Wil ik wel of niet? Kan ik wel of niet?

Vorige week sprak ik Anja, een vrouw die graag hulp wil hebben. Zij is alleenstaande moeder en woont samen met Helen, haar dochter van 31 jaar.

Helen heeft last van een ernstige angst- en dwangstoornis, tenminste dat maak ik op uit het verhaal dat Anja mij aan de telefoon vertelt. Anja is sinds kort met pensioen en heeft allerlei leuke plannen op haar verlanglijstje staan. Maar van deze plannen komt niets terecht.

Helen bepaalt door haar angst en dwang hoe de dagindeling er thuis uitziet en wat Anja op een dag wel en niet kan doen. En dat gaat ver. Het gaat om dwangrituelen m.b.t. hoe de spullen in huis liggen, wat wel of niet weggegooid mag worden, douchen en boodschappen doen.

Helen heeft hier altijd wel een beetje last van gehad, maar de laatste jaren is het erger geworden. Werken lukt bijna niet meer. Drie keer per week doet Helen twee uur administratief werk, maar de vraag is hoe lang dit nog goed gaat. Hoe erg het is met haar dochter, ziet Anja sinds ze met pensioen is en dus veel thuis is. En het lijkt nog erger te worden.

Anja vindt het verschrikkelijk om haar dochter zo te zien. Ze doet alles voor om te zorgen dat Helen rustig blijft. Ze komt bijvoorbeeld net thuis van een fles doucheschuim kopen. De zeven flessen die in de badkamer staan zijn “besmet”. Hierdoor moest ze haar koffieafspraak met een vriendin afzeggen, voor de derde keer, met weer een andere smoes.

Ik vertel Anja waarbij ik haar kan helpen en welke effecten het heeft als zijzelf verandert. In eerste instantie spreekt het haar aan, totdat we de agenda pakken om een afspraak te maken. Inclusief reistijd kost een sessie bij mij haar 2½-3 uur. Helen is voor haar werk 2¼ uur weg en dat betekent dat Anja langer weg is. Dat kan ze niet en wil ze niet.

Voor alle redenen die ze eerder had om wel hulp te willen, weet Anja nu nog meer redenen waarom hulp voor haarzelf slecht is voor Helen.

Deze week kreeg ik een bericht van haar dat ze geen hulp wil. Ze kiest ervoor om voor haar dochter te zorgen, ook al beseft ze dat het niet helpt wat ze voor Helen doet.

Hoe het ook kan:

Ik vertel Anja waarbij ik haar kan helpen en welke effecten het heeft als zijzelf verandert. In eerste instantie spreekt het haar aan, totdat we de agenda pakken om een afspraak te maken. Inclusief reistijd kost een sessie bij mij haar 2½-3 uur. Helen is voor haar werk 2¼ uur weg en dat betekent dat Anja langer weg is. Ze wil wel, maar de stap om tegen Helen te zeggen dat ze weg is voor hulp voor zichzelf, durft ze niet aan. Uiteindelijk besluit Anja te gaan voor de onlinetraining die juist bedoeld is voor mensen in haar situatie. Mensen die wel hulp willen, maar nog niet de stap thuis kunnen zetten. Gisteren is ze gestart met de onlinetraining. Ik kreeg een mail van haar dat ze hoopt dat ze binnenkort ook een aantal persoonlijke sessies mij kan doen, maar dat ze voor nu heel blij is dat ze dit in haar eigen beslotenheid kan doen. Ik weet dat ik haar over een poosje in mijn praktijk zie en dat het dan ook met Helen beter gaat.

Dit voorbeeld heb ik samengesteld uit verschillende situaties, maar ze zijn waarheid. Net als de twee verschillende manieren waarop Anja reageert.

  • Ik wil niet en ik kan niet

Ik vind het erg als iemand deze keuze maakt, omdat ik weet dat de situatie er niet beter op gaat worden. Iets wat wel mogelijk is als iemand wel voor hulp gaat.

  • Ik kan wel maar ik wil niet

Dit is iemand die niet wil geloven dat je wel iets kunt veranderen. De stap om zelf te veranderen is te groot of te moeilijk

  • Ik wil wel maar ik kan niet

Hier is gelukkig in deze tijd een oplossing voor: online training, met of zonder Skype gesprekken

  • Ik wil wel en ik kan wel

Dit zijn mijn cliënten die mooie stappen zetten. Mensen waar ik respect voor heb omdat ze het aandurven het anders te gaan doen. De beloning op mijn werk omdat zij door de verandering bij henzelf werkelijk een positief effect bereiken.

In welk deel van het vierkant zit jij? Waar kies jij voor? Durf jij het aan om je situatie te verbeteren?

Ja?  Kijk dan hier voor de mogelijkheden van de onlinetraining of het individuele traject. Of stuur me direct een bericht.

 

 

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter