De invloed van een kind met een eetstoornis op ouders

In de maand december komt jullie relatie misschien nog wel meer onder spanning te staan door een GGZ-diagnose zoals een eetstoornis. “Gezellig” “samen” doen, terwijl dat zo lastig is.
Daarom geef ik in week 48, 49, 50 en 51 elke week één relatiesessie cadeau.
Ik wens dat jullie de feestdagen met meer liefde en begrip voor elkaar ingaan.

Eva

Eva voelt zich gestrest. Eten koken voor een gezin waarin iedereen iets anders wil, is niet makkelijk.
Haar zoon Jasper (19) wil een vol bord met ‘normaal’ eten. Haar man Vincent wil dat er niet veel werk van gemaakt wordt van de maaltijd. Charlotte, haar dochter van 18, is het lastigst. Ze wil gezond eten. Extreem gezond. Eva is bang dat Charlotte een eetstoornis aan het ontwikkelen is. Anorexia of orthorexia of zoiets.
Ze roept haar gezin te eten en zet het eten op tafel. Gisteren ging het ook weer mis.
Haar man komt het eerst. “Je hebt er weer te veel werk van gemaakt”, zegt hij als alle schaaltjes ziet.
“Ik vind het echt belangrijk dat ze eet,” zegt Eva, “ze lijkt steeds magerder te worden.”
“Dat stopt vanzelf als jij ophoudt met allemaal aparte dingen voor haar klaar te maken”, zegt hij.
Vincent roept ongeduldig naar boven dat het eten op tafel staat. Eva probeert ontspannen aan tafel te gaan. Ze glimlacht naar Charlotte als zij met een frons naar het eten kijkt.

Vincent

Vincent probeert de krant te lezen op zijn laptop, maar zijn gedachten dwalen telkens af. Eva staat vandaag weer lang in de keuken. Gisteravond hebben ze er ruzie om gehad. Hij vindt dat ze niet moet toegeven aan de grillen van hun dochter. Hij is dol op zijn dochter, maar weet ook dat zij bij haar moeder alles voor elkaar krijgt.
Bij de eettafel schrikt hij van alle schaaltjes die hij ziet. Dit zou ze juist niet meer doen. Hij voelt irritatie opkomen als hij merkt dat Eva zijn blik ontwijkt.
Als hij de kinderen roept komen ze direct naar beneden. Jasper schept op en zegt dat hij haast heeft. Vincent ziet hoe Eva naar Charlotte kijkt. Hij geeft de schaal rijst aan zijn dochter. Ze kijkt hem boos aan. “Je weet toch dat ik dat niet eet!” Eva werpt hem een verwijtende blik toe en zegt tegen Charlotte dat ze rustig de tijd mag nemen om te pakken wat ze wil.

De invloed van (dreigende) eetstoornis op het gezin

Eva en Vincent maken ze zich allebei zorgen om hun dochter. Eva heeft zich verdiept in eetstoornissen, omdat ze weet dat ze hier vroeger zelf ook naar neigde. De reactie van haar vader -die haar dwong te eten- heeft haar toen niet geholpen. Vincent is trots op zijn dochter. Het is een prachtige meid. Hij vindt het onbegrijpelijk dat ze enerzijds heel gezond en weinig wil eten en dat hij anderzijds een lege chipszak op haar kamer ziet liggen. Gewoon normaal tegen haar blijven doen werkt volgens hem het beste.

Het eten is niet meer gezellig. Jasper doet zijn best zo snel mogelijk van tafel te gaan. Eva is vooral bezig om Charlotte gerust te stellen en haar vragen te beantwoorden over hoe ze het eten heeft klaargemaakt. Vincent ergert zich en pakt zijn mobiele telefoon als hij is uitgegeten. Uiteindelijk gaat hij ook van tafel en laat zijn vrouw en dochter achter.

Wat is de invloed op de relatie van ouders?

Eva en Vincent delen hun zorg, maar uiten het ieder op een andere manier. Hun ideeën hoe ze ermee moeten omgaan liggen ver uit elkaar. Steeds vaker hebben ze hierover ruzie.
Ze proberen elkaar te vertellen wat er speelt en wat de goede oplossing is, maar luisteren niet naar elkaar. Het begint steeds meer een probleem tussen hen te worden. Ze houden allebei veel van hun dochter en maken zich beide zorgen. Toch lijken ze dit niet te kunnen delen.

Herken je dit?

Heb je ook zorgen om je (jong) volwassen kind? Zorgen die je wilt delen en bespreken met je partner, maar die jullie juist uit elkaar drijven.

Hoe zou het zijn om samen te bespreken wat dit met jullie en jullie relatie doet? Om weer respect en begrip voor elkaar te krijgen. Om echt naar elkaar te luisteren en elkaar weer te vinden. Om weer te voelen dat je samen ouders bent.
Ik help jullie om je emoties naar elkaar te uiten en om te verwoorden welke spanning dit in jullie relatie geeft. Zodat jullie samen verder kunnen, ook als de psychische klachten bij je kind niet weg zijn. Zodat jullie weer lucht voelen en dingen tegen elkaar durven zeggen. Liefdevol en met respect.

Wil je de invloed van psychische klachten (of een GGZ-diagnose) op jullie relatie eens samen bespreken?
Neem dan contact met me op.
In een relatiesessie help ik jullie op weg.

In de maand december komt jullie relatie misschien nog wel meer onder spanning te staan. “Gezellig” “samen” doen, terwijl dat zo lastig is.
Daarom geef ik in week 48, 49, 50 en 51 elke week één relatiesessie cadeau.
Ik wens dat jullie de feestdagen met meer liefde en begrip voor elkaar ingaan.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter