Waarom jouw goede adviezen niet werken

tips en adviezen

We kennen allemaal het verhaal van de Titanic. Opeens was daar de top van de ijsberg. Met de berg onder water hielden ze geen rekening. Nog steeds kijken we alleen naar datgene wat zichtbaar is. Zeker bij iemand die te maken heeft met angst of dwang in het gezin. Hoe kun jij daarbij begeleiden?

Mensen die een gezinslid hebben met angst of dwang vertellen veel over wat er gebeurt, over wat er gezegd wordt en hoe het eruit ziet als het escaleert. Als professional die deze mensen begeleidt, luister je en probeer je – door middel van vragen – het beeld van de situatie helder te krijgen voor jezelf. Dit heb je nodig zodat je vanuit je kennis en deskundigheid iemand de juiste tips en adviezen kunt geven.

De dwanger en de meedwanger

Jeroen: “Het heeft lang geduurd voor ik durfde toe te geven dat ik last heb van smetvrees. Nog steeds zeg ik liever niet dat ik dit heb. Het is toch gek voor een man. Maar ik ben echt bang dat mijn vrouw en kinderen ziek worden door mijn schuld. Ik heb therapie gehad en dat heeft een beetje geholpen. 
Zonder Eveline, mijn vrouw, zou het niet goed gaan met me. Momenteel wordt het weer wat erger. Ik heb haar nodig om me door de dwang heen te helpen. Als zij met mij meekijkt als ik mijn handen was, dan weet ik tenminste dat ik het goed heb gedaan.

Eveline: “Gek word ik ervan. Hij staat maar zijn handen te wassen. En ik moet tegen hem zeggen dat het goed is. En als ik dat zeg, dan luistert hij niet, want hij gaat door met handen wassen. Maar ik mag ook niet weglopen, want dan wordt hij boos. Wat ik zeg, wat ik doe……het is niet goed en het heeft geen effect.
Ik wil hem graag helpen, maar ik weet niet meer hoe. Het wordt alleen maar erger.”

Jeroen heeft Eveline nodig in de dwang. Eveline wil hem graag helpen en geruststellen. Tegelijk weet en ziet ze dat het niet helpt wat ze doet. Toch lukt het haar niet om ermee te stoppen.
Daarom komt ze bij jou om hulp en advies.

Tips en adviezen

Voor elke meedwanger geldt dat hij of zij het met liefde doet. De frustratie en machteloosheid ontstaan omdat het niet helpt.
Eveline wil graag met Jeroen meekijken terwijl hij één keer zijn handen wast en bevestigen dat het goed is. Haar frustratie en boosheid zijn er omdat hij niet luistert naar haar. Na één keer wassen is het niet voldoende als zij hem geruststelt. Hij gaat door. Nog een keer en nog een keer. Soms nog een keer.

Jeroen raakt in paniek als Eveline er niet bij staat als hij zijn handen wast. Zij moet tegen hem zeggen dat het goed is. Hij weet dat het nog niet goed is. Dat voelt hij. Hij kan niet stoppen.
Zolang Eveline naast hem staat, weet hij dat het uiteindelijk  stopt.

En nu verwacht Eveline van jou de tips en adviezen wat ze moet doen. Het juiste advies is dat Eveline haar grenzen gaat aangeven en dat ze gaat stoppen met meedwangen. Samen met haar werk je het verder uit: wat gaat ze zeggen, wat gaat ze doen.
De volgende keer dat ze komt, zie je aan haar dat het niet gelukt is.

Eveline had haar grens aangegeven maar omdat Jeroen niet luisterde werd ze ontzettend boos. “Ik stop ermee,” schreeuwde ze. Daar was hij van geschrokken. ’s Avonds duurde het handen wassen nog langer. “Zie je wel dat ik je nodig heb, als je er niet bij staat duurt wordt het erger.”
Eveline voelt en ziet zijn paniek. Ze heeft geen keuze. Ze gaat weer naast hem staan.

Het gaat niet om de top, maar om datgene wat daaronder ligt

Het advies op zich klopt wel. Maar het is als de Titanic. Het is gericht op wat er boven water zichtbaar is.
De tips en adviezen (die echt kloppen) passen precies in het spel dat de angst en dwang spelen.

Die berg daaronder bestaat uit frustratie en machteloosheid van Eveline, maar daaronder ligt angst.
Angst bij de meedwanger dat de dwang erger wordt als hij of zij stopt met het meedwangen. Angst voor wat er dan gebeurt. Angst gebaseerd op de ervaringen die telkens weer waarheid blijken te zijn.

Het werk zit dus in de berg onder water.
Om daar iets te gaan veranderen.
Dat betekent dat onze begeleiding niet begint met het geven tips en adviezen die boven water effect hebben, maar met het onderzoeken wat er onder water zit. Eveline vindt dit moeilijk want ze wil van jou horen wat ze moet doen. En ze wil dat het werkt. Ze wil dat de angst dwang van haar man minder worden.
Wat doet dit gevoel van Eveline met jou?


In de gratis informatie bijeenkomst voor professionals op dinsdag 15 november 2022 om 09.00 uur neem ik je mee in het “waarom tips en adviezen niet werken”.
Schrijf je hier in als je erbij wilt zijn.

Dezelfde informatie bijeenkomst maar dan ONLINE is dinsdag 29 november 2022 om 13.30 uur.
Schrijf je hier in als je erbij wilt zijn.

Dit webinar is geschikt voor iedereen die met naasten werkt:
POH-GGZ, coahces, therapeuten, psychologen, familie-ervaringsdeskundigen en begeleiders.

Heb je al een vraag? Neem rustig contact met mij op.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter