De overeenkomst tussen Louis van Gaal en de gespecialiseerde naastencoach
Voetbal en het coachen van naasten van mensen met een GGZ-diagnose. Het lijkt een wereld van verschil. Niets is minder waar. Dat zeg ik als niet-voetbalfan! Louis van Gaal is het voorbeeld van een gespecialiseerde naastencoach.
WK voetbal 2022
Achtste finale Nederland – Amerika
Van tevoren wordt al gewaarschuwd dat Nederland het moeilijk zal krijgen.
Er heerst een griepvirus in het elftal.
In de wedstrijd pakt Amerika direct de regie en heeft bewezen veel meer balbezit.
Na tien minuten maakt Nederland het eerste doelpunt.
Voetbal win je door doelpunten te scoren
Louis van Gaal kijkt vanaf de zijkant toe.
Hij heeft zijn elftal getraind, met ze geoefend. Hij heeft zijn spelers bewust gemaakt van hun sterke eigenschappen en van hun valkuilen. Hij heeft ze kennis en inzicht gegeven in het spel dat gespeeld wordt. Zowel van de Nederlandse als de Amerikaanse kant van het spel.
Het doel van voetbal is winnen. Dat doet een elftal door doelpunten te scoren. De manier om dat doel te bereiken is om het eigen spel te spelen en niet om het spel van de tegenstander te veranderen. Om de eigen uitgezette tactiek in te zetten en vast te houden en niet om de speelbal van de Amerikanen te worden. Dus de focus op het eigen spel en niet de focus op het spel van de tegenstander.
Louis van Gaal
De belangrijkste taak van Louis van Gaal is om zijn elftal vertrouwen te geven en ze zelf het spel te laten spelen. Hij zit aan de kant en hij laat het zijn elftal zelf doen. Hij geeft ze vertrouwen en waarschijnlijk ook van tevoren een flinke schop onder hun kont.
Tijdens de wedstrijd gaat hij niet mee in hun drama. Als er een speler valt, moet hij zelf opstaan. Als er een doelpunt wordt gemaakt, is hij vanaf zijn eigen plek blij voor het hele elftal.
Ik stel me voor dat Louis van Gaal de wedstrijd achteraf met zijn elftal nabespreekt. Hij zal de goede en de moeilijke momenten eruit pakken. Wat ging er goed op het goede moment? Wat ging er moeilijk op het moeilijke moment?
Wat zegt dat over de sterke kanten van de spelers en over hun valkuilen?
Hij laat ze even mopperen en tieren maar gaat niet mee in hun drama.
Nee, even achteruit kijken om van daaruit naar voren te kijken. Ondanks dat voetbal vaste spelregels heeft, is elke tegenstander anders en is de volgende wedstrijd nooit te vergelijken met de vorige. Want het gaat om zoveel meer dan de officiële spelregels. Het gaat om wat niet zichtbaar is. Dat bepaalt hoe de wedstrijd gaat.
De tegenstander gaat geen ruimte geven
Stel je voor dat het Nederlandse elftal een partner of een ouder is (de naaste) en het Amerikaanse elftal is de partner of het kind met een GGZ-diagnose (bijvoorbeeld angststoornis met depressie).
De naaste zit (ongevraagd en ongewild) in een wedstrijd en probeert telkens wanhopig te winnen door het gedrag van het gezinslid te veranderen. Hij wil dat de tegenstander (diagnose) hem ruimte gaat geven om te scoren. Hij mist werkelijke kennis en inzicht in het complete spel. Zijn eigen doel is onduidelijk. Hij zit in een spel dat hij niet wil en dat geeft veel drama.
Hoe kan dit op de manier van voetbal?
De naaste mag anders naar de wedstrijd gaan kijken en doet dat door kennis en inzicht te krijgen in het gehele spel. Daarbij gaat het om de interactie tussen (1)de naaste, (2)het gezinslid met de diagnose en (3)de diagnose van het gezinslid en (4)de eigen handleiding van de naaste.
De naaste moet zijn eigen doel helder voor ogen hebben. Met alleen maar focus op het gezinslid wordt het spelbezit snel uit handen gegeven. Waar wil de naaste zelf met de bal heen?
Dit vraagt een andere soort coach.
Een coach die:
- de naaste kennis en inzicht geeft in het gehele spel (en dus niet alleen het spel van de tegenstander)
- de naaste bewust maakt van de eigen sterke eigenschappen en de valkuilen en hoe deze anders met elkaar in balans kunnen komen
- de naaste helpt een plan te maken met een eigen doel en eigen acties
- niet meegaat in het drama, maar hoop en vertrouwen geeft
Deze naastencoach kent het spel en de wedstrijd. Hij weet als geen ander hoe de teleurstelling voelt en het drama de wedstrijd direct overneemt. Hij (of zij) heeft zelf geleerd het spel anders te spelen en kan de naaste daarin op een professionele en persoonlijke manier meenemen.
Deze naastencoach begeleidt naasten via de Boonstra-methode.
Lees ook het vervolg op dit blog De ggz-diagnose wint de wedstrijd van jou!
==================================================================
Voor naasten
Ben jij een naaste? Heb jij een gezinslid met (complexe) GGZ-problematiek?
Zit je gedwongen in een wedstrijd die je nooit wint?
Wil jij het spel anders leren spelen?
Dat kan!
Zaterdag 14 september 2024 start de nieuwe LIVE groepstraining voor naasten in Noord-Holland.
Wil je niet wachten, maar direct beginnen? Dat kan in Als helpen niet helpt – SAMEN, de online groepsomgeving voor naasten waarin delen en leren centraal staat. Met een speciale zomeraanbieding (één maand gratis) die geldt tot 31 juli 2024.
Natuurlijk is er ook de mogelijkheid tot individuele begeleiding of begeleiding speciaal voor ouders.
Voor professionals
Werk jij met naasten en zou jij net als Louis van Gaal willen zijn? Op zaterdag 23 september ben je welkom op de studiedag voor professionals Hoe beïnvloedt een ggz-diagnose de onderlinge dynamiek in een gezin?
NB. Ik heb dit blog geschreven (december 2022) tijdens de wedstrijd. Achteraf weten we dat Nederland de wedstrijd gewonnen heeft, maar dat wisten Louis van Gaal en de spelers tijdens de wedstrijd niet, want het toch nog even spannend toen Amerika ook scoorde.
De data voor de trainingen zijn aangepast op 25 juni 2024.
Heel interessant deze vergelijking. Ik zie het niet alleen voor me, maar zie ook dat dat betekent om een meer achteroverleunende rol in te nemen. Vertrouwen staat daarnaast tegenover angst en dat brengt je meteen in een andere sfeer/energie.
Vertrouwen of angst is een totaal andere energie.
Angst zet je achteruit.
Vertrouwen staat achter je maar daardoor kun je juist een stap naar voren zetten.
Het is fijn als je dat in jezelf kunt vinden.
Maar juist bij begeleiding van buitenaf is dit precies wat het verschil maakt.