Dramadriehoek: ook ‘nee’ als antwoord leren accepteren
Workshop dramadriehoek
De workshop dramadriehoek en hoe je kan overstappen naar de winnaarsdriehoek was de hele reis vanuit het noorden waard! We hadden zelf wel eens opgemerkt dat de een nogal conflict-vermijdend is en de ander zich soms onbegrepen voelt. Daarom leek het ons goed om eens praktisch met verschillende communicatievormen te oefenen.
Het was erg fijn om op basis van het uitspreken van waarom we nou verliefd op de ander waren geworden de verdere opdrachten te doen. Bij jou, Thea, konden we ons allebei kwetsbaar opstellen. Daardoor konden we open zijn naar elkaar toe en dat was ook nodig bij de opdrachten om elkaar beter te begrijpen. Jij voelde ons hierbij goed aan en als wij iets niet goed onder woorden konden brengen, gaf je ons de tijd en dacht je actief mee, waardoor we toch verder kwamen.
Het is goed om nu praktische zinnen tot onze beschikking te hebben om in gelijkwaardigheid te gaan communiceren. Bijvoorbeeld bij het assertief grenzen aangeven kunnen we het woord “en” gebruiken in plaats van aan te klagen met het woord “maar”. En bij het geven van een advies proberen we nu te zeggen “het staat je vrij hiermee te doen wat je wilt”. Of: “hier nog een stukje ongevraagd, goedbedoeld advies, voel je vrij om er niks mee te doen” en een mogelijke “nee” ook echt te leren accepteren. De neiging om te willen redden en het beter te weten dan de ander kunnen we op deze manier bijsturen. We leren om elkaar op waarde te schatten en in liefde los te laten om mogelijke fouten te maken (of onszelf juist te laten verrassen) en elkaar zelfvertrouwen te geven.
Als je merkt dat je vaak de ander wilt redden en het altijd beter weet, als je je niet begrepen voelt of benadeeld, als je je soms heel zielig voelt of in de klaagbank gaat zitten, en je merkt dat jullie zo niet verder komen, is deze workshop echt aan te raden. Met de tools die Thea je hierbij aanreikt, leer je strategieën om wensen, zorgen of problemen samen te bespreken vanuit je hart.
Robin en Hanna