Hoe een depressie jullie relatie beïnvloedt

depressie relatie beinvloedt

Wim

Wim (26 jaar) ligt languit op de bank. Gelukkig, hij hoort de sleutel van de voordeur. Zijn vriendin Roos (24 jaar) komt weer thuis.
“Ze vraagt geeneens hoe het gaat”, denkt hij. “Ik heb de wasmachine aangezet, maar het is niet meer gelukt de was op te hangen”, zegt hij. Hij hoort haar de keukenkastjes open en dicht doen, daarna gaat ze naar boven. Ze blijft een tijd weg.
Als Roos weer de kamer binnenkomt probeert hij uit te leggen dat hij een zware dag had. Dat begrijpt ze toch wel? Hij doet dit ook niet voor zijn plezier. Hij verzamelt energie om morgen naar zijn werk te gaan. Roos antwoordt dat zij een lange werkdag heeft gehad en boodschappen is gaan doen. De was ophangen was toch geen grote klus voor de hele dag?
Hij voelt zich een slappeling.

Roos

Roos is onderweg naar huis. Ze heeft een leuke dag gehad op het werk. Een klus afgerond waar ze heel trots op is. Hoe dichter ze bij huis komt, hoe meer haar vrolijke bui wegebt. Ze pakt de boodschappen en gaat hun huis binnen. Ze voelt ergernis. Hij heeft de lampen niet aangedaan, geen kopje thee gezet. Roos ziet Jochem op de bank liggen. “De was moet nog opgehangen”, hoort zij hem zeggen. Ze haalt diep adem en houdt zich in. Beheerst ruimt ze de boodschappen op en loopt dan naar boven om de was op te gaan hangen.
Tijdens het eten vertelt Roos hoe het was op haar werk, maar Jochem lijkt nauwelijks te luisteren. Hij vertelt hoe hij ertegenop ziet om morgen weer naar zijn werk te gaan. Roos luister naar hem en probeert hem op te vrolijken. Hij heeft toch een leuke baan en collega’s die begrijpen dat het even iets minder gaat?
Ze ruimt af en ploft op de bank met haar laptop op schoot. Leve Netflix!

De invloed van een depressie

Wim heeft een depressie. Sinds een klein jaar is het er langzaam ingeslopen, na het onverwachte overlijden van zijn vader.
Wim kent zichzelf niet meer terug. Maar hij heeft echt geen energie. Hij voelt de afkeuring van Roos dat hij de was niet heeft opgehangen.
Wat hij het moeilijkst vindt is dat Roos niet begrijpt dat hij echt zijn best doet. Ze luistert niet naar zijn antwoord als ze vraagt hoe het met hem gaat. Wel geeft ze allerlei adviezen. Hij moet een dagschema maken, hij moet gaan sporten, hij moet….. van alles.
Hij is al blij dat het nog lukt om naar zijn werk te gaan. Die ene vrije dag heeft hij echt voor zichzelf nodig.
Tegelijk voelt hij zich schuldig dat hij geen leuke man meer is voor Roos.

Roos heeft veel geduld met hem gehad, maar dat raakt op.
Wat ze ook doet, het helpt niet. Ze vindt dat Jochem er teveel aan toegeeft en te weinig initiatief neemt. Op de dagen dat zij werkt en hij thuis is, overleggen ze welke taak hij in huis doet. Maar zelfs dat lukt vaak niet.
Ze voelt zich eenzaam in hun relatie. Waar is de man waar ze vier jaar geleden verliefd op werd? De energieke, vrolijke en belangstellende Jochem. Ze wil voor hem klaarstaan en hem helpen. Hij is tenslotte ziek, toch? Maar hij neemt haar mee in zijn negativiteit en lusteloosheid.
Ze heeft geprobeerd hem te vertellen hoe zijn depressie voor haar is, maar dan krijgen ze ruzie. Ze begrijpt wel dat hij zich schuldig voelt, maar toch….

De gevolgen bespreekbaar maken

Een depressie in een relatie is niet makkelijk. In je relatie wil je elkaar ondersteunen en er voor elkaar zijn. Een depressie geeft beiden het gevoel dat je erin meegezogen wordt.
Roos en Jochem hebben allebei op hun eigen manier te maken met de gevolgen van de depressie van Jochem. En daarin raken ze elkaar kwijt.

Hoe zou het zijn om eens bespreekbaar te maken wat dit met jullie beiden en jullie relatie doet? Om weer respect en begrip voor elkaar te krijgen?  Om elkaar weer te vinden?
Ik help jullie om je emoties naar elkaar te uiten en om te verwoorden welke spanning het in jullie relatie geeft.
Zodat jullie samen verder kunnen, ook als is de depressie niet weg.
Zodat jullie weer lucht voelen en dingen tegen elkaar durven zeggen. Liefdevol en met respect.

Heb je behoefte om de invloed van psychische klachten of een GGZ-diagnose op jullie relatie eens te bespreken? Ik luister naar jullie en help jullie om de emoties en spanning te uiten.
Als jullie dit samen willen, neem dan contact met mij op.
In een relatiesessie help ik jullie op weg.

Lees ook over de invloed van angst en/of dwang op de relatie

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter