Hoe kijk jij naar angst bij je cliënt? Deel 2
Angst laat zich op meer manieren zien dan wij als coaches en therapeuten bewust zijn. In deze serie neem ik je mee in het kijken naar angst vanuit verschillende methodieken. Hoe durf jij daar als coach of therapeut in te bewegen? Deel 2 – Transactionele analyse
In deel 1 heb ik je meegenomen in de weerstand van iemand. Als je hiernaar kijkt vanuit de NLP en je neemt de invalshoek van angst, zie je direct andere ingangen.
In deel 2 laat ik je kijken vanuit de transactionele analyse, en met name vanuit de dramadriehoek.
Dramadriehoek
De dramadriehoek is een psychologisch spel met drie plekken waarin je al met twee personen kunt vastzitten. je springt van de ene naar de andere plek. Meestal eindigt het met een gevoel van frustratie of boosheid.
Een voorbeeld.
Peter redt Maria die probeert een gaatje in de muur te boren. “Het lukt me niet,” zegt Maria. Peter pakt de boormachine van Maria en maakt het gat. Maria wordt boos: “Dat was niet de plek waar het gat moest komen!” Peter reageert: “Ik wilde je alleen maar helpen, dan had jij het maar beter moeten aanwijzen.”
Een simpel maar herkenbaar voorbeeld waarin zowel Peter als Maria op de verschillende plekken in de dramadriehoek gaan staan.
De angst van de aanklager, redder en het slachtoffer
Je kent het vast wel. Je hebt een cliënt die zich altijd slachtoffer voelt van de situatie.
“Ik kan er niets aan doen. Mij lukt het nooit.”
De oorzaak en de schuld ligt altijd buiten hemzelf. Natuurlijk prik jij daar als coach of therapeut doorheen.
Op het moment dat deze cliënt op de plek van de aanklager gaat staan komen de beschuldigingen. Deze zijn – op het eerste gezicht – niet logisch om vanuit angst te bekijken.
“Hij heeft het verkeerd gedaan.”
Door te wijzen naar een ander hoeft de aanklager niet naar zichzelf te kijken. Welke angst ligt daaronder?
De redder wil het oplossen voor de ander. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kan situaties goed inschatten, voelt aan wat een ander nodig heeft.
“Ik weet dit wel voor jou op te lossen.”
Vanuit een goede intentie. Maar waarom kan de redder niet loslaten? Is dit eigen angst of angst dat de ander geen fout mag maken?
Bang voor angst
We bewegen ons allemaal in de dramadriehoek. Dat is niet erg.
Inzicht hebben helpt, want dan heb je de keuze of je in het drama wilt blijven of dat je iets anders wilt. De transactionele analyse geeft behalve inzicht ook eenvoudige handvatten om het drama te keren.
Een methode waarbij jij als coach de keuze hebt om dit op een praktische manier te doen met je cliënt of diepgravend. Werken vanuit het praktische geeft je cliënt vertrouwen om de onderliggende angst aan te pakken.
Juist bij cliënten die hun angst diep weg hebben gestopt en bang zijn voor hun angst is dit een veilige manier.
Hoe beweeg jij als coach of therapeut?
Jij bent het voorbeeld voor je cliënt. Als jij laat zien dat je durft te bewegen, dan is dat wat je doorgeeft aan je cliënt. Sterker dan welke methodiek ook.
Jij kunt als coach of therapeut veel bereiken door vanuit een brede blik en vanuit diverse methodieken naar angst te kijken. In veel situaties is dat voldoende om de angst voor de angst te herkennen en daar beweging in te brengen. Mocht je cliënt daarna behoefte hebben om in een diepere laag zijn angst te onderzoeken, dan is hij daar met jouw begeleiding niet bang meer voor.
Hier kun je alle vijf delen van deze blogserie over “Anders kijken naar angst” vinden.
In de 2-daagse verdieping voor professionals “Anders kijken naar angst” neem ik je mee in vijf verschillende methodieken om anders te kijken naar angst.
Ik laat je kijken naar angst als een verfpalet, waarop jij jouw kleur mengt om op dat moment met jouw cliënt te kunnen werken aan de angst voor de angst.
De 2-daagse verdieping vindt plaats op 15 en 16 april 2019 in Alphen aan den Rijn.
Neem rustig contact met mij op als je hier meer over wilt weten.