Ik ben de enige die haar gebruiksaanwijzing kent!

Gebruiksaanwijzing

“Ik dacht dat ik als enige haar gebruiksaanwijzing kende, maar nu zie ik dat ik haar in die gebruiksaanwijzing hield. Nu ik dat loslaat blijkt ze een andere gebruiksaanwijzing te hebben.”

“Ik schaam me rot.” We zijn aan het eind van de groepstraining en Birgit kijkt dapper rond. “Ik heb haar altijd goed aangevoeld, vanaf dat ze een klein meisje was. Eerst kreeg ze last van angstaanvallen en later dwanghandelingen. Ik was de enige die haar kon bereiken. Ik was daar echt van overtuigd. Tegen mijn man zei ik dat hij haar niet begreep. Hij was het daar niet mee eens, maar ik negeerde dat. Nog erger…” Ze laat een stilte vallen. “Ik zette hem buitenspel. Alleen ik kon mijn dochter helpen in haar angst en dwang. Alleen met mijn hulp kon ze daaruit komen. Ik liet daar alles voor vallen en was altijd beschikbaar.”
In de ogen om haar heen ziet ze alleen maar begrip en steun. Ze zit te midden van mensen die het zo goed begrijpen.

Schaamte

Als je als naaste gaat begrijpen wat je allemaal in stand hebt gehouden en gefaciliteerd, kan de schaamte omhoog komen. Daar zit je met al je harde werken, je uiterste best doen en je goede bedoelingen. Totdat je gaat inzien dat je hebt geholpen om de angst en dwang erger te maken. Precies wat je wilde voorkomen, heb je mede mogelijk gemaakt.
“Ik weet nu dat het niet mijn schuld is, maar waarom heb ik het niet eerder gezien? Waarom heeft niemand me dit verteld? Er zijn genoeg hulpverleners geweest.” Haar stem klinkt hard.
Haar boosheid mag er zijn. Dit is iets wat veel naasten herkennen. Je hebt zo vaak om hulp gevraagd, gesmeekt om de juiste adviezen en je krijgt ze niet of ze werken niet.
Ik kan uitleggen dat binnen de GGZ het geld binnenkomt voor de behandeling van de patiënt. Soms is er aandacht voor naasten, maar dat gaat altijd over hoe je met die ander en zijn diagnose om moet gaan. Niet over jou!

Wat is jouw gebruiksaanwijzing?

‘Als helpen niet helpt’ gaat niet over hoe jij met het gedrag van de ander om moet gaan. Het gaat over wie jij bent naast de ander. Hoe komt het dat jij doet wat je doet? Dat ontdek je door de Boonstra-methode.
Dit wordt inzichtelijk met de uitleg van de ijsberg. Of eigenlijk hoe de ijsbergen met elkaar communiceren. Wat er bovenin gebeurt tussen de ijsbergen en welk effect dit onder water heeft.
Dit inzicht is bij Birgit de eerste stap geweest om te veranderen. Door de vervolgoefeningen is ze zich bewust geworden van wat er onderin haar eigen ijsberg gebeurt. Daarna kon ze dat concreet gaan maken. Ze heeft haar eigen tips en adviezen ontdekt. Onder begeleiding van mij en gesteund door de groep.

“Ik heb mijn eigen gebruiksaanwijzing veranderd. Mijn dochter is zo blij dat ik niet meer bovenop haar nek zit. Ze blijkt een andere gebruiksaanwijzing te hebben waarin ze mijn bemoeienis niet nodig heeft, maar wel mijn steun en duidelijkheid. Mijn hele gezin is leuker en gezelliger geworden.”
De boosheid zakt en ze is trots. Terecht, want Birgit is in twee maanden tijd weer zichzelf geworden!

====================================================================

Een groepstraining heeft veel kracht. Het mag ook lotgenotencontact zijn, maar het gaat veel verder. Je bent getuige van elkaars proces.

Zaterdag 9 september start de Whatsapp groepstraining.
Zaterdag 7 oktober start de live groepstraining (Lelystad)

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter