Mijn man heeft last van angst en dwang en ìk heb hulp nodig?

Je hebt een relatie en na jaren ontdek je dat je man toch wel bijzondere dingen doet. Als je beseft dat hij een angst- en/of dwangstoornis heeft, doe je van alles om te zorgen dat zijn angst en dwang niet erger wordt. De angst en dwang beheersen jou en jullie leven.
Ben je er klaar voor om dit op een positieve manier te doorbreken?

Meedwangen

“Het voelt alsof ik op eieren loop.”
“Ik heb het gevoel dat ik alles verkeerd doe.”
Zo omschrijven mannen en vrouwen hun leven met een partner die last heeft van angst of dwang.
Je partner voert allerlei rituelen uit om de angst de baas te blijven en jij moet hierin meegaan om de angst van je partner beheersbaar te houden. ‘Meedwangen’ noem je dit.

Herken je dit?

Nicolette is 45 jaar en 20 jaar samen met Peter. Een intelligente en voorzichtige man. In die 20 jaar is zijn voorzichtigheid een eigen leven gaan leiden. Niet één keer controleren of de deur op slot zit, maar tien keer. Alles controleren wat wordt weggegooid.
Nicolette is hier langzaam in meegegroeid. Vond ze Peters voorzichtigheid vroeger prettig, nu voelt het als een harnas waarin ze zich niet vrij kan bewegen.
Hij is achterdochtig bij wat ze zegt. “Wat bedoel je daarmee?” Het lukt Nicolette niet om aan Peter uit te leggen wat ze bedoelt; zijn achterdocht blijft. Ze is blij als hij weer rustig wordt.
Peter is voor de omgeving een leuke man. Alleen Nicolette merkt thuis hoe hij alles moet compenseren met dwanghandelingen. Ze is er zo moe van. En toch……. Ze kent ook een andere kant van hem. Peter zonder dwang en angst. Daarom blijft ze bij hem.

Taboe?

Ondanks dat er in Nederland veel mensen rondlopen die meer of minder last hebben van angst en/of dwang, heerst er nog steeds een taboe rondom dit onderwerp. Het schaamtegevoel is groot. Hoe vertelt Nicolette aan haar familie dat Peter tien keer teruggaat om te checken of de deur op slot zit? Of dat ze niets in de prullenbak mag gooien voordat hij het gecontroleerd heeft?

Herken je jezelf in dit verhaal? Herken je iemand anders in dit verhaal? Je bent niet de enige die hier mee rondloopt.

Heb ik hulp nodig?

Ongewild bestaat jouw leven uit rekening houden met de angst en dwang van je partner. Je probeert dit te veranderen, maar ziet dat de angst bij je partner groter wordt en de dwang heftiger.
En toch…….. jij kunt hier voor jezelf iets aan doen.

Twee eyeopeners voor jou als naaste

Hoe kun je dit op een positieve manier gaan doorbreken?

  1. Door je bewust te worden dat je, met de beste bedoeling, de dwangrituelen in stand houdt. Je wilt graag dat je partner zich rustig voelt. Daarom ga je vaak mee in de angst of dwang. Heel begrijpelijk. Ongewild houd je de situatie hiermee in stand.
  2. Door je bewust te worden van jouw aandeel in het geven en nemen in je relatie. Wat geeft je partner aan jou? Is dat in balans? Bij de meeste stellen is dit uit evenwicht. Je weet dat je partner veel meer is dan de angst of dwang, maar durf je iets voor jezelf te vragen?

Hoe pak je het aan?

Nicolette wordt op een gegeven moment razend als ze merkt dat Peter wéér dingen uit de prullenbak heeft gehaald die zij erin had gegooid. Boos en machteloosheid gaat ze naar haar vriendin Anja en stort haar hart uit. Wat lucht dit op! Gesteund door Anja besluit ze hulp te zoeken. Op internet leest ze dat ze grenzen mag gaan stellen. Hoe doe je dat?
Ze vertelt Peter dat ze zijn dwang heel erg moeilijk vindt. Ze wil zijn dwang niet erger maken, maar ze wil het wel anders gaan doen. Ondanks dat Peter het niet leuk vindt, gaat ze deskundige hulp voor zichzelf zoeken. Iemand die haar helpt grenzen te stellen naar Peter, zodat ze weer gewoon afval in de prullenbak kan gooien. En het liefst zonder dat Peter z’n dwang nog erger wordt.
Elke maandagavond eet ze bij Anja om te praten, te klagen en te lachen.
Nicolette begint weer een klein beetje lucht te krijgen.

Ik nodig je uit om – met hele kleine stapjes – het anders te gaan doen.
Moeilijk? Soms wel.
Mag ik aan mezelf denken? Ja natuurlijk, je verdient het.
Kan ik de situatie positief beïnvloeden? Jazeker, dat kan je! Elke stap die je zet maakt je krachtiger. Dat kun je weer doorgeven aan je partner.

Een angst- of dwangstoornis in je directe omgeving is niet niks. In je eentje je man beter maken lukt niet. Toch kun jij als partner de verandering inzetten.
Voel je vrij om contact op te nemen als je wilt weten of dat in jouw situatie ook mogelijk is.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter