Hoe angst en dwang jullie relatie beïnvloedt

dwang relatie beinvloedt

Elske

Elske loopt haar vertrouwde ronde door het huis voor ze naar bed gaat.
Is de TV uit? Zijn de lampen uit? Heeft ze alle stekkers eruit getrokken?
Terwijl ze haar tanden poetst twijfelt ze of de achterdeur wel op slot zit.
“Rogier,” zegt ze, “wil jij kijken of de achterdeur op slot zit?” Ze zucht als Rogier haar boos aankijkt en de trap afgaat.
Als hij na een paar minuten weer boven is zegt ze: “Je hebt helemaal niet gekeken of de deur op slot zit.” Rogier zegt: “Je hebt het zelf vijf keer gecontroleerd, dat lijkt me genoeg.” Elske legt uit waarom het belangrijk is om echt zeker te weten dat de deur dicht is en alle stekkers eruit getrokken zijn. Gevaar voor inbrekers en brand is er altijd.
Als ze in bed liggen, gaat Elske er toch nog een keer uit. Naar de keuken om te kijken of de achterdeur echt dicht is.

Rogier

Rogier zit TV te kijken als Elske alle stekkers uit de stopcontacten haalt. Ze staat tien minuten bij de achterdeur. Hij hoort regelmatig dat ze de deurklink naar beneden doet. Zonder overleg gaan alle lampen uit en zit hij in het donker.
Hij maakt zich klaar om naar bed te gaan. Elske vraagt of hij de achterdeur op slot heeft gedaan. Nee, natuurlijk niet. Dat heeft ze zelf net dwangmatig staan doen.
Ze wil dat hij naar beneden gaat om te kijken. Hij loopt de trap af, staat even in de huiskamer en loopt weer naar boven.
Elske wordt boos op hem. “Je hebt helemaal niet gecontroleerd, nu moet ik het weer zelf gaan doen.”
In bed moet hij van Elske nog drie keer voelen of de stekker van het bedlampje er goed in zit. Dan kunnen ze gaan slapen.

De invloed van angst en/of dwang

Elske heeft last van dwanghandelingen. Ze is bang voor kortsluiting en voor inbrekers. Met name in de avond ‘moet’ ze alles controleren.  Overdag heeft ze er niet zoveel last van. Dan weet ze dat het niet nodig is wat ze ’s avonds allemaal doet. Maar in de avond is het er weer. Ze moet. Ze heeft geen keuze. Ze wordt pas rustig wanneer ze alles zorgvuldig heeft gecontroleerd.
Ze wil heel graag dat Rogier haar helpt. Dan is zij sneller klaar. Ze voelt zich eenzaam en in de steek gelaten door hem. Waarom begrijpt hij niet dat zij er niets aan kan doen?
Gelukkig doen ze leuke dingen samen, maar dit begint wel een probleem te worden.

Rogier probeert te begrijpen waar Elske last van heeft. Hij helpt haar, ook al vindt hij het overdreven. Ergens heeft hij het idee dat het steeds erger wordt. Het maakt niet uit of hij zegt dat de stekkers echt uit de stopcontacten zijn, ze gaat zelf toch nog een keer kijken. Hij probeert haar gerust te stellen, zegt dat ze hem kan vertrouwen.
Dat vindt hij misschien wel het moeilijkste. Hij voelt dat ze hem niet vertrouwt.
Het doet hem pijn dat ze hier samen niet uit komen. Gesprekken hierover monden steeds uit in ruzies en verwijten.
Hun relatie is de laatste jaren flink veranderd.

Relatie

Angst en/of dwang in een relatie is niet makkelijk. In je relatie wil je elkaar ondersteunen en er voor elkaar zijn. Als een van beiden last heeft van angst en/of dwang heeft dat invloed op de relatie.
Elske moet controleren, ze kan niet anders. Rogier wordt erin meegezogen als hij meehelpt en ook als hij het niet doet. Elske en Rogier hebben ieder op hun eigen manier te maken met de gevolgen van de angst en dwang van Elske. En daarin raken ze elkaar kwijt.

Herken je dit?
Hoe zou het zijn om eens te bespreken wat dit met jullie en jullie relatie doet? Om weer respect en begrip voor elkaar te krijgen. Om elkaar weer te vinden.
Ik help jullie om je emoties naar elkaar te uiten en om te verwoorden welke spanning het in jullie relatie geeft. Zodat jullie samen verder kunnen, ook als de angst en dwang niet weg zijn. Zodat jullie weer lucht voelen en dingen tegen elkaar durven zeggen. Liefdevol en met respect.

Wil je de invloed van psychische klachten (of een GGZ-diagnose) op jullie relatie eens op een andere manier bespreken? Dan is de online relatietraining iets voor jullie.
Niet weer verzanden in ruzies en verwijten, maar op een laagdrempelige en veilige manier begrip krijgen voor jezelf en voor elkaar.

Lees ook over de invloed van een depressie op een relatie

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter