Vasthouden of meenemen?

Twee jaar deed ik een programma in het revalidatiecentrum om het herstel van mijn whiplash een positief (lees: sneller) zetje te geven. Bij één van de therapeuten deed ik een combinatie van haptonomie en mindfulness. Helemaal op mijn lijf geschreven.

Toen ik de laatste keer bij haar kwam, somde ik op wat ik allemaal wilde vasthouden. Dingen die voor mij echt belangrijk waren en mij inzicht hadden gegeven (ook van een whiplash kun je veel over jezelf leren).

Ze keek mij aan en zei: “Wil je het vasthouden of wil je het meenemen?” Uh ……… ja ………. Het kwartje viel gelijk.

Ik had allemaal briefjes met geleerde oefeningen. Bijvoorbeeld om rust te krijgen in drukke perioden, als het voor mijn prikkelverwerking teveel werd. Natuurlijk had ik nooit het juiste briefje op het juiste moment bij me en moest ik flink nadenken over de volgorde van een oefening.

Toen kwam ik erachter dat het ging om het effect van de oefening (rust krijgen). Als ik dat kon bedenken ging de oefening vanzelf. Niet helemaal volgens de aangeleerde manier, maar het effect op mijn gevoel was het zelfde. Misschien was het effect zelfs beter omdat ik geen frustratie had over het feit dof ik het helemaal goed deed.

Vasthouden is statisch.

Hoeveel kun je vasthouden? En hoe zorg je dat je het goede pakt uit alles wat je vasthoudt?

In meenemen zit een beweging. De kern of intentie gaat mee, maar mag zich aanpassen aan de situatie. Het mag bewegen.

In ons gezin zijn heel wat patronen op een positieve manier doorbroken. Ook ik heb daar mijn aandeel in gehad. Ik heb daar veel voor moeten leren.

Als ik al het geleerde (wat goed werkte) nog steeds op dezelfde manier zou doen, zouden we als gezin weer vastzitten in een patroon.

Ik ben me bewust van mijn intentie en probeer deze steeds mee te laten bewegen met de veranderde situatie waar ik in zit.

Wil jij je verandering vasthouden of meenemen?

Voor mij waren de woorden willen, kunnen, mogen, moeten en durven daar leidend in.

 

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter