Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

‘Als helpen niet helpt’ 2-daagse training voor professionals

09/03/2023 @ 10:00 - 10/03/2023 @ 17:00

€1500

Werk jij als coach/therapeut/psycholoog/POH-GGZ of andere professional met mensen die een gezinslid hebben met psychische klachten of een GGZ-diagnose?
Je merkt dat je heel goed een luisterend oor kunt bieden en mee kunt denken, maar je wilt je clënt/patiënt/coachee meer perspectief bieden. Je vraagt je af hoe je deze naasten nóg beter kunt helpen zodat ook zij weer plezier in het leven hebben naast hun gezinslid met psychische klachten of GGZ-diagnose.

De gangbare methodes die we hebben geleerd blijken niet altijd toereikend te zijn. Veel gericht op je cliënt/patiënt/coachee de ruimte geven om zijn verhaal te vertellen. Om daarna mee te denken hoe ze de situatie thuis kunnen volhouden als het gaat om hun partner of kind met een GGZ-diagnose.

Is dat voor jou voldoende? Heb je het idee dat jouw cliënt/patiënt/coachee echt geholpen is?
Mijn ervaring is dat naasten zich niet werkelijk geholpen voelen. In mijn situatie met een partner en kind met GGZ-problematiek, was het zeker fijn om mijn verhaal te kunnen vertellen, maar ik bleef maar vertellen over mijn partner en kind. De tips en adviezen die ik kreeg, klonken logisch maar waren niet haalbaar in mijn situatie. Ik bleef in hetzelfde kringetje ronddraaien en voelde me steeds meer onbegrepen.

Wat ik miste is dat IK werkelijk werd geholpen. Dat aan mij de juiste vragen werden gesteld. Het ging alleen maar over mijn partner en kind. Hoe ik hun kon helpen. Hoe ik kon zorgen dat het met hun beter ging.
Maar waarom deed ik wat ik deed? Wat zei dat over mij?

Ik ben naasten anders gaan begeleiden. Op een manier die hen wel werkelijk helpt. En positief doorwerkt in hun thuissituatie.
Op een excellente manier!

Ik heb als therapeut een andere keuze gemaakt. Die mag jij ook maken.
Doe je het zoals je het ooit heb geleerd? Waarbij je precies weet hoe het werkt en wat je kunt verwachten? Zowel bij jezelf als bij je cliënt/patiënt/coachee?
Of durf je rond te kijken en een andere weg te nemen? Juist omdat je meer wilt bereiken voor je cliënt/patiënt/coachee. En misschien  ook voor jezelf. Omdat je meer resultaat wilt zien van je begeleiding. Omdat je meer voldoening uit je werk wilt halen. Omdat je van je werk energie wilt krijgen. Omdat jij naasten op een excellente manier wil begeleiden.

Mijn cliënten zijn blij met een andere begeleiding. Minder aandacht voor hun partner of kind met de GGZ-diagnose en meer aandacht voor hoe zij het zelf doen. Daardoor wordt hun situatie thuis werkelijk beter.

Durf jij:

  • te stoppen met het overtuigen van je cliënten/patiënten/coachees?
  • het aan om geen tips en adviezen meer te geven in je begeleidingsgesprekken?
  • werkelijk het voorbeeld te zijn? Practice what you preach!
  • op een andere manier te gaan kijken als het gaat om naasten van bijvoorbeeld angst, dwang, depressie, eetstoornissen, ASS?
  • naasten een andere spiegel voor te houden als het gaat om verantwoordelijkheid (over)nemen, meedwangen, vermijden, faciliteren, grenzen stellen, emotionele chantage, redden en helpen?
  • je cliënten/patiënten/coachees op een manier te gaan helpen die hen daadwerkelijk helpt?

Hoezo anders?

De Boonstra-methode geeft een visie op omgaan met iemand met angstig en dwangmatig gedrag, gebaseerd op een combinatie van theorieën (systemisch werk, karakterstructuren, transactionele analyse, NLP en mindfulness) en uitgewerkt tot een praktische methode die ruimte geeft deze te integreren in andere visies en methoden van werken.
Naasten van mensen met angst/dwang gaan meedwangen en vermijden vanuit de eigen angst voor de reactie van de ander en het eigen gevoel van machteloosheid.
De Boonstra-methode geeft geen tips en adviezen, maar laat iemand van binnenuit zelfvertrouwen voelen en opbouwen.
Enerzijds praktisch, anderzijds werkend op het onbewuste niveau.
De training voor professionals in de Boonstra-methode doorloopt het hele proces, de onderbouwing en leert professionals hoe deze visie en methode toe te passen bij cliënten, ook binnen hun eigen manier van werken.
De Boonstra-methode is onder naasten bekend als ‘Als helpen niet helpt’.

Durf jij je te onderscheiden als naastencoach?

Op donderdag 9 en vrijdag 10 maart 2023  is de tweedaagse training waarin ik je meeneem in de visie achter ‘Als helpen niet helpt’ en de Boonstra-methode waarin de visie concreet wordt.
Tijdens deze twee dagen doorloop ik alle stappen van de methodiek met je. Je gaat het zelf ervaren en daardoor begrijpen.
Aan het eind van de tweedaagse is jouw visie op het begeleiden van de naaste veranderd en pas je dit direct toe in de praktijk.

Onderdelen van de training

• Welk ‘spel’ speelt angst/dwang?
• Hoe komt het dat naasten gaan meedwangen en vermijden?
• Hoe verhoudt angst/dwang zich tot de persoon die het heeft en hoe kun je hier anders naar leren kijken?
• Hoe kunnen mensen hun eigen gevoel beïnvloeden (angst/boosheid)?
M.b.v. praktische oefening gebaseerd op de werking van de hersenen.
• Hoe kun je duidelijk worden tegenover iemand met angst en dwang?
Dit gaat over bewustwording van wat iemand wil, kan, moet, mag en durft.
• Wat is ‘grenzen stellen’?
De Boonstra-methode gaat er vanuit dat iemand geen grenzen stelt tegen de ander, maar ruimte neemt vanuit zichzelf.  D.m.v. een praktisch stappenplan afspraken maken en eraan houden!
• Wat is loslaten?

In de 2-daagse training doorloop je zelf de methodiek en ga je de visie begrijpen en eigen maken.
Wil je je verder verdiepen? In de 6-daagse-opleiding krijg je daarbij de theoretische onderbouwing. Je leert hoe je zelf de visie en methodiek kunt toepassen. En je leert hoe je deze visie en methodiek kunt integreren in je eigen manier van werken. Daarnaast oefen je met een ‘echte’ cliënt.

Duur

Tijden van 10.00 uur tot 16.30 uur.
Bij de 2-daagse training twee dagen aaneengesloten.
Bij de 6-daagse opleiding twee dagen aaneengesloten, twee dagen na drie weken en twee dagen na zes weken
Locatie: Boskoop

Inclusief

Reader/werkmap
Het boek en werkboek ‘Als helpen niet helpt’
Gebruik van benodigde materialen bij de oefeningen
Minimaal vier maximaal acht deelnemers
Locatie, lunch en drankjes

Kosten

Deze training kost (in 2023):
2-daagse training €1500 (excl BTW).
6-daagse opleiding €3500 (excl BTW).
Als je je wilt aansluiten bij het netwerk Boonstra-methode, dan is de 6-daagse opleiding een voorwaarde.

Gegevens

Begin:
09/03/2023 @ 10:00
Einde:
10/03/2023 @ 17:00
Kosten:
€1500
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , ,