Corona en smetvrees
Corona en smetvrees. Het kan een flinke trigger zijn. Hoe vaak moet je je handen wassen en hoe lang? En wat wordt daarin verwacht – of geëist – van de gezinsleden? In dit blog neem ik je mee wat smetvrees betekent voor het hele gezin en geef ik je een tip.
“Was je handen stuk”.
Premier Rutte heeft het een aantal keren gezegd. Ik begrijp waarom hij het zegt in verband met corona. Als (oud)verpleegkundige weet ik het belang van hygiëne bij besmettingen en weet ik ook hoe slecht er handen worden gewassen.
En toch…. als Rutte dat zegt, weet ik ook dat er in veel gezinnen in Nederland de paniek uitbreekt.
Handen stuk wassen bij corona
Sanne houdt haar adem in als ze ziet dat haar man Hans een artikel leest in de krant over handen wassen bij corona. Hij leest er alles over. Bijna dwangmatig. Nog veel erger is dat hij het advies van Rutte opvolgt. Hij wast zijn handen stuk. Letterlijk.
Vóór corona vond ze hem al heel bewust van hygiëne en schoonmaken. Ze heeft wel eens tegen hem gezegd dat het leek of hij smetvrees had. Nu heeft hij gladde en glimmende handen van de uren die hij ze per dag onder de kraan houdt, de hoeveelheid zeep die hij gebruikt en de flessen handenalcohol die hij ook gebruikt.
Daarbij komt dat hij haar begint te vertellen hoe en hoelang zij haar handen moet wassen. Vanmiddag toen ze terugkwam van boodschappen doen mocht ze niets aanraken in huis, zelfs haar jas niet uitdoen, voordat ze haar handen uitgebreid gewassen had. Ze heeft het idee dat hij nu echt smetvrees heeft.
De grens tussen normaal en niet normaal, tussen gewoon en overdreven, tussen goed en fout is niet zo zwart-wit. Mark Rutte bedoelt vast niet letterlijk dat iedereen zijn handen stuk moet wassen. Helaas is dat wel de realiteit voor een grote groep mensen die smetvrees heeft of dit – getriggerd door corona – nu ontwikkelt.
Alles en iedereen schoon naar binnen
Petra – zijn vrouw – heeft nog steeds een lichte vorm van smetvrees. Ze weet het van zichzelf. Toen hun twee kinderen in de basisschoolleeftijd kwamen, begon ze in te zien dat ze haar smetvrees kopieerden. Alles opruimen, schone kleren aan als ze binnenkwamen, bang kijken als ze een koekje kruimelden of iets morsten. Jasper dreigde wanhopig met echtscheiding als ze haar probleem niet zou aanpakken. Ze heeft het gedaan. De therapie was een pittig gevecht, maar het was het waard. Ze konden weer ontspannen leven en de kinderen en hij mochten weer normaal door het huis lopen.
En nu…. corona vraagt om schoonmaken, om extra hygiëne. Petra begint weer. Schoonmaken om besmetting buiten te houden, om te zorgen dat haar kinderen veilig zijn. Tijdens de eerste lockdown was Petra rustig. De kinderen kregen online les, zij werkten beiden vanuit huis en de boodschappen lieten ze bezorgen. Maar sinds de kinderen weer naar school zijn…
Gisteren hadden ze weer enorme ruzie. Hij vindt dat de kinderen niet elk half uur hun handen hoeven te wassen, dat ze bij thuiskomen geen schone kleren aan hoeven te trekken die zij klaar legt bij de achterdeur. Van hem mogen ze wel naar voetbal en judo. Nu weigert hijzelf schone kleren aan te trekken en daarom zei Petra dat hij niet in hun bed mocht slapen voordat hij zich uitgebreid had gedoucht. Alles wat hij aanraakt maakt ze achter zijn rug om schoon. Gek wordt hij ervan.
Hoe meer hij uitlegt dat haar smetvrees weer terug is, hoe meer ze alle cijfers en argumenten van corona opsomt.
Onder smetvrees zit een angst en dat is bij corona begrijpelijk. Toch maakt dat het juist zo moeilijk bij het ontstaan van smetvrees. Voor elk argument dat Jasper aandraagt dat het niet nodig is, heeft Petra twee tegenargumenten.
Een werkelijke angst(stoornis) neem je niet weg met argumenten. Dat vraagt vertrouwen. En dat is precies wat ontbreekt.
Tip: ga niet is discussie
Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus meer aandacht voor de smetvrees en de argumenten, hoe groter deze kan worden.
Daar kun je als partner of ouder je invloed pakken.
De meest eenvoudige tip hierbij: Ga niet is discussie. Geef geen argumenten.
Ik weet dat dit niet altijd eenvoudig is. Het lijkt dat je daarmee de ander in zijn of haar smetvrees laat winnen. Dat is niet zo. Je stopt met aandacht geven en daardoor zijn er minder ruzies en kan er meer rust ontstaan.
De volgende stap is je eigen grens gaan aangeven. Niet meer proberen de ander te veranderen, maar bepalen waar jouw grens ligt en wat jouw ruimte is.
Gratis webinar
Met een grens stellen wordt vaak bedoeld dat we zeggen wat de ander wel of niet mag doen. Ik kijk anders naar grenzen stellen. Dit doe je niet tegen de ander, maar voor jezelf. Voor mij bleek dit de sleutel te zijn om uit de angst en dwang van mijn partner en kind te komen.
In het gratis webinar op zaterdag 17 oktober om 14.00 uur neem ik je mee in grenzen stellen bij angst of dwang.
Ik leg uit waarom dit zo moeilijk is en geef je inzichten waardoor je begrijpt dat het gaat om de grens te trekken vóór je zelf.
Je kunt niet je partner of kind van zijn of haar smetvrees afhelpen door logica en argumenten. Hoe graag je dat ook zou willen. Wat je wel kunt doen is zorgen dat JIJ het niet erger maakt.
Kom je erbij zaterdag 17 oktober om 14.00 uur?
Je aanmelden kan door mij een berichtje te sturen.
Mocht je nu al weten dat je hier meer van wilt, dan is de online groepstraining misschien iets voor je. Hierin leer je alle stappen hoe jij om kunt gaan met smetvrees (of een andere angst of dwang) in je relatie of gezin. Geheel coronaproof!