Relatietherapie bij psychische problemen is anders

relatietherapie

De een heeft een diagnose, de ander heeft een gebruiksaanwijzing
en
hoe ga je met elkaar om?

Relatietherapie bij psychische problemen is iets anders
dan de reguliere partnerbegeleiding die wordt geboden.

Over twee weken rond ik mijn opleiding relatietherapie af bij Phoenix in Utrecht. Een opleiding die veel verder kijkt dan de gangbare opleidingen hierin, waarin vaak de focus ligt op wat nu het probleem is en hoe dat opgelost kan worden.

Je treft de partner bij wie je kunt leren wat je te leren hebt en
dat gaat altijd over iets wat je niet wilt leren.

Ik zal je vertellen wat ik te leren had in mijn relatie.

Ik deed wat ik altijd al deed

Van jongs af aan heb ik veel verantwoordelijkheid op me genomen. Ik ben gaan zorgen voor mijn moeder (parentificatie). Ik was goed in het aanvoelen wat anderen nodig hadden en ervoor zorgen dat iedereen het zo goed mogelijk had. Op mijn manier als kind deed ik dat. Op een onzichtbare manier, want de afwijzing vanuit mijn vader ken ik ook goed (triangulatie).

Toen werd ik verliefd op een man die mij zag staan. Belangstelling en interesse voor mij had. Geweldig natuurlijk. Totdat…bleek dat hij angst en dwang goed kende. Direct viel ik in mijn patroon van verantwoordelijkheid overnemen, alles aanvoelen en zorgen dat situaties niet escaleerde. Zeker toen we kinderen kregen.
Eigenschappen die ik tijdens de eerste vijftien jaar van onze relatie heb geperfectioneerd.
Het gevolg was dat de angst en dwang steeds meer ruimte opeisten en ik steeds verder weg zakte.

Ik had nooit geleerd om aan te geven wat ik wilde, wat mijn behoeftes waren. En al helemaal niet om daar werkelijk voor te gaan staan. Grenzen aangeven??? Geen flauw idee wat daarmee bedoeld werd. Ik deed het continu en het lukte nooit. Trouwens, hij ging erover heen!
Toch was dit wat ik te leren had. Daarvoor was het eerst nodig dat ik achterom ging kijken. Waarom stond ik altijd ‘aan’? Waarom vond ik het zo moeilijk om dat uit te zetten? Ergens wilde ik dat ook niet, want het gaf me veel controle. Ik had dus te leren om vertrouwen te geven.

Wat in onze relatie speelde, speelt veel in relaties waarin één van de twee een ggz-diagnose heeft. De persoon met diagnose zoekt veiligheid door de grenzen continu op te rekken. De andere partner heeft ergens (net als ik) nooit geleerd om grenzen aan te geven.
Het kan goed zijn dat beiden ‘bang voor boos’ zijn en dat op een andere manier uiten.

In relatietherapie gaat het over verder kijken dan de problemen rond de diagnose. Gesprekken over elkaars grenzen respecteren en hiermee oefenen blijken vaak niet voldoende. Daar komt bij dat (relatie)therapeuten in hun opleiding niet hebben geleerd wat psychische problematiek precies doet in de onderlinge dynamiek tussen partners. En daar ligt de basis om op te gaan bouwen.

Wat is relatietherapie bij psychische problemen?

Mijn visie op relatietherapie bij psychische problemen:

De een heeft een diagnose, de ander heeft een gebruiksaanwijzing
en hoe ga je met elkaar om?

Welke thema’s spelen tussen koppels samen?
Welke thema’s spelen bij de partners individueel?
Pas als je deze samen en individueel hebt beetgepakt en onderzocht, kunnen partners de weg naar elkaar vinden.

Dit gaat veel verder en dieper dan partnerbegeleiding waarin wordt gekeken hoe de ene partner om kan gaan met de andere partner met ggz-problematiek.

Vraag je je af of relatietherapie iets voor jou en je partner is? Neem contact met me op, dan bespreken we dat tijdens een vrijblijvende kennismaking.
En weet…. het gebeurt vaak dat eerst één partner begint en dat de ander eerst niet wil en later alsnog wil meekomen.

Willen jullie alvast samen aan de slag met het kijken wat het voor jullie betekent dat er een ggz-diagnose in jullie relatie aanwezig is?
Dat kan met behulp van de online relatietraining ‘Wie zijn wij samen naast de ggz-diagnose?’
Op een laagdrempelige manier gaan jullie door middel van video’s, waarin ik een thema uitleg, en vragen en oefeningen zelf onderzoeken wie jullie samen zijn naast de ggz-diagnose die bij jullie aanwezig is. Waardoor jullie anders naar elkaar gaan kijken en anders met elkaar gaan praten.

Of download en lees eerst (samen) het gratis relatie e-book.

Warme groet van Thea

Mail info@sterkineigenkracht.nl
Bel of app naar 0681941059

 

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter