemen.

Hoe ondersteunen?

Partner zijn van iemand met een angst- of dwangstoornis is ongelooflijk zwaar. Je wilt je partner ondersteunen in zijn/haar ziekteproces, zoals elke partner dat bij elke ziekte wil doen. En dit is precies het ellendige aan angst of dwang. Door het te ondersteunen krijgt de angst of dwang meer ruimte en wordt daardoor groter. Het gaat erom dat je je partner ondersteunt en de angst of dwang niet.

Erover praten is als partner een eerste stap. Daardoor wordt voor jezelf duidelijker in welk patroon jij vast zit en wat de gevolgen zijn voor jou en eventuele kinderen.

Je partner wèl ondersteunen en de angst of dwang niet, kun je leren. Tenminste…. als je bereid bent om te stoppen met het willen veranderen van je partner en zijn/haar angst of dwang. Daarvoor zijn duidelijke stappen die iedereen op zijn eigen manier in zijn eigen situatie kan leren toepassen. In liefde en zorgvuldigheid, voor jezelf en je gezin.

Schaamte

Wat ben ik blij met het verhaal van Machiel en Mandy. Het vraagt moed van beiden om dit te laten zien. Voor veel cliënten ben ik de eerste aan wie ze details over hun situatie vertellen. Bij mij durven ze dat omdat ze weten dat ik dit ken. Door er in vertrouwdheid woorden aan te geven, kun je er aan wennen om het schaamtegevoel minder te laten zijn.

Ik hoop dat deze aflevering van Spoorloos weer een stukje schaamtegevoel afbreekt. Mensen met een angst- of dwangstoornis zijn niet gek. Ze hebben een ziekte en hebben onze steun nodig, maar dan wel op de goede manier.

Heb jij een partner of kind met angst of dwang en wil je erover praten? Bel (0681941059) of mail me voor een vrijblijvende afspraak.

Wat gun ik Machiel dat dit hem verder gaat helpen in zijn strijd tegen de dwang. En dat ook Mandy en hun kinderen trots zijn op hem!

 

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter