Gaat de angst nooit weg?

Ook met een psychiatrische diagnose in je relatie kunnen jullie samen een goede balans vinden. Als de psychische klachten ineens verergeren, is het goed om daar beiden je eigen hulp in te vragen. Daarnaast kan relatietherapie een effectieve manier zijn om elkaar weer terug te vinden.

Af en toe stuurt ze me een mail om te laten weten hoe het gaat. Het is haar manier om te laten merken hoe blij ze is met wat ze bij mij geleerd heeft. Ze behoort tot mijn eerste cliënten die ik via de Boonstra-methode heb begeleid. Ergens hebben we een klik, omdat we veel in elkaars verhaal herkennen.

Nu belt ze me en ik hoor aan haar stem dat er iets is. “Gaat het?” vraag ik en direct hoor ik tranen. Zij huilt en ik ben stil. Als de eerste tranen gehuild zijn begint ze te vertellen. Het ging goed met haar en ook met haar man Pieter. Zijn dwang zal nooit helemaal weg zijn, maar het is goed te doen. Voor hen beiden. Toch is heel langzaam de angst voor asbest weer zichtbaar geworden. Met de dwang die hierbij hoort.

Goede balans in de relatie

“Ik kon er de laatste jaren beter mee omgaan, mijn grenzen stellen, uit het meedwangen blijven. Maar vorige week is het geëscaleerd. Ik had hem al een paar keer gezegd dat het weer dwang was, maar hij ontkende en werd boos op mij. Hij voelde zich niet serieus genomen. Drie jaar geleden heeft hij zijn therapie afgerond en sinds een jaar zeg ik tegen hem dat hij weer iets van begeleiding moet zoeken. Geen therapie voor dwang, maar gewoon een stuk coaching om blijer met zichzelf te worden. Want hij was zo goed bezig. Ik was zo trots op hem.
Vorige week is hij door zijn angst en dwang rondom asbest onze dochter vergeten. Er is niets dramatisch gebeurd, maar ik ben ontploft. Ik heb het weer goed aangevoeld, maar het voelt alsof we weer terug zijn bij af. Ik zie de dwang, waarschuw hem, laat me toch weer wegdrukken.”

Hij was zo goed bezig. Ik was zo trots op hem.

Een muur optrekken als bescherming

De boosheid klinkt goed in haar stem door en daarnaast het verdriet.
Om weer de gevoels antennes aan te moeten zetten.
Om weer voor haar man te moeten bepalen dat zijn dwang terug is.
Om te ervaren dat zijn dwang groter is dan de zorg voor hun dochter.

Ze kan niet goed verklaren waarom het zoveel met haar doet. “Ik ben mijn vertrouwen in hem kwijt. Ik wil niet zijn therapeut of moeder zijn die moet zeggen wanneer hij te ver gaat. Mijn woede maakt het nu niet bepaalt beter, maar ik kan niet anders dan me voor hem afsluiten. Toen bedacht ik dat ik jou ging bellen.”

Dwang is geniepig. Voor beiden.

Voor Pieter die last heeft van angst en dwang is het hard werken om deze onder controle te krijgen en te houden.  Zijn vrouw Jessica is daarin een grote stimulans voor hem geweest. In zijn geval zal het altijd ergens aanwezig zijn. Samen hadden ze een balans gevonden waarin de angst en dwang er in lichte mate kon zijn, zonder dat het een nadelig effect op hun relatie had.
Waarom het nu opeens weer is toegenomen? Dwang is geniepig. Het is iets dat Pieter zelf moet gaan onderzoeken. Na de uitbarsting van Jessica is hij daarin direct stappen gaan zetten.
Voor Jessica is dit een confrontatie met iets dat ze had weggestopt. Samenleven met een partner die een psychiatrische diagnose heeft, betekent samenleven  met een chronische ziekte. Dat vraagt ook veel van de partner. Haar angst dat ze weer terug zijn bij af, speelt Jessica parten. Ze trekt direct een muur om zich heen, want ze wil echt niet meer belanden in de patronen van emotionele chantage en meedwangen.

Relatietherapie of -coaching

Door het vertellen van haar verhaal en mijn uitleg wordt ze al een stuk rustiger.  “Nu begrijp ik waarom je me gevraagd had voor de workshop voor oud-cliënten. Ik dacht dat ik dat niet meer nodig had.”
De workshopserie “Hoe neem ik mijn verandering mee?, waarvan de volgende op 15 juni gepland staat, is bedoeld om weer alert te zijn en jezelf op te frissen. Juist om te voorkomen dat ‘het’ je overkomt.
Daarnaast zijn Jessica en Pieter gestart met relatietherapie. Voor Pieter een hele stap, want toen Jessica het traject bij mij volgde, voelde hij mij in eerste instantie als een bedreiging. Maar hij heeft gemerkt hoeveel het hen samen heeft opgeleverd en daarom staat hij er nu voor open.

Ze kunnen hun angst en hun liefde voor elkaar weer laten zien.

Doel van de relatiecoaching is onderzoeken welke plek de diagnose van Pieter inneemt in hun relatie en wat dat voor beiden betekent. Daarnaast hebben ze behoefte aan afspraken maken. Moet Jessica inderdaad degene zijn die signaleert dat de angst of dwang bij Pieter erger wordt? Wil zij dat en wil hij daarvoor openstaan? Of kan Pieter hier zelf iets in doen?
Zover zijn we nog niet met de relatietherapie, maar Jessica laat haar muur zakken en Pieter is actief bezig met zijn exposure. En het belangrijkste: ze kunnen hun angst en hun liefde voor elkaar weer laten zien. Tot geruststelling van hun drie kinderen.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter