Maakt angst of dwang in je gezin eenzaam?

Eenzaamheid

Elk jaar in oktober is het de week van de eenzaamheid. Van veel groepen mensen is het bekend dat eenzaamheid op de loer ligt. Toch zijn er ook vergeten groepen. Daarom nu aandacht voor gezinnen waarin angst of dwang een rol speelt.

Maakt het hebben van angst of dwang eenzaam?

Het antwoord is ja.

Eenzaam voor degene die vast zit in de angst of dwang. Ergens weten dat het niet nodig is om angstig te zijn of (dwang)rituelen uit te voeren, maar er tegen in gaan is zo ontzettend moeilijk. Door het schaamtegevoel is de stap groot om hulp te zoeken.

Het klinkt gek, maar het patroon van angst of dwang is bekend en daardoor voelt het veilig. Dat patroon doorbreken is eng en vraagt veel moed.

Die strijd maakt eenzaam.

Maakt angst of dwang in je gezin eenzaam?

Het antwoord is nogmaals ja.

Eenzaam voor de andere gezinsleden.

Als naaste moet je toekijken hoe je partner, ouder of kind vastzit in zijn of haar angst of dwang.

Het is iets wat er langzaam in is geslopen.

Eerst voel je dat er iets niet klopt en het kan lang duren voordat je er werkelijk de vinger op kunt leggen .

Maar hoe maak je het bespreekbaar? Dit blijkt in de praktijk heel moeilijk. Probeer je het met je partner of kind te bespreken, dan voelt deze zich aangevallen en bedreigd. Het toegeven aan de angst of dwang is sterker dan de logica.

Als naaste ga je, vanuit de logica, uitleggen wat je opvalt. Dat maakt dat je langs elkaar heen praat. Als naaste is het moeilijk om je werkelijk voor te stellen wat de angst is. In de realiteit zie jij de oorzaak van de angst immers niet.

Daarbij word je als naaste langzaam meegezogen in het patroon van de angst of dwang. Dingen die jij niet meer mag doen of die je juist moet doen. Vermijden of mee-dwangen noem je dat.

Ook dit ontstaat geleidelijk.

Als je er tegenin gaat, zie je de paniek bij de ander toenemen. Net als bij een kind of iemand die ergens bang voor is, ga je geruststellen. Je beweegt mee zodat de ander weer rustig wordt. Dit doe je uit liefde. omdat je wilt helpen.

Voordat je het weet, zit je in een patroon van vermijden of mee-dwangen waar je niet meer uit komt. Wat je ook probeert.

Eenzaam? Ja

Vaak ziet de naaste omgeving niet dat er iets aan de hand is. En het zijn geen verhalen die je gezellig op een verjaardag gaat vertellen. Waarschijnlijk laten jullie het als gezin zo min mogelijk zien aan de buitenwereld en speelt zich veel binnenshuis af. Ook hier is het schaamtegevoel groot.

Als je geluk hebt, is er iemand in je omgeving met wie je kunt praten. Maar niet altijd begrijpt die ander jou.

Eenzaam voor jou als naaste? Ja.

Wat kun je wél doen?

Toch kun je er iets aan doen. Iets wat wél helpt.

Wil je uit het eenzame gevoel en is de stap naar persoonlijke hulp te groot? Of is het voor jou lastig om thuis de permissie te krijgen om hiervoor de deur uit te gaan?

Dan is de online training iets voor jou.

In zes stappen weet jij wat je wél kunt doen. Bij elke stap een video met uitleg en een werkboek waar je de opdrachten in kunt uitwerken. Stuur me een berichtje en ik neem contact met je op.

Via de online training leer jij hoe jjij sterk in je kracht kunt komen staan. Zorgvuldig en met liefde voor jezelf en voor je gezin.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter