Hoe ziet jouw kerst eruit als naaste van angst, dwang of depressie?

Het is bijna kerst. Overal verschijnen de kerstbomen, lichtjes in de tuin, brandende kaarsen binnen, cadeautjes, mooie wensen, gezelligheid. In dit jaar van corona is het een feest dat we nog meer binnen met elkaar gaan vieren.

Een feest!

Of niet?

De realiteit met kerst

Niet iedereen kijkt uit naar kerst. Als je een gezinslid hebt die last heeft van angst, dwang of depressie kan dit een periode zijn waarin het gezinsleven nog ingewikkelder wordt. Kerst is een feest van traditie, maar dat betekent dat de normale dagelijkse patronen worden doorbroken. Dat kan voor iemand met psychische problematiek een groot probleem zijn.

Een aantal voorbeelden:

  • Een kerstboom is vies en mag niet in huis komen
  • Elke avond moet nog langer en uitgebreider worden gecontroleerd of alles veilig is met de extra lichtjes en kaarsen
  • Het ‘moet’ gezellig zijn
  • Familiebezoek (binnen de coronamaatregelen); voor veel mensen met angst of dwang vraagt dat teveel aanpassing dat later moet worden geneutraliseerd met extra dwangrituelen
  • Er wordt een vrolijk gezicht verwacht
  • Hoe kun je een cadeau geven als de ander dat van zijn/haar dwang niet mag aannemen?
  • Door een ander ritme en andere sfeer nog meer moeten geruststellen
  • Enz…

Het is lastig om dit aan de buitenwereld uit te leggen, dus doe je als partner of ouder mee. Je speelt naar buiten weer het spel dat het zo gezellig is en tegelijk is kerst een lange periode van op eieren lopen en zorgen dat het thuis niet escaleert. Óf omdat de spanning bij je kind of partner zo hoog oploopt óf omdat de andere gezinsleden boos worden omdat het nu wéér niet gezellig is in huis.

Welke verwachting heb jij met kerst?

Ik weet dat mijn hoop elk jaar opnieuw was dat het nu wél gezellig zou zijn , dat het nu beter zou gaan. En elk jaar was het weer een teleurstelling. Totdat… ik besefte dat mijn verwachting niet reëel was.
Als je een partner of kind hebt met angst, dwang, depressie, eetstoornis of andere psychische problematiek, dan verwachten we dat hij of zij het dit jaar anders gaat doen. Gaat zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer. Want dan kun jij ook ontspannen en het gezellig maken. Maar dat is precies waar je geen invloed op hebt. Dan wil je die ander veranderen. Hij of zij moet zorgen dat jij het gezellig hebt. En dat kan niet.
Blijft over… zelf veranderen.

Geen grens stellen tegen de ander, wel ruimte nemen voor jezelf

Door zelf een te hoge verwachting te hebben, leg je de lat voor de ander ook hoog. Die voelt de spanning en verwachting van jou, waardoor het nog moeilijker wordt om te ontspannen en de psychische klachten juist meer ruimte gaan innemen.
Zou je een verwachting kunnen nemen waarvan je weet dat JIJ kunt zorgen dat je deze kunt waarmaken? Misschien een kleinere verwachting dan je zou willen, maar daarmee bespaar je jezelf de teleurstelling van het niet lukken.
Iets wat wél lukt, geeft altijd een fijner gevoel en meer voldoening dan iets dat niet lukt.

Hoe kun je dat doen?
Iets doen wat jij wilt.
Bedenk van tevoren concreet wat jij wilt en hoe je dat gaat doen.
Het is fijn als de ander meedoet, maar laat de keuze bij je partner of kind.
En geniet van wat je doet!

Vorig jaar kreeg ik veel nieuwe cliënten in januari. De kerstdagen had mensen doen beseffen dat ze dit niet nog eens wilden meemaken. Ik weet dat deze mensen nu met meer rust de kerstdagen ingaan. De grootste winst is dat ze ontdekt hebben hoe ze zelf invloed kunnen hebben en niet meer gedwongen vastzitten in de psychische klachten van hun kind of partner.

De ontdekking dat ze zichzelf mogen en kunnen veranderen, dat ze hun eigen verwachting mogen bepalen. De ontdekking wat het oplevert om te stoppen met de ander te willen veranderen en verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gevoel.

Hulp nodig?

Tijdens kerst kun je mijn boek ‘Als helpen niet helpt’ lezen. Hierin staat het hele proces beschreven waarmee je te maken hebt als je een partner of kind hebt met psychische klachten of een GGZ-diagnose.
Te koop bij Sterk in Eigen Kracht, Droomvallei uitgeverij of elke (online) boekhandel.

Op maandag 18 januari 2021 start de online groepstraining ‘Omgaan met angst of dwang in je gezin’.
Wil je daar meer over weten of vind je het fijn om eens persoonlijk met mij (online) te praten, mail dan naar info@sterkineigenkracht.nl of bel/app naar 0681941059. Dan maken we samen een afspraak.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter