Mindset: zin of onzin

Mindset is een woord dat veel gebruikt wordt. Het lijkt wel of je verplicht bent iets met je mindset te doen wil je iets kunnen veranderen of opbouwen. Als dat niet lukt, dan is je mindset blijkbaar niet goed. Maar werkt het ook echt zo?

Dit artikel gaat over mijn ervaring met het woord mindset. Een term die in de mode is, veel gezegd wordt door veel mensen en ook veel mensen irriteert. Maar wat betekent het eigenlijk? De Dikke Van Dale op internet kent het woord niet. Het Engelse woordenboek geeft de volgende vertaling en betekenis: “manier van denken en oordelen; houding tegenover bepaalde zaken”. Verder zoeken via Google levert het volgende op:

  • Gedachtenpatroon
  • Manier waarop jij denkt
  • Verander je mindset, dan verandert alles!

Zelf verantwoordelijk zijn

In mijn beleving wordt mindset gebruikt in combinatie met zelf iets willen veranderen. “Als je iets zelf wilt, dan lukt het ook.” En daar zit misschien de allergie van mensen tegen dit woord. Het impliceert dat je zelf verantwoordelijk bent en zelf invloed hebt.  Hoewel ik ergens weerstand voel tegen het woord, klopt het wel dat ik zelf invloed heb en heb ik het zelf toegepast.

Sinds ik, een aantal jaar geleden, mijn praktijk officieel heb opgericht, heb ik mensen begeleid die via mond-tot-mond-reclame bij mij kwamen. Dit gebeurde op kleine schaal. Al die tijd heb ik gezegd dat ik bezig was een praktijk op te bouwen voor naasten van angst en dwang. Dit was veilig voor mij, zo kon ik het klein houden. Ik was immers bezig het te proberen. Vorig jaar had ik er genoeg van en heb ik die laatste zin veranderd in: “Ik heb een praktijk waarin ik naasten begeleid van mensen die last hebben van angst of dwang.

En hoe bijzonder…het balletje ging rollen.

Wist ik niet hoe ik moest netwerken? Ik sloot me (voorzichtig) aan bij een coachplatform en sindsdien heb ik een, voor mij, overzichtelijk en groot netwerk.

Wist ik niet wat ik met mijn website, Facebook en LinkedIn moest? Het gaat nog niet vanzelf, maar uit de cijfers blijkt dat mensen de weg naar mijn website weten te vinden, ook via Facebook en LinkedIn.

Wist ik niet hoe ik zichtbaar moest worden? Oh ja…help…dat was eng! Ik heb er hulp bij gevraagd, geïnvesteerd in trainingen en nu ben ik zichtbaar. Mensen weten mij te vinden. Ik heb in de krant gestaan en begin gevraagd te worden om lezingen te geven, zelfs landelijk.

Lef of andere mindset?

Zichtbaar worden over een onderwerp waar veel schaamte op zit. Je vertelt niet makkelijk dat je thuis dingen niet mag of juist moet. Het is niet uit te leggen wat je er allemaal aan doet om je naaste rustig te houden, of in ieder geval de angst en dwang niet te laten escaleren. Dat je jezelf daarbij totaal wegcijfert, heb je niet meer in de gaten.

Vorig jaar heb ik de knop omgezet. Ik was niet meer bezig een praktijk op te bouwen, ik had een praktijk. Of wacht even, heb ik mijn mindset veranderd? Ja, en dat betekent verantwoordelijkheid voor wat ik wel en niet doe. Dat betekent niet dat alles lukt wat ik wil. Wel heb ik een enorm trots gevoel op alles wat wel lukt, want dat heb ik zelf gedaan. De knop omzetten, mijn mindset veranderen, het kwam spontaan en diep van binnenuit. En het werkt, er is veel veranderd.

En hoewel ik het woord mindset nooit gebruik naar mijn cliënten, is dit wel precies waar ik mee bezig ben in de coaching die ik geef. Door een gezinslid die door angst of dwang alles tot veel bepaalt in huis, heb je als naaste geleerd je aan te passen, mee te gaan in het vermijden of meedwangen. Alles  wat je geprobeerd hebt om de angst of dwang bij de ander te verminderen, heeft niet geholpen.

En daar ligt de sleutel tot de opening. Niet de ander willen veranderen in zijn/haar angst of dwang, maar zelf aangeven waar jij jouw ruimte nodig in hebt en hier duidelijk in zijn. Een andere mindset. En wat blijkt? Het werkt.

Wil jij eens testen in hoeverre jij vastzit in de angst of dwang van de ander? Download de test.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *