Wat ik heb vastgepakt in 2018, geeft mij nieuwe mogelijkheden in 2019

Wat laat je achter

Vastpakken en afscheid nemen. Dat is mijn manier om nieuwe mogelijkheden te creëren.

Volgens mij had ik elk jaar een goed voornemen. Zo hoort dat bij het nieuwe jaar en je weet dat je er toch niets mee doet.
Tenminste, zo was het – onbewust – voor mij.
De dingen die ik wilde veranderen waren te moeilijk. Ik kon ze niet concreet maken en ik had het al zo vaak geprobeerd. Zonder gewenst effect.
Daarbij, als het gaat over een gezinslid met een psychische klachten of een ‘echte’ GGZ-diagnose, kun je veel willen, maar je kunt die ander niet beter maken.
En zo bleef ik jaar na jaar in dezelfde situatie. Ik deed mijn best.
Het nieuwe jaar begon ik met een voornemen als ‘ik zal niet meer zo snel boos worden’. Helaas sneuvelde dat al snel.

Samenleven met iemand met psychische klachten doet een beroep op je. Of je wilt of niet. Je moet reageren. En je geeft nooit de goeie reactie. Dus pas je je aan. Reageer je op die manier dat de ander zo rustig mogelijk blijft. Dat er zo min mogelijk spanning optreedt.
Is het je eigen manier? Nee, die ben je waarschijnlijk al lang verleerd. Ergens uit zich dat op een manier die je niet wilt en waar je niet trots op bent.

Met begeleiding durfde ik het aan

Zo’n twaalf jaar geleden kon ik wel iets veranderen. Het was niet op 1 januari. Ergens midden in het jaar. Het was geen goed voornemen. Het was juist het vastpakken van wat ik niet wilde.
Waar ik tot dat moment wegduwde wat ik niet meer wilde, ben ik er naar gaan kijken. Niet alleen, maar met hulp. Die begeleiding was heel hard nodig. Anders had ik dit nooit aangedurfd.

Als jij afscheid gaat nemen van 2018, wat ga jij vastpakken? Waar ga jij werkelijk op staan? Wat ga jij voelen? Waar ga jij bewust naar kijken?
Pas als je vastpakt wat je niet wilt, kun je het als springplank gebruiken naar een nieuwe stap. Misschien niet gelijk een reuzesprong, maar stapje voor stapje. Wie weet heb je dan over een jaar een reuzesprong gemaakt.

Ik ben dankbaar dat ik de stap gemaakt heb. De psychische klachten van mijn partner zijn niet meer leidend in mijn leven. Voor ons beiden is het iets dat we met ons mee meedragen. Allebei op onze eigen manier, alleen en samen. Resultaat is dat onze weg nog steeds verrassend is.
Het grootste cadeau dat ik mijzelf heb kunnen geven is dat ik dit niet alleen heb gedaan, maar dat ik de hulp heb aangenomen die op dat moment langskwam. Toeval? Dat geloof ik niet. Ik zag het en ik stond er nu wel voor open.
Het bleek niet alleen een cadeau aan mijzelf te zijn, maar ook aan mijn gezin.

Nu staat 2019 voor de deur. Heb ik een voornemen? Nee, niet echt. Ik sluit 2018 af met het vastpakken van de dingen die ik mag gaan achterlaten. Want daardoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden in 2019.

Online community

Het eerste resultaat van vastpakken is dat ik besloten heb om te stoppen met de geheime Facebookgroep “Jij bent de verandering” . Niet omdat deze groep niet werkt. Ik heb het besluit genomen met pijn in mijn hart.

Enerzijds heb ik enorm getwijfeld omdat ik merk hoeveel vertrouwen, veiligheid en respect er in deze groep is.
Anderzijds merk ik dat ik niet kan geven wat ik werkelijk wil geven.
Er komen vragen en problemen in deze groep aan de orde die een dieper antwoord en persoonlijkere begeleiding vragen dan waar deze groep voor bedoeld is.
Praktisch gezien speelt het slechte imago van Facebook mee.
Als je bij mij komt, wil ik werkelijk met jou meekijken en naast je staan.

Elke relatie waarin een GGZ-diagnose een rol speelt is uniek. Dat vraagt om een persoonlijke benadering.
Jouw situatie is anders dan van de anderen en toch heb ik ervaren dat dit zo mooi en respectvol online gedeeld kan worden.

Wat komt er dan wel?
Per 1 januari 2019 opent de online community van Sterk in Eigen kracht.
Deze omgeving is bedoeld voor mensen die (bijna) klaar zijn met het traject bij mij.
In de community vind je een basis waarop je door kunt gaan met datgene wat je hebt veranderd en wat er bij jou is aangeraakt.
Heb jij bij mij een traject gevolg? Online, individueel, VIP of een training bij de ADF stichting? En lijkt dit je iets? Neem dan contact met mij op, dan geef ik je meer info over de community.
Deze info is niet op mijn website te vinden.

In combinatie met de workshopserie is er nu een mooi nazorgtraject waar ik volledig achter sta en je werkelijk een vangnet kan bieden. Net zo lang als je dat nodig hebt.
De community en workshopserie kunnen ook los van elkaar.

Wat ga jij nu vastpakken waardoor jouw mogelijkheden kunnen gaan komen?
Ik gun je beide. Vastpakken en nieuwe mogelijkheden.
Wil je daar eens met mij naar kijken……. voel je vrij.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter