Vraag: Heeft mijn dochter een angststoornis of is ze gewoon een verwende puber?
Mijn dochter van 17 jaar terroriseert ons hele huis. Ze heeft telkens angstaanvallen, maar krijgt dan wel voor elkaar dat alles voor haar gedaan wordt. Als wij niet doen wat zij zegt, wordt ze razend en begint te gillen. Zodra ze buiten de deur is, heeft ze nergens last van. Dan is het weer de leuke dochter van een aantal jaren geleden.
Wij vinden dat ze moet doen wat wij zeggen. Wij weten wat goed is voor haar en hoe ze deze cirkel kan doorbreken, maar dat lukt niet. Hulp of therapie wil ze niet.
Deze hulpvraag krijg ik steeds vaker.
Wat is het verschil tussen een puber met angst / dwang of ‘gewoon’ lastig pubergedrag?
Er is een groot grijs gebied. Uiteindelijk is het aan een arts of psychiater om een diagnose te stellen. Maar als je dochter dat weigert, wordt het een lastig verhaal. Volgens de WGBO (wet m.b.t. gezondheid) zijn jongeren van 16 jaar zelfstandig en mag jij als ouder – zonder toestemming van je kind – geen medische gegevens vragen van of geven aan een arts.
In deze gezinssituatie is wel duidelijk dat de emotionele chantage volledig wordt ingezet en uitgespeeld van de puber naar beide ouders. Hoe meer je dan als ouder gaat dwingen, hoe minder je bereikt. Het dwingen ga je doen uit wanhoop en uit angst omdat je je dochter steeds verder ziet afglijden. Toch ligt daar de doorbraak voor jou als ouder, voor jullie als ouders.
Het dwingen doe je in de hoop dat je dochter haar eigen verantwoordelijkheid gaat oppakken. Je doet het uit liefde met de goede intentie, maar je bereikt het tegenovergestelde. De stap is echter om als ouder je dochter los te gaan laten.
JA MAAR…. hoor ik je zeggen. DAN GAAT HET MIS.
Loslaten is iets anders dan je dochter aan haar lot overlaten of niets meer voor haar doen. Loslaten is een beweging die bij jezelf begint. Grenzen mogen er zijn.
Alles wat je loslaat kan naar je toekomen. Alles wat je wilt vasthouden, wil zich losworstelen.
Loslaten betekent eigen keuzes en verantwoordelijkheden geven. Dat mag ze op haar manier leren en ze mag er haar eigen fouten in maken. Hoe eng wij dat als ouders ook vinden. Stoppen met dwingen en stapje voor stapje aandurven om je dochter vertrouwen te geven zodat zij haar eigen keuzes kan en mag maken. Binnen veilige kaders.
Herken jij je in deze situatie met jouw puber? Als je wilt weten wat en hoe jij kunt leren loslaten op een manier die bij jou past, neem dan gerust contact met me op.
Heb jij ook een vraag? Stuur me een berichtje.
Je naam wordt niet vermeld als ik je vraag hier beantwoord.
Je krijgt altijd eerst persoonlijk antwoord van mij, daarna plaats ik het op deze pagina.