Workshop volgens de Boonstra-methode

Jenny geeft een beschrijving van de de workshop volgens de Boonstra-methode, die zij gevolgd heeft.

De Boonstra-methode toegepast in een workshop

De workshop vond ik heel bijzonder en enerverend.

De deelnemers hebben allemaal iemand met angst of dwang als naaste. Bij het voorstelrondje vinden sommige het lastig om op gang te komen, maar eenmaal aan het vertellen worden het hele verhalen. Thea moet soms de deelnemer af laten ronden, zodat het niet te veel tijd kost. In elk verhaal komt naar voren dat de angst en/ofdwang van hun naaste hen beperkt in hun vrijheid. Soms kunnen ze nauwelijks weg van huis. Of kost het heel veel tijd om ergens naar toe te gaan. De dwang zorgt voor tijdrovende rituelen, die beperkend werken.

Oefening: Voelen in ‘nu’ en ‘toekomst’

Bij de oefening met het voelen van nu naar toekomst, valt regelmatig het woord rust. Ook ontspanning voelen de deelnemers als ze op het rustpunt staan. Je ziet de spanning ook wegvallen. Bij sommige ligt er een steen op de maag een ander heeft verkrampte schouders. Bij allemaal zie je de spanning als ze zich een situatie die regelmatig voorkomt voor de geest halen.

Toewerken naar een oplossing

Bij de opdracht met de oplossingen zoeken voor iets waar ze last van hebben, gaat het bij twee personen om het slapen. Oordoppen worden meegenomen als mogelijke oplossing.

De deelnemers voelen zich op hun gemak bij Thea en je merkt dat ze steeds meer vrijuit over de thuis situatie kunnen praten. Ze voelen zich duidelijk gehoord en begrepen. Het feit dat Thea uit ervaring spreekt helpt duidelijk. De deelnemers gaan aan het eind van de middag met een duidelijke actie naar huis.

Verder is er veel gesproken over: meedwangen, de angst en/of dwang niet sterker maken, de persoon is niet de angst of dwang, maar heeft angst of dwang, zelf veranderen, niet de ander willen veranderen, de ander de angst of dwang gunnen, je grens aangeven met liefde, rituelen, stappenplan.

Over Thea

Thea is een warme en open persoonlijkheid. Ze durft haar verhaal te vertellen en luistert goed naar anderen. Zonder in te vullen, merk je dat ze wel weet wat het betekent om een dierbare met angst en dwang te hebben. Ze is respectvol, stelt grenzen en gebruikt humor om het onderwerp niet te zwaar te maken. Haar opdrachten zet ze helder uiteen en zijn concreet en praktisch.

Ze creëert een sfeer van warmte en veiligheid. Je ziet de deelnemers opener worden naarmate ze langer met de workshop bezig zijn. Er wordt gehuild, gelachen en meegeleefd, de emoties mogen er allemaal zijn. Door de betrokkenheid van Thea wordt de workshop zorgvuldig afgerond en gaat iedereen met een goed gevoel, een vol hoofd met ideeën, maar een stuk lichter naar huis.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter