Relatiecoaching: Samen naar de dwang durven kijken

Relatiecoaching

Bij relatiecoaching gaat het om zichtbaar te maken wat er tussen jullie in staat. Ook met een GGZ-diagnose. Als je dat doen, gaan je elkaar weer zien.

Waar ik met het begeleiden van naasten volgens een methodiek werk – die ik geheel afstem op de persoon en de situatie – laat ik met relatiecoaching meer gebeuren wat er gebeurt.
Ik ga af op mijn gevoel en vraag cliënten wel eens of ze iets willen uitproberen. Omdat ik dan ook niet weet welk effect een bepaalde oefening heeft.
Zo was er een stel bij mij waarvan hij heftige dwang heeft. Buitenshuis gaat het veel beter.
Ik heb een vloeranker van dwang neergelegd en gevraagd of hij erop wilde gaan staan. Niet om te gaan ‘dwangen’ maar om te voelen hoe dwang hem overneemt.
Hij schrok hoe heftig dat was. Maar op het moment dat hij van het vloeranker afstapte was ook dat gevoel weg. Een ervaring die hij nog nooit had gehad.
Zijn partner voelde de eigen angst tegenover de dwang.
Het was bijzonder hoe deze oefening voor beiden helpend was om meer begrip voor elkaar te krijgen en het schuldgevoel los te laten.
Door de dwang heen elkaar weer gaan zien. Dat is liefde voor elkaar.

Als ik dit van tevoren had uitgedacht weet ik niet of ik hem had durven vragen in zijn dwang te gaan staan. Want het is nogal gewaagd. Nu ontstond het en bleek het precies te zijn wat dit stel nodig had.
Dit durf ik vaker te gaan doen??

PS. dit geldt niet alleen voor dwang, maar ook voor angst, depressie, eetproblemen of andere psychische klachten. Durven jullie er samen naar te kijken?

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter