Vijf jaar later

Vijf jaar later

Het verhaal van Marga en het effect dat haar verandering nog steeds geeft.

Marga was één van mijn eerste cliënten die ik ben gaan begeleiden na mijn coachopleiding. Zelf had ik nog niet precies door hoe ik het als naaste van angst en dwang anders was gaan doen. Toch wist ik Marga de goede kant op te begeleiden.

Haar man Edward heeft pas de diagnose OCD (obsessive compulsive disorder) gekregen toen hij een veertiger was. In diezelfde periode wordt duidelijk dat ook hun dochter Merel van 15 jaar een angststoornis heeft. Edward blijkt achteraf vanaf zijn tienerleeftijd dwanggedachten en -rituelen te hebben gehad.

Van boosheid naar motivatie

Haar coachsessies bij mij, hebben Marga vijf jaar later veel gebracht. Ze was zo boos – op de situatie, op Edward, op de OCD…….. Voor Marga was de maat vol. Ze kon niet meer. Toen het voor Marga duidelijker werd welk aandeel zij had in het in stand houden van de dwang, betekende dit voor Edward een verandering. Hij raakte gemotiveerd om zijn problemen te erkennen en hulp te gaan zoeken. Wat heeft deze verandering hun gezin veel goeds gebracht. Merel en Edward kregen therapie. Marga onderging een enorme verandering en werd een vrouw die liefdevol en zorgvuldig duidelijk kon zijn.

Een gewoon gezin

Drie jaar geleden heb ik haar voor het laatst gesproken. In de mail zie ik een bericht van haar waarin ze vraagt om weer eens te skypen. Ze heeft zoveel te vertellen. Marga zit stralend en energiek voor de camera van haar laptop.

“Het gaat zo goed met ons. We zijn een gewoon gezin.” Ze vertelt dat Merel op zichzelf woont en geniet van haar studentenleven. Een zorg is wel dat ze last blijft houden van depressies, maar Marga is trots hoe haar dochter hier mee omgaat.

Edward heeft goed met zijn angst en dwang leren omgaan. Zijn OCD is niet weg, maar het lukt Marga om haar focus er minder op te richten, waardoor ze uit het meedwangen kan blijven. Het gaat goed op zijn werk, hij wordt gewaardeerd en erkend.

Ik durf te vragen

“Heb je het boek van Menno Oosterhof * gelezen?” vraagt ze. “Natuurlijk” antwoord ik.

“Edward heeft het tijdens de vakantie gelezen en we hebben daardoor zoveel kunnen bespreken.” Marga weet dat Edward naast de OCD ook de diagnose OCPS (obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis) heeft. Die laatste vond ze te heftig en heeft ze bewust naast zich neergelegd. “We liepen in Italië over een marktje en zomaar opeens durfde ik hem te vragen naar zijn OCPS. Wat dat voor hem betekent. Het zijn nog niet de makkelijkste onderwerpen, maar we kunnen het er nu – door het boek – werkelijk over hebben. Ik heb hem zelfs kunnen zeggen dat ik ontzettend veel boosheid heb gehad, naar hem en naar de OCD. Edward was zich daar niet echt bewust van.”

Wat ben ik blij dat Marga contact heeft gezocht. Zij is het voorbeeld van hoe het wèl kan.

“Thea, dank je wel voor wat je allemaal voor me gedaan hebt. Drie jaar geleden en nog steeds pas ik al je tips toe. En, oh ja………je mag me voor een blog gebruiken. Noem me maar Marga.”

Marga, deze is voor jou. Dank voor je vertrouwen en je verhaal.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter