Vraag: Uit liefde helpen is toch niet erg?

Mag-ik-iets-vragen

Mijn man is chronisch depressief. Daardoor is het vaak somber bij ons. Natuurlijk doet me dat verdriet en probeer ik mijn man zo goed mogelijk te ondersteunen. Mijn vriendin is op de hoogte van onze situatie. Zij heeft me geattendeerd op jouw website. Ze vindt dat ik hulp nodig heb, omdat ik te weinig aandacht voor mezelf heb. Ik hou van mijn man en hou met liefde rekening met hem.
Is dat dan verkeerd?

Nee, dat is niet verkeerd. Het is mooi dat je dit uit liefde voor je man doet. En het is begrijpelijk dat je je aanpast aan de ziekte van je man, tot een bepaalde grens. Totdat het aanpassen een patroon wordt en er voor je man toch niets blijkt te veranderen in zijn depressiviteit. Dan werkt het dus niet, en verlies je jezelf. Dat is voor jou en voor je man niet goed.

Ook ik heb me jarenlang aangepast aan de stoornis van mijn man. Uit liefde voor mijn man en mijn gezin. Pas na 18 jaar ontdekte ik dat mijn aanpassen helemaal niet hielp, maar juist het tegenovergestelde effect had. Ik hield rekening met zijn stoornis; en juist door die aandacht van mij werd zijn stoornis alleen maar heftiger. En ik was zo moe van het op eieren lopen en rekening houden met alles dat ik mezelf was kwijtgeraakt. Mijn eigen leven stond ‘on hold’. Dat is waarschijnlijk ook wat je vriendin bedoelt.

Je vriendin is bezorgd om jou, net zoals jij bezorgd bent om je man.
Eigenlijk is de vraag of de depressie van je man draaglijker wordt als je je steeds aanpast. Alleen jij kunt daar antwoord op geven.

Ik gun jou én je man dat het beter gaat. Mijn ervaring is dat jij hierin de sleutel vormt. Hetzelfde blijven doen als je tot nu toe hebt gedaan -het aanpassen dus- voelt veilig voor je. Het is moeilijk en ook eng om vaste patronen los te laten. Als je jezelf kwijt bent geraakt door het vele aanpassen weet je niet goed meer wat je zelf eigenlijk wilt. Toch kan veranderen van je gedrag juist een positieve impuls zijn voor je man. Je houdt dan wel rekening met hèm, maar niet altijd met zijn stoornis. Bovendien geeft het je in elk geval meer ruimte aan jezelf.

Hetzelfde blijven doen of het anders gaan doen: het is allebei uit liefde. Doe wat voor jou goed voelt. Als je bij mij een traject start, doe het dan omdat jij jezelf wilt veranderen. Je doet dat voor hem en voor jezelf. Als jij je gedrag wilt veranderen, dan help ik je graag.

Misschien helpt het je om het verhaal van Pamela te lezen. Zij is uit haar oude gedrag gestapt en het heeft haar veel gebracht.

Heb jij ook een vraag? Stuur me een berichtje
Je naam wordt niet vermeld als ik je vraag hier beantwoord.
Je krijgt altijd eerst persoonlijk antwoord van mij, daarna plaats ik het op deze pagina.

 

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter