Herken jij angst bij je cliënt? Deel 1

angst

Angst laat zich op meer manieren zien dan wij als coaches en therapeuten bewust zijn. Als mens zijn we vaak bang voor de angst en stoppen deze diep weg. We leggen er een andere laag bovenop die we wel laten zien. In deze serie neem ik je mee in het kijken naar angst vanuit verschillende methodieken. Hoe durf jij daar als coach of therapeut in te bewegen? Deel 1 – NLP

Als coach of therapeut werk je allemaal met het thema angst bij je cliënt. In de opleiding die je hebt gevolgd is angst aan de orde geweest.
Als je je gespecialiseerd hebt in het begeleiden van mensen met angsten, dan weet je veel over het omgaan met angst. Je werkt met de methode en interventies die je geleerd hebt.

Als jij werkt met een andere groep mensen, dan ga je in op angst als deze naar boven komt.

En toch….. herken je werkelijk alle signalen van angst?

Je kent het vast wel. Je hebt een cliënt die niet in beweging wil komen. Voor jou – als ervaren coach of therapeut – is het probleem redelijk zichtbaar en helder, maar je cliënt gaat in de weerstand. Hij wil niet. Je komt er niet doorheen. Uiteindelijk vind je wel een manier om met je cliënt een oplossing te vinden voor zijn probleem.
Wat we vaak niet doorhebben is dat deze weestand veroorzaakt wordt door angst.

Je kunt doorgaan op het niet willen, het ontbreken van motivatie, het onderzoeken waarom iemand niet vooruit wil. Maar lukt het je dan werkelijk om iemand in beweging te krijgen? Of gaat je cliëtnt uiteindelijk weg met een oppervlakkige oplossing en weet jij ergens dat er iets is bllijven liggen.
Als je dit gaat bekijken vanuit angst, verandert jouw benadering.

NLP

Laten we dit eens benaderen vanuit de NLP. Daarin wordt uitgegaan van beperkende overtuigingen. Iemand is er van overtuigd dat hij iets niet kan. Het is niet mogelijk in zijn situatie. En daar zijn werkelijk goede argumenten voor.
Het is mooi om dan te kijken naar wat wel mogelijk is.  Naar de onbeperkte overtuiging en mogelijkheden. Op de korte termijn kan dit helpen. Totdat deze persoon tegen iets anders aan loopt en weer iets niet wil, omdat het niet kan. Weer is er een beperkende overtuiging. Weer gebaseerd op werkelijke argumenten.
Stel je voor dat onder die beperkende overtuiging angst zit. Angst om iets te veranderen. Ongeacht wat de verandering is.
Waarschijnlijk is je cliënt bang is om die angst aan te gaan. Hij is zich hier niet bewust van.
Als jij als coach of therapeut het bestaan van de angst herkent, kun je eerst met je cliënt werken aan het durven van iets durven. Daarna ga je samen kijken naar het probleem waarvoor hij bij jou is gekomen. Het omzetten van de beperkende overtuiging naar de onbeperkte overtuiging zal nu beter lukken. Want jij hebt niet alleen je cliënt geholpen met het oplossen van het probleem, maar juist in de verandering van de laag die daaronder zit.

Bang voor angst

Je cliënt stopt die angst niet voor niets zo diep weg. Hij komt bij jou omdat hij geen diepgravende therapie wil. Hij wil niet alles blootleggen van het verleden. Want dat is hoe het vaak voelt.

Juist door het anders kijken naar angst is dat vaak niet nodig. Jij kunt als coach of therapeut veel bereiken door vanuit een brede blik en vanuit diverse methodieken naar angst te kijken. In veel situaties is dat voldoende om de angst voor de angst te herkennen en daar beweging in te brengen. Mocht je cliënt daarna behoefte hebben om in een diepere laag zijn angst te onderzoeken, dan is hij daar met jouw begeleiding niet bang meer voor.

Lees hier de vier andere delen.

In de 2-daagse verdieping voor professionals  “Anders kijken naar angst” neem ik je mee in vijf verschillende methodieken om anders te kijken naar angst.

Ik laat je kijken naar angst als een verfpalet, waarop jij jouw kleur mengt om op dat moment met jouw cliënt te kunnen werken aan de angst voor de angst.
De 2-daagse verdieping vindt plaats op 15 en 16 april 2019 in Alphen aan den Rijn.
Neem rustig contact met mij op als je hier meer over wilt weten.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter