De muur in je relatie

Klaagmuur

In Jeruzalem staat de Klaagmuur. Letterlijk gescheiden voor mannen en vrouwen. En het deed iets met me. Juist omdat in veel relaties psychische klachten of een GGZ-diagnose als een muur ervaren wordt. Door beide partners.

“Mam, kom je een paar dagen langs? Ik vind het fijn om je even te zien.” Dat vroeg onze 24-jarige dochter toen ze twee maanden geleden in Israël zat.
“Natuurlijk lieve schat, dat ga ik regelen.” Twee weken later was ik in Jeruzalem.
Misschien goed om te vertellen dat onze dochter in Sydney (Australië) woont. Israël is dus om de hoek. Het scheelt 22 uur reizen, een jetlag en veel geld.

Ik vond mezelf stoer dat ik alleen naar Israël ging. Zeker als je weet hoe ik op Schiphol door de security kwam. Dochterlief had me al gewaarschuwd dat alleenreizende oudere (!) vrouwen uit de rij worden gehaald voor controle.

Jeruzalem!

We waren drie dagen in Jeruzalem en twee dagen in Tel Aviv. Als christen had ik van tevoren gemengde gevoelens. Wat is echt, wat is toeristisch, en hoe zit het met de grote verschillen tussen de diverse geloven en culturen? Voel ik daar iets van het geloof?
De Klaagmuur is natuurlijk een bekende plek. Veel toeristen, maar vooral veel Joden die daar heen gaan. De plek zelf maakte niet zo veel indruk op me. Wat daar gebeurde des te meer. Letterlijk een muur tussen mannen en vrouwen. Een grens, een afscheiding.
Het verschil in energie tussen de mannenkant en de vrouwenkant! Vrouwen die op een bankje gaan staan om over de muur heen te kijken. Eerlijk gezegd heb ik dat ook gedaan. Aan de mannenkant gebeurde veel meer. Dansende mannen, een man die preekte waar alle mannen omheen gingen staan. Maar….. verboden voor vrouwen.

Die muur, die deed iets met me. Juist omdat in veel relaties psychische klachten of een GGZ-diagnose als een muur ervaren worden. Door beide partners.

Klaagmuur mannen

Klaagmuur mannen

Mannen en vrouwen

De laatste jaren heb ik ontdekt dat mannen en vrouwen hun eigen -heel verschillende- energie hebben. Ik geloof echt dat zowel mannen als vrouwen een deel van hun kracht bij hun eigen sekse vandaan ‘moeten’ halen. Dan kun je als man en vrouw samen zijn, dan ben je beter in balans.
Maar die muur!
In relaties (ik ga even uit van man en vrouw) wil je toch juist samen zijn. Allebei je eigenheid, je eigen energie, mannelijke en vrouwelijke eigenschappen naast elkaar. Samen. Met z’n twee. Bij elkaar. Delen.

De realiteit is dat je niet naar Jeruzalem hoeft om de muur tussen man en vrouw te zien en te voelen. Je ziet het in veel relaties. Ook ik heb het gekend. Bij ons was de muur een GGZ-diagnose. Op een gegeven moment was de barrière zo hoog dat er ook met een bankje niet overheen te kijken was. Hij worstelend aan de ene kant, ik eenzaam aan de andere kant. Wat was nog samen? In hoeverre waren we nog echt bij elkaar?

Klaagmuur vrouwen

Klaagmuur vrouwen

Door de muur heen kijken

In relatiesessies laat ik stellen tekenen welke plek de diagnose in hun relatie heeft. Elke keer tekent de persoon met diagnose het beeld van de muur bij zichzelf (“ik heb er last van”) en de andere partner tekent het als een muur die tussen hen in staat. Dit is zo verhelderend, dit verwachten ze beiden niet! Zolang je achter je eigen muur staat, zie je de andere kant niet.
Als het jullie samen niet lukt om over de muur heen te kijken, dan is het fijn om dat samen met iemand te proberen. Dan blijkt het opeens mogelijk om een opening in die muur te vinden om elkaar weer te zien. Dan blijkt het niet zo moeilijk om nog een opening te maken, een plek waar je even samen kunt zijn.

Het zou zomaar kunnen dat de GGZ-diagnose nooit (helemaal) weg gaat. Dat is in ons geval ook zo. Toch hebben wij geen muur meer tussen ons in staan. Her en der staan stenen gestapeld. We zijn eraan gewend en soms is het uitermate irritant, voor ons allebei. Toch had ik jaren geleden niet durven dromen dat wij zo ver zouden komen.
Ik geloof dat elke relatie zijn irritaties en uitdagingen heeft. Die GGZ-diagnose is een pittige uitdaging, dat weet ik uit eigen ervaring.
Wij zijn die uitdaging aangegaan, en met succes. Als jullie ook samen verder willen (proberen te komen), pak deze uitdaging dan aan.

En als je dan toch een echte muur wilt zien…… Israël is om de hoek!

Foto’s gemaakt door Lauri van Bodegraven van Revealed stories.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter