Angst, dwang of depressie onder de kerstboom

kerst

Het is bijna kerst. Overal verschijnen de kerstbomen, lichtjes in de tuin, brandende kaarsen binnen, cadeautjes, mooie wensen, gezelligheid.

Een feest!

Of niet?

De realiteit met kerst

Niet iedereen kijkt uit naar kerst. Als je een gezinslid hebt dat last heeft van bijvoorbeeld angst, dwang of depressie kan dit een periode zijn waarin het gezinsleven nog ingewikkelder wordt. Kerst is een feest van traditie, waardoor de normale dagelijkse patronen worden doorbroken. Dat kan voor iemand met psychische klachten een groot probleem zijn.
Geen cadeautje onder de boom, maar angst, dwang, depressie of een eetstoornis. In alles soorten en maten.

kerst

Een aantal voorbeelden:

  • Een kerstboom is vies en mag niet in huis komen
  • Elke avond moet nog langer en uitgebreider worden gecontroleerd of alles veilig is met de extra lichtjes en kaarsen
  • Het ‘moet’ gezellig zijn
  • Familiebezoek; voor veel mensen met angst of dwang vraagt dat teveel aanpassing dat later moet worden opgelost met extra dwangrituelen
  • Eten moet aan heel veel onmogelijke eisen voldoen
  • Hoe kun je een cadeau geven als de ander dat van zijn/haar dwang niet mag aannemen?
  • Door een ander ritme en andere sfeer nog meer moeten geruststellen
  • Enz…

Het is lastig om dit aan de buitenwereld uit te leggen, dus doe je als partner of ouder mee. Je speelt naar buiten weer het spel dat het zo gezellig is en tegelijk is kerstmis een lange periode van op eieren lopen en zorgen dat het thuis niet escaleert. Óf omdat de spanning bij je kind of partner zo hoog oploopt óf omdat de andere gezinsleden boos worden omdat het nu wéér niet gezellig is in huis.

Welke verwachting heb jij met kerst?

Ik weet dat mijn hoop elk jaar opnieuw was dat het nu wél gezellig zou zijn , dat het nu beter zou gaan. En elk jaar was het weer een teleurstelling. Totdat… ik besefte dat mijn verwachting niet reëel was.
Als je een partner of kind hebt met angst, dwang, depressie, eetstoornis of andere psychische klachten, dan verwachten we dat hij of zij het dit jaar anders gaat doen. Gaat zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer. Want dan kun jij ook ontspannen en het gezellig maken. Maar dat is precies waar je geen invloed op hebt. Dan wil je die ander veranderen. Hij of zij moet zorgen dat jij het gezellig hebt. En dat kan niet.
Blijft over… zelf veranderen.

De ander moet jouw spanning wegnemen

Door zelf een te hoge verwachting te hebben, leg je de lat voor de ander ook te hoog. Die voelt de spanning en verwachting van jou, waardoor het nog moeilijker wordt om te ontspannen. De psychische klachten gaan juist meer ruimte innemen. Zo zit je samen in de vicieuze cirkel van – onbewust – je eigen spanning bij de ander neerleggen en verwachten dat hij of zij deze bij jou gaat wegenemen.
Zou je een verwachting kunnen nemen waarvan je weet dat JIJ kunt zorgen dat je deze kunt waarmaken? Misschien een kleinere verwachting dan je zou willen, maar daarmee bespaar je jezelf de teleurstelling van het niet lukken. En je legt geen extra druk op de ander.
Iets wat wél lukt, geeft altijd een fijner gevoel en meer voldoening dan iets dat niet lukt.
Zo neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen verwachting in plaats van deze bij de ander neer te leggen.

kerst

Hoe kun je dat doen?

Het gaat om iets doen wat jij wilt.
Bedenk van tevoren concreet wat jij wilt en hoe je dat gaat doen. Het gaat om jouw acties, niet hoe je kunt zorgen dat de ander mee gaat doen.
Het is fijn als de ander meedoet, maar laat de keuze bij je partner of kind.
En geniet van wat je doet! Ook al is dat alleen. Dat is misschien even wennen. Het vraagt van jou om je verwachting bij te stellen. Om zelf verantwoordelijk te zijn voor wat jij doet en de ander de eigen verantwoordelijkheid te geven voor de eigen keuze. Ook al is dit niet jouw keuze.
Het geeft jou een andere energie die je overbrengt op de ander.

Vorig jaar kreeg ik veel nieuwe cliënten in januari. De kerstdagen had mensen doen beseffen dat ze dit niet nog eens wilden meemaken. Ze begrepen dat ze hun eigen verwachting en hun spanning niet bij hun partner of kind moesten neerleggen, maar HOE moesten ze dat doen?
Ik weet dat deze mensen nu met meer rust de feestdagen ingaan. De grootste winst is dat ze ontdekt hebben hoe ze zelf invloed kunnen hebben en niet meer gedwongen vastzitten in de psychische klachten van hun kind of partner.

De ontdekking dat ze zichzelf mogen en kunnen veranderen, dat ze hun eigen verwachting mogen bepalen. De ontdekking wat het oplevert om te stoppen met de ander te willen veranderen en verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gevoel.

Hulp nodig?

Op zaterdag 13 januari 2024 start de live groepstraining ‘Als helpen niet helpt’ bij Kompassie in Den Haag.
Wil je daar meer over weten of vind je het fijn om eens persoonlijk met mij (online) te praten, mail dan naar info@sterkineigenkracht.nl of bel/app naar 0681941059. Dan maken we samen een afspraak.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter