De eerste vakantie samen

De eerste vakantie samen

Elk stel heeft herinneringen aan de eerste vakantie samen. Als het goed is wil je deze koesteren. Of toch niet? Als er in de vakantie een angststoornis mee was, dan zijn de herinneringen ook pijnlijk.

“Nu zijn de vakanties heerlijk, maar vroeger was het een drama om op vakantie te gaan met David. Achteraf begrijp ik dat zijn angststoornis de hoofdrol speelde tijdens de vakantie, maar toen had ik dat niet door.”
Petra (40 jaar) is blij dat ze haar verhaal eens kan vertellen. In het traject dat ze bij mij volgt, heeft ze veel inzichten gekregen in de manier waarop zij omgaat met de angststoornis van haar man David (44 jaar). Het moment dat hij de stap zette om in therapie te gaan, besloot ze ook hulp voor zichzelf te zoeken. Zo kwam ze bij mij terecht.

Tent in de auto en naar Frankrijk

Ze is diep in gedachten als ik zie dat de tranen langzaam omhoog komen.
“David was mijn eerste liefde. Voor mij was het de eerste keer dat ik op deze manier op vakantie ging. Tent in de auto en richting Frankrijk. Van huis uit was ik niet veel gewend.
Realiteit was dat het mis ging met hem de dag voordat we weg zouden gaan. Ik weet niet eens wat er gebeurde, maar hij was een dood vogeltje. Uren heb ik naast hem gezeten. Geprobeerd om hem te troosten, er voor hem te zijn, veiligheid te bieden. Ook ’s nachts. Ik weet niet hoe ik het heb aangedurfd, maar de volgende dag heb ik een knop omgezet. Spullen in de auto, route uitgestippeld naar België en gaan rijden. David liet alles gelaten toe. Het duurde een aantal dagen, maar David trok weer bij en kon genieten van de vakantie. We waren ondertussen in Frankrijk beland. Enerzijds was het een ontzettend romantische vakantie, anderzijds kwam de spanning regelmatig bij David omhoog en wist ik niet hoe ik daarop moest reageren. Dat gaf heftige ruzies.”

Ze zucht diep. Ik herken die zucht. Die staat voor de pijnlijke herinneringen. Beelden uit het verleden die je zo graag zou willen vergeten, maar die telkens omhoog komen. Aan veel leuke ervaringen zit ook een minder leuke ervaring vast, veroorzaakt door de GGZ-diagnose. In het geval van Petra zal haar eerste vakantie met haar grote en enige liefde altijd de schaduw van de angststoornis met zich meedragen. Dat geldt ook voor veel ervaringen en herinneringen daarna.

Vakantiefoto’s terugkijken

“In de jaren daarna ontdekte ik dat ik de actieve rol moest nemen als het ging om op vakantie gaan. Niet alleen qua planning, maar in alles. Op een gegeven moment hebben we daar een manier in gevonden die werkte. Op het moment zelf kwam zijn angst omhoog maar ik probeerde hem te laten. Dat maakte dat hij wel probeerde te helpen met inpakken. Het veranderen van camping was ook lastig. Hij vond het moeilijk om de plek achter te laten en er was weer een angst voor de volgende plek.
Ruzies door de angst zijn er wel altijd geweest. Ik kan nog precies bij elke vakantiefoto de angst voelen. Niet alleen zijn angst, maar ook mijn angst en wanhoop. Daarnaast zijn er ook heel veel mooie vakantieherinneringen. Als zijn angst er niet is, genieten we samen ten volle van de vakantie.”

Petra is een dappere vrouw. Ze beseft nu heel goed wanneer ze meeging met de angst van David. Gelukkig zijn er ook de momenten waarop ze haar aandacht van zijn angst af kon halen en haar eigen weg bleef volgen, zoals in de vakanties. Daarmee haalde zij hem juist uit zijn angst.
David heeft vaak hulp gehad maar de diagnose van een angststoornis is pas een aantal jaar geleden gesteld. Met Petra ging het vanaf dat moment minder goed. Het was alsof met de diagnose haar hoop en energie wegvloeide.

Hij wil relatiecoaching

“Ik weet dat mijn liefde voor hem er wel was, maar voelde deze steeds minder. We kregen steeds meer ruzie omdat ik in de weerstand ging als zijn angst kwam. Hij vond dat het allemaal meeviel en dat hij toch goed functioneerde.”
Vorig jaar stond hun huwelijk op springen en dat maakte dat ze beiden besloten hulp te zoeken.

“En weet je wat nu zo leuk is?” Ze kijkt me glunderend aan. “Hij wil samen met mij bij jou in relatiecoaching. Eerst vond hij het niet leuk dat ik bij jou een traject in ging, maar hij zei pas tegen mij dat ik weer de ontspannen vrouw aan het worden ben op wie hij verliefd is geworden. En hij heeft je boek* gelezen.”

Dit maak ik veel mee. De ene partner komt eerst bij mij. De andere partner (met diagnose) vindt dat in eerste instantie bedreigend. Dit gaat snel weg, omdat ze ervaren dat hun vrouw of man weer leuker wordt en de sfeer in huis meer ontspannen is.

Petra en David gaan eerst op vakantie. De intake voor de relatiecoaching staat gepland, maar in de vakantie gaan ze alvast aan de slag met online relatietraining. Dat geeft vast mooie gesprekken tijdens warme zomeravonden.

* Boek ‘Als helpen niet helpt’, droomvallei uitgeverij (2020).

Herken jij of herkennen jullie je in dit verhaal? Voel je vrij om contact op te nemen.
Een kennismaking is altijd vrijblijvend, zowel voor een individueel traject als voor een relatietraject.

Alvast ontdekken wie jullie samen zijn naast de GGZ-diagnose? Het gratis relatie E-book kun je ook tijdens de vakantie lezen.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter