Mag je dwang romantisch maken?

roman

Misschien heb je ergens meegekregen dat ik een psychologische roman schrijf over OCD (dwangstoornis).
Tot nu toe heb ik alleen korte berichten erover geplaatst, omdat al mijn schrijfenergie naar het boek zelf ging.
Maar… het manuscript is klaar en ligt nu ter beoordeling bij mijn schrijfcoach Marelle Boersma.
Een roman schrijven vraagt hele andere schrijftechnieken dan een non-fictie boek, zoals ‘Als helpen niet helpt’ is. Om dit te leren heb ik hierbij hulp gezocht.
Half juni krijg ik het manuscript terug met feedback en begint de laatste herschrijfronde. Daarna gaat het manuscript naar Droomvallei uitgeverij en komt het eind november 2023 uit.

Dwang in een roman?

Stiekem wilde ik al een roman schrijven nadat ‘Als helpen niet helpt’ uit was gekomen en lovende kritieken kreeg. Ergens voelde ik dat ik dit zou kunnen en wilde ik dwang ook graag bij een breder publiek onder de aandacht brengen.
Toen ik werkelijk mijn wens concreet ging maken, kreeg ik veel enthousiaste reacties. Maar ook een aantal wenkbrauwen die omhoog gingen.
Dwang in een romanvorm?
Is dat wel respectvol?
Zo’n beladen en moeilijk onderwerp in een verzonnen verhaal? In hoeverre raakt het dan nog de realiteit?

Ik denk dat het me heel goed gelukt is en dit wordt bevestigd door de acht proeflezers die met mij meelezen. Mensen die die thematiek van de naaste kennen, mensen die het probleem helemaal niet kennen en graag een boek met diepgang lezen. Maar ook iemand die zelf een ‘dwanger’ is. Haar reactie:

“Het is voor jou een groot compliment dat ik mezelf (als dwanger) herken in Twan. Akelig eng soms.”

Kim en Twan

Waar het boek over gaat?

Kim en Twan leiden een normaal leven totdat dingen vreemd worden. Waarom moet haar tas altijd worden schoongemaakt en waarom begint Twan haar te controleren? Wat voor gevaar zit erbij het voetbalveld?

Twan verliest zichzelf steeds meer in vreemde angstige gedachten en zijn pogingen om controle over zijn leven en dat van zijn gezin te houden. Kim kijkt machteloos toe.
Twan dwingt zijn vrouw en kinderen steeds meer dingen te doen die hij normaal vindt. Hoewel Kim ergens weet dat het niet normaal is, gaat ze erin mee. Ze gaat steeds meer aan zichzelf twijfelen.

Voor Kim begint hier haar zoektocht naar wat er met Twan aan de hand is. Ze ontdekt dat Twan psychisch ziek is. Iets wat hij zelf ontkent. Gaandeweg merkt ze dat het een zoektocht is naar wie zij is. Waarom laat ze zich dwingen door Twan? Hoe kan het dat ze haar beoordelingsvermogen kwijt is geraakt over wat wel en niet normaal is? Hoe kan ze haar kinderen beschermen tegen het gedrag van hun vader?

Een roman over wat het betekent om samen te leven met een partner die psychisch ziek is.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

4 reacties

 1. Elsemieke van der Stoep op 8 mei 2023 om 21:19

  Moet t zijn, Dwang in een romanvorm ipv Dwang is een romanvorm ?

  Verder erg benieuwd naar t boek!
  Vriendelijke groet,

  • Thea van Bodegraven op 8 mei 2023 om 21:23

   Goed gezien. En veranderd…
   Dank je wel.
   Er komen meer blogs over het boek.

 2. Lenny Jansen op 11 mei 2023 om 16:05

  Echt ieder genoemd aspect in het toekomstige boek is herkenbaar.

  Mvg

  • Thea van Bodegraven op 14 mei 2023 om 14:39

   Dank je wel:)

Laat een reactie achter