Ik ben geen meedwanger!

Ik ben geen meedwanger

In drie weken tijd drie keer iemand horen zeggen: “Ik ben geen meedwanger.”
Ben ik eigenwijs of is het mijn ervaring? Maar ik weet dat dit juist mensen zijn die meedwangen. Alleen op een manier die er aan de buitenkant precies anders uitziet.

Bijvoorbeeld Wanda, een alleenstaande moeder. Ze kwam langs voor een kennismaking. In haar eerste mail aan mij schreef ze al dat ze veel herkende in mijn boek ‘Als helpen niet helpt’, maar dat zij geen meedwanger is. Integendeel zelfs. Ze gaat ertegenin.

Ik ben geen meedwanger

Haar dochter van 23 jaar heeft last van dwanghandelingen. Ze vindt zelf dat ze niet zo’n heel groot probleem heeft. Het gaat haar zelf lukken dit te overwinnen, maar nu is het daar nog niet de tijd voor. Dochter volgt geen opleiding en heeft geen werk.
De dwang zit in veel handelingen en gedachten. Potloden recht leggen is er één van.
Wanda tekent veel in haar vrije tijd. Via Facebook zag ik een aantal tekeningen en ik vind ze echt mooi. Wanda gebruikt dus potloden. Ze moet ze van haar dochter laten liggen zodat zij ze – dwangmatig – recht kan leggen als ze uit bed komt en als ze naar bed gaat.

“Wat ik doe is de potloden weer scheef leggen als ze niet kijkt. Als ik dat niet zou doen, zou ik een meedwanger zijn. Maar nu ga ik juist tegen haar dwang in” legt Wanda uit.
“Wat is het effect daarvan?” vraag ik.
“Zo leert ze dat ik er niet in meega en dat het niet normaal is wat ze doet.”
“Helpt dat?” vraag ik.
“Nou ja, ergens houdt ze me in de gaten, want ze heeft het onmiddellijk door en gaat het dan opnieuw doen.”

Alle aandacht voor de dwang is een vorm van meedwangen

“Wat je doet is aandacht geven aan de dwang” leg ik haar uit. “Dwang wil aandacht krijgen – positief of negatief, goedschiks of kwaadschiks – want dat is de voedingsbodem om te bestaan en groter te worden. En jij geeft die aandacht. Ook dat is een vorm van meedwangen.”
Wanda kijkt me beduusd aan. Zo heeft ze het nog nooit bekeken. Ze vertelt dat haar dochter steeds langer met die potloden bezig is in plaats van korter – wat de bedoeling van haar actie is.
“Wat moet ik dan doen?”
Dit gaat over vertrouwen geven. Over de verantwoordelijkheid niet meer overnemen. Over niet meer denken vanuit de dwang.

“Maar ik ben zo bang dat het niet meer goed komt en dat het steeds erger wordt. Hoe moet ze zelfstandig worden?” vraagt Wanda.
Hier hebben we de kern van de meedwanger te pakken. Het gaat over de eigen angst en vanuit die angst alles willen voorkomen en regelen. Vanuit je eigen angst proberen de ander ‘beter’ te maken.
Precies wat we allemaal doen als naaste.
Precies waar de dwang misbruik van maakt.

Groepstraining of individueel?

Ik zie dat ik Wanda aan het denken heb gezet. Juist omdat ze alleenstaand is en niemand over de problemen met haar dochter vertelt, stel ik haar voor om mee te gaan doen met de live groepstraining die 1 oktober start. De verhalen van anderen horen, is helpend om anders naar je eigen situatie te kijken. Te voelen dat je niet de enige bent. Lotgenotencontact in combinatie met een training waarin je leert dat jouw helpen wel gaat helpen. Geen adviezen en tips die niet helpen, maar werkelijk met je eigen angst en verantwoordelijkheidsgevoel aan de slag.

Twee uur later krijg ik een appje van Wanda. ‘Ik doe mee!’

Herken jij je in dit verhaal? Als ouder, partner, broer of zus?
Er zijn nog vier plekken in de groepstraining die 1 oktober 2022 start.
Ben je er bij?


Denk jij ook dat je geen meedwanger bent? Maar helpt het niet wat je doet? 
De groepstraining is voor naasten van mensen die last hebben van angst of dwang. Dit komt voor bij veel verschillende diagnoses (of er is geen diagnose). Het kan gaan om je kind (ongeacht de leeftijd), je partner, broer, zus, ouder of een dierbare vriend(in).
Het is niet belangrijk of de ander bij jou in huis woont, het gaat erom hoeveel jij (in gedachten) met de ander bezig bent.

De groepstraining kun je online of live volgen. 
Online:
Zes keer, min 4 max 8 deelnemers.
Start 15 september 2022 van 19.00 tot 21.00 uur via beveiligd systeem van beeldbellen.
Mogelijk vanuit elk land.
Inclusief online leeromgeving.
€350
Meer info
Live:
Drie zaterdagen 1 oktober, 12 november, 10 december 2022 van 10.30 tot 16.00 uur.
Min 6 max 10 deelnemers.
Locatie Boskoop.
Inclusief koffie/thee/lekkers en lunch.
Inclusief online leeromgeving.
In de live training is veel ruimte voor persoonlijke aandacht.
€550
Meer info

Weet je niet welke vorm voor jou geschikt is? Als je contact met me opneemt, plannen we een intake en daarin bespreek ik met je of je op je plek bent in een groepstraining en in welke vorm. Geheel vrijblijvend!

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter