NIEUW Checklist “Ben jij een meedwanger?”

Heb jij te maken met een dierbare die last heeft van angst of dwang? Neem dan deze checklist door en vink aan wat voor jou van toepassing is.  Waar “de ander” staat kun je de naam van jouw dierbare invullen.

Checklist

 • Ik ben heel flexibel
 • Ik voel de ander goed aan
 • Ik kan mijn gedrag heel goed aanpassen
 • Ik ben heel zorgzaam
 • Ik praat niet over wat ik moeilijk vind
 • Ik vind niet snel iets gek
 • Het is niet erg als ik boos word, want ik doe toch wel wat de ander wil
 • Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Ik laat makkelijk de ander over mijn grenzen heen gaan
 • Ik zorg dat thuis alles op rolletjes loopt
 • Mijn voelsprieten staan altijd aan
 • Ik hou altijd rekening met de ander
 • In een discussie met mij wint de ander altijd
 • Ik wil het de ander altijd naar de zin maken

En? Hoveel heb je eraan gevinkt? Ben je geschikt of ongeschikt als meedwanger? Of als vermijder in allerlei situaties?

Goeie vangst voor de dwang

Tot tien jaar geleden kon ik alles aanvinken. Ik was uitermate geschikt als meedwanger en vermijder. Een goeie vangst voor de dwang. Totdat ik erachter kwam dat ik met al deze eigenschappen de angst en dwang van de ander juist alle ruimte gaf en zelfs bevestigde. Achteraf ben ik niet trots op mezelf, maar ik deed het met liefde en de overtuiging dat ik het goeie deed.

Patroon van meedwangen

Het was enorm verhelderend om te ontdekken hoe het patroon van meedwangen werkt. Ik zat erin zonder het te beseffen. Alleen een vaag (of eigenlijk duidelijk) gevoel dat het niet klopte wat ik deed. Als je het patroon door hebt, kun je er iets aan doen. Tot mijn eigen verbazing was dat veel makkelijker dan ik dacht. Omdat ik het heel lang niet durfde, heb ik het mijzelf en mijn gezin langer veel moeilijker gemaakt. Jammer? Ja! Ik kon pas de eerste stap zetten toen ik durfde te erkennen dat ik bang was. Mijn angst voor de reactie van de ander.

Uit het patroon van meedwangen stappen is makkelijker dan je denkt. En als ik het kan, kan jij het ook!

Ps. Nog steeds ben ik flexibel, heb ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel en voel ik veel aan. Maar daarin durf ik nu wel duidelijk te zijn en mijn grenzen aan te geven. Wel zo prettig voor iedereen, inclusief mijzelf.

Wil je vertellen hoe goed jij bent als meedwanger? Neem rustig contact met mij op.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter