Vraag: Moet ik naar de praktijkondersteuner omdat dit het goedkoopste is?

prakijkondersteuner
Hier geef ik antwoord op vragen van mensen

Mijn vrouw en onze zoon hebben waarschijnlijk een vorm van autisme. Ze hebben beiden gedrag waarin ik mee moet en dat kost mij veel energie en frustratie. Mijn huisarts wilde dat ik ging praten met de POH-GGZ omdat zij mij kan helpen en omdat dit de gangbare (goedkoopste) route is. Ik ben daar nu diverse keren geweest, maar ik kan niets met de adviezen die zij geeft. Moet ik deze gesprekken blijven voeren?

Onze gezondheidszorg zit zo in elkaar dat geprobeerd wordt zoveel mogelijk laagdrempelig op te lossen. Dit heeft te maken met de financiering van de zorg. In de huisartsenpraktijk hoef je geen eigen risico te betalen. Vaak is dat een goede oplossing, soms niet.

Een huisarts doet probleeminventarisatie (diagnose stellen) en verwijst door als behandeling door de huisarts zelf niet mogelijk.
Een praktijkondersteuner is een verpleegkundige die werkzaam is in de huisartsenpraktijk en onder verantwoordelijkheid van de huisarts taken overneemt.
Vaak is met een paar gesprekken iemand geholpen.
Bij specialistische problematiek heeft de praktijkondersteuner (net als de huisarts) niet de mogelijkheden en expertise om iemand te helpen. Dan is doorverwijzing op zijn plaats.

Er komen veel ciënten bij mij die al langere tijd bij de POH-GGZ (praktijkondersteuner) zijn geweest. Ze hebben vaak de ervaring dat ze hun verhaal kwijt kunnen, maar daar blijft het bij. Ze krijgen niet de handvatten waar ze werkelijk iets mee kunnen.

Omdat de problematiek van de naasten van GGZ-diagnoses nog vrij onbekend is, zie je dat goede doorverwijzing en hulp ontbreekt.

De hulp die wordt geboden is meestal gericht op hoe je met je gezinslid moet omgaan.
Daarnaast en misschien wel belangrijker is hoe jij met jezelf omgaat in jouw situatie. Als je dat kunt, dan ga je ook beter om met de situatie van je gezinslid. Dit is specialistische begeleiding.

Uiteindelijk is gerichte en specialistische hulp altijd de goedkoopste oplossing.

De problematiek van de naaste is mijn expertise.
Mijn verpleegkundige-zijn gecombineerd met mijn ervaringsdeskundigheid en opleidingen, maakt dat ik je binnen drie maanden vanuit een hele andere invalshoek naar je situatie kan laten kijken. Met daarbij de handvatten die wel werken.
Gewoon omdat ik je niet leer hoe je met de ander moet omgaan, maar leer hoe je met jezelf kunt omgaan.
Dit heeft nooit een schadelijk effect op je gezinslid en is nooit tegenstrijdig met de eventuele therapie die of zij volgt.

Als je een doorverwijzing krijgt van je huisarts voor de praktijkondersteuner of psycholoog, vraag dan goed door welke ervaring hij of zij heeft met naasten.
Voor een psycholoog krijg je een beperkt aantal sessies vergoed. Bedenk dat je wel eigen risico betaalt voor deze sessies.

Bij het CAT ben ik level 3 therapeut.
Mijn hulp wordt vergoed via zorgverzekeraars waar het CAT een contract mee heeft.
Werkgevers hebben budget voor persoonlijke ontwikkeling. Als jij thuis beter in je vel zit, functioneer je op je werk ook beter. Werkgevers vergoeden een traject bij mij helemaal of gedeeltelijk.

Lees hier een blog over de ervaring van een client over het verschil tussen een psycholoog en mij.

Heb jij ook een vraag?
Stuur me een berichtje.
Je naam of persoonlijke details worden niet vermeld.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter