Herken jij hoe angst wordt doorgegeven? Deel 3
Angst laat zich op meer manieren zien dan wij als coaches en therapeuten bewust zijn. In dit deel neem ik je mee in het kijken naar angst vanuit het systemisch denken. De beweging van aannemen en doorgeven. De beweging van jou als coach of therapeut.
Wil je eerst deel 1 (NLP) en deel 2 (transactionele analyse) lezen?
Misschien werk jij als systemisch coach of therapeut, misschien ben je er weinig mee bekend.
Elk mens leeft in allerlei systemen: familiesysteem (van vaders- en moederskant), organisatiesystemen, systeem vanuit bijvoorbeeld sprotclubs enz.
Vanuit alle systemen wordt doorgegeven, bewust en, nog veel meer, op onbewust niveau. Ook door de generaties heen.
Als onderdeel van een systeem ontvang je van achteren (de eerdere generatie) en geef je door naar voren (de jongere generatie).
Als je systemisch gaat kijken, kun je als coach of therapeut direct op een heel andere manier met het thema angst werken.
Iemand hoeft zich niet bewust te zijn angst met zich mee te dragen. Het kan zijn dat angst doorgegeven is vanuit het systeem op een diep onbewust niveau.
Systemisch kijken naar angst
Een voorbeeld uit de praktijk:
Angela gaat vanwege een probleem op haar werk naar een coach. Haar nieuwe baas wil haar creatieve ideeen nauwelijks zien en wijst ze af. Tijdens één van de gesprekken komt het gesprek op haar puberende dochter. Een onzeker meisje dat neigt naar een eetprobleem. Angela stimuleert haar dochter aan alle kanten om de leuke dingen van het leven te zien. Als ze met haar coach sytemisch gaat kijken valt bij haar het kwartje.
“Ik doe precies als mijn moeder. Ook ik was onzeker maar ging juist heel opvallend doen. Mijn moeder was altijd bang dat ik daardoor buitengesloten zou worden, dat had zij vroeger als meisje ook meegemaakt. Ze remde mij af zodat mij dat niet zou gebeuren. En ik ben bang voor precies hetzelfde bij mijn dochter. Waar mijn moeder mij afremde, stimuleer ik mijn dochter enorm. Ik voelde mij vaak afgewezen door mijn moeder, maar eigenlijk doe ik hetzelfde bij mijn dochter. Ze mag zichzelf niet zijn van mij. Maar dat gaat over mijn angst, of nog meer die van mijn moeder. En dat is ook wat mij triggert bij mijn nieuwe baas. Ik word afgeremd. Ik reageer boos, maar voel diep van binnen de angst voor de afwijzing.”
Bang voor angst
We zitten allemaal in diverse systemen en mogen daarin mooie dingen aannemen. Andere dingen mogen we op een andere manier doorgeven aan de volgende generatie.
Juist bij cliënten die hun angst diep weg hebben gestopt en bang zijn voor hun angst kan het zomaar zijn dat het niet hun eigen angst is, maar een aangeleerde angst van de generatie daarvoor. Hoe mooi om dat niet te hoeven doorgeven. Het systemisch werk kent methoden waarop je cliënt zijn onderliggende angst kan vatten en van daaruit een andere beweging kan maken.
Hoe beweeg jij als coach of therapeut?
Jij bent het voorbeeld voor je cliënt. Hoe beweeg jij in je eigen angst? Maar ook, hoe beweeg jij in de verschillende manieren van herkennen en omgaan met angst?
Angst verlamt. Hoe vrijer jij bent in jouw beweging en werken rondom angst, hoe meer jouw cliënt los kan komen.
Hier kun je de gehele blogserie vinden over “Anders kijken naar angst”.
In de 2-daagse verdieping voor professionals “Anders kijken naar angst” neem ik je mee in vijf verschillende methodieken om anders te kijken naar angst.
Juist in jouw beweging daarin zit de kracht.
Alsof je een palet in handen hebt waarop jij de verf mengt die jij op dat moment nodig hebt om met jouw cliënt te kunnen werken aan de angst voor de angst.
De 2-daagse verdieping vindt plaats op 15 en 16 april 2019 in Alphen aan den Rijn.
Neem rustig contact met mij op als je hier meer over wilt weten.