De muur in je relatie
In Jeruzalem staat de Klaagmuur. Letterlijk gescheiden voor mannen en vrouwen. En het deed iets met me. Juist omdat in veel relaties psychische klachten of een GGZ-diagnose als een muur ervaren wordt. Door beide partners.
“Mam, kom je een paar dagen langs? Ik vind het fijn om je even te zien.” Dat vroeg onze 24-jarige dochter toen ze twee jaar geleden in Israël zat.
“Natuurlijk lieve schat, dat ga ik regelen.” Twee weken later was ik in Jeruzalem.
Misschien goed om te vertellen dat onze dochter toen in Sydney (Australië) woonde. Israël was dus om de hoek. Het scheelde 22 uur reizen, een jetlag en veel geld.
Jeruzalem!
We waren drie dagen in Jeruzalem en twee dagen in Tel Aviv. Als christen had ik van tevoren gemengde gevoelens. Wat is echt, wat is toeristisch, en hoe zit het met de grote verschillen tussen de diverse geloven en culturen? Voel ik daar iets van het geloof?
De Klaagmuur is natuurlijk een bekende plek. Veel toeristen, maar vooral veel Joden die daar heen gaan. De plek zelf maakte niet zo veel indruk op me. Wat daar gebeurde des te meer. Letterlijk een muur tussen mannen en vrouwen. Een grens, een afscheiding.
Het verschil in energie tussen de mannenkant en de vrouwenkant! Vrouwen die op een bankje gaan staan om over de muur heen te kijken. Eerlijk gezegd heb ik dat ook gedaan. Aan de mannenkant gebeurde veel meer. Dansende mannen, een man die preekte waar alle mannen omheen gingen staan. Maar….. verboden voor vrouwen.
Die muur, die deed iets met me. Juist omdat in veel relaties psychische klachten of een GGZ-diagnose als een muur ervaren worden. Door beide partners.
Mannen en vrouwen
De laatste jaren heb ik steeds meer ervaren dat mannen en vrouwen hun eigen – heel verschillende – energie hebben. Ik geloof echt dat zowel mannen als vrouwen een deel van hun kracht bij hun eigen sekse vandaan ‘moeten’ en mogen halen. Dan kun je als man en vrouw samen zijn, dan ben je in balans.
Maar die muur!
In relaties* wil je toch juist samen zijn. Allebei je eigenheid, je eigen energie, mannelijke en vrouwelijke eigenschappen naast elkaar. Samen. Met z’n twee. Bij elkaar. Delen.
De realiteit is dat je niet naar Jeruzalem hoeft om de muur tussen man en vrouw te zien en te voelen. Je ziet het in veel relaties. Ook ik heb het gekend. Bij ons was de muur een GGZ-diagnose. Op een gegeven moment was de barrière zo hoog dat er ook met een bankje niet overheen te kijken was. Hij worstelend aan de ene kant, ik eenzaam aan de andere kant. Wat was nog samen? In hoeverre waren we nog echt bij elkaar?
Door de muur heen kijken
Hoe kijk jij naar jullie relatie en naar de psychische klachten die daarin plek hebben? Hoe kijk jouw partner daarnaar? Weten jullie dat van elkaar? Of hebben jullie er een muur tussen gezet en lukt het niet om daar overheen te kijken?
Relatiecoaching of -therapie is een mooie manier om samen te ontdekken welke plek de GGZ-diagnose in de relatie inneemt.
Maar voor veel stellen coaching is dat een grote stap. Te spannend. Te eng. Te confronterend.
Toch kun je met z’n tweetjes ook stappen zetten. In jullie eigen veilige omgeving.
Jullie hoeven niet direct de hele muur af te breken. Her en der kun je op een veilige manier een steen weghalen om te ontdekken wat er aan de andere kant is. Om op die manier weer contact te maken ne je liefde te laten zien.
Door de jaren heen hebben mijn man en ik onze muur behoorlijk afgebroken. Er staan nog stapeltjes stenen. En dat is prima. Ik had nooit durven dromen dat wij zo ver zouden komen. Toch zijn wij ook begonnen met kleine kijkgaatjes maken. Die hele muur van de GGZ-diagnose in één keer aanpakken was voor ons allebei veel te veel en veel te groot.
Elkaar zien naast de diagnose i.p.v. door de diagnose
Durven of willen jullie de stap naar relatiecoaching (nog) niet zetten, maar beseffen jullie wel dat er een muur tussen jullie in staat die gevormd wordt door de psychische klachten of een GGZ-diagnose van één van jullie?
Willen jullie wel naar die muur kijken, maar dan samen, laagdrempelig en veilig?
Dan is de online relatietraining iets voor jullie.
In de online relatietraining ga je samen verkennen wat het voor jullie relatie betekent dat één van jullie een GGZ-diagnose heeft.
Met de uitleg en oefeningen in deze online training kunnen jullie elkaar weer gaan zien naast de diagnose in plaats van door de diagnose.
Voor €75 kijk je niet langer tegen een muur aan, maar kun je er doorheen of overheen kijken!
Samen of alleen?
Het is fijn als je deze training samen kunt doen. De realiteit is dat partners niet altijd op hetzelfde moment zover zijn om t kijken naar hun relatie. Je kunt de oefeningen ook alleen doen, als je merkt dat jouw partner nog niet zover is en jij al wel bereid bent om een stuk van de muur af te breken. Doordat jij ander naar jullie relatie gaat kijken, verandert er voor je partner ook iets.
Wil je direct inschrijven voor de online relatietraining? Wil je meer info of eerst overleggen of het iets is voor jullie? Neem gerust contact met mij op.