Zomervakantie: ontspanning of juist niet

zomervakantie

“Heerlijk. Ik geniet nu al van de voorpret.”

“Ja, ik heb iets gevonden en geboekt. Misschien dat het dit jaar wel goed gaat. Ik heb echt met alles rekening gehouden. Dan hoop ik maar dat het goed gaat, al vrees ik het ergste.”

De vraag naar wat je gaat doen in de zomervakantie wordt in deze periode vaak gesteld. Ik hoop dat jij het eerste antwoord geeft. De realiteit van de mensen met wie ik werk, is dat zij meestal het tweede antwoord zullen geven.

Zomeraanbieding online groepsomgeving Als helpen niet helpt – SAMEN

Grofweg kun je de vakantiebeleving van mensen die last hebben van psychische klachten of een GGZ-diagnose hebben, verdelen in twee groepen:
– het gaat slechter
– het gaat beter
De eerste groep lijkt groter, helaas. Bewijs heb ik hier niet voor. Ik put uit ervaringen in mijn eigen praktijk.

Meer onrust voor de zomervakantie

Op vakantie gaan brengt voor iedereen spanning met zich mee. Bestemming uitzoeken, de reis plannen, koffers inpakken, de reis zelf en natuurlijk ‘de vakantie’.
In gezinnen of relaties waarin psychische of psychiatrische problematiek speelt, is de spanning in de periode voor de vakantie altijd groter. In de veilige situatie thuis – die al moeilijk genoeg is – brengen vakantievoorbereidingen extra onrust. Niet makkelijk voor de persoon, en ook niet makkelijk voor de andere gezinsleden. Je kunt je misschien voorstellen dat ook de naaste (ouder of partner) gestrest op reis gaat. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, die soms wel te doorbreken is en soms niet.
Vaak wordt eerst afgewacht of de persoon met de depressie, eetstoornis, dwang of angst zich kan ontspannen. Daarna kan de rest van het gezin pas gaan genieten.

Eigenlijk ben je als naaste vooral met die ander bezig. Je gaat door met wat je thuis het hele jaar al doet: zorgen dat er zoveel mogelijk ‘goed’ gaat. Je aanpassen aan het gedrag van de diagnose, meedwangen en vermijden.
Kon je daar maar even vrij van nemen…

Quick fix

Ik zou willen dat ik je nu nu drie tips kon geven waarmee jouw zomervakantie als naaste goed gaat en jij volledig kunt ontspannen en genieten. Helaas… (je mag nu stoppen met dit blog lezen!)

De realiteit is anders. Vakantie is niet alleen maar genieten en ontspannen. Ook daar loop je tegen de dagelijkse dingetjes en gedoetjes aan. Die zullen er altijd bijhoren.

Ja, maar, er is voor mij echt geen ruimte om te ontspannen in de vakantie. Alles wordt bepaalt door zijn dwang.
Ja maar, ik kan niet genieten van het mooie landschap als ik weet dat zij met een paniekaanval binnen zit.
Ja maar, op vakantie word ik ook op alles gecontroleerd en moet ik honderdduizend keer zeggen dat ik niets vies heb aangeraakt.

Dit zijn maar een paar reacties.
Je begrijpt waarom hiervoor geen quick fix oplossing is. Ik kan prachtige adviezen geven, maar jij en ik weten allang dat ze niet werken en je voelt je niet serieus genomen door mij. Je wilt niet weten wat je moet doen. Je wilt weten HOE je het moet doen.

Jouw zomervakantie

Als naaste heb je eigen proces in te gaan. Stoppen met overleven, beginnen met durven leven. Dat is niet moeilijk maar het vraagt een andere manier van kijken naar jezelf en naar jouw situatie met de ander (met GGZ-problematiek).
Daarnaast is het een feit dat je in de zomervakantie niet de afleiding hebt van thuis. Je bent samen op een andere plek, de hele dag zit je op elkaars lip en je werk is nu geen uitlaatklep.

Als jij geen quick fix oplossing wilt, maar wel werkelijk iets wilt gaan veranderen en jouw HOE wilt gaan ontdekken, heb ik de volgende mogelijkheid voor je.

De online groepsomgeving Als helpen niet helpt – SAMEN voor naasten waarin delen en leren centraal staan.
Ook tijdens de zomerperiode is deze online omgeving altijd toegankelijk. De community is open. De online workshops zijn allemaal terug te kijken en je kunt daarop reageren. Elke week een vraag of inspiratie van mij en reactie op jouw vragen die je hebt gedeeld in de community. Daarnaast ga zelf aan de slag met de online training Als helpen niet helpt
Omdat het zomer is krijg je nu één maand gratis. 
Dus…. 
4 maanden, waarvan 3 maanden betalen (€200 pm)
7 maanden, waarvan 6 maanden betalen (€150 pm)

Als oud-cliënt betaal je €100 pm en krijg je ook die maand extra.
Dit aanbod geldt bij aanmelding tot 31 juli 2024

 

De volgende live groepstraining start op 14 september 2024 in Noord-Holland.

Het volgende klinkt heel flauw (ik werd vroeger boos als iemand dat tegen mij zei), maar je hebt een keuze.
Een keuze die jij mag maken.
Het verschil met vroeger met mij was dat ik het zelf maar moest uitzoeken.
Ik bied jou een keuze waarbij je het niet alleen hoeft te doen.
Herkenning, erkenning en begeleiding.
Voor de zomervakantie of tijdens de zomervakantie.
Wat kies jij?

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter