Jij bent de verandering

Ben jij de verandering?

Een ander kun je niet veranderen. Als jij dit blog leest, hoef je niet bang te zijn dat ik je wil veranderen. Ik wil je wel tot iets anders uitdagen, maar dat lees je verderop.

Ben ik de verandering?

Volmondig durf ik ja te zeggen. Heel lang heb ik geprobeerd andere mensen te veranderen, maar het is me niet gelukt. Pas toen ik het zelf anders ging doen, gingen de mensen om mij heen ook veranderen. Niet omdat ik ze er toe dwong. Nee, actie geeft reactie. Dus een andere actie van mij geeft een andere reactie van een ander.

Wat ik heb gedaan is mijn vaste patronen doorbreken. En ik weet dat ik vastzat in patronen van anderen. Maar ik bleef zelf ook vastzitten in die patronen.

Een patroon doorbreken, hoe doe je dat?

Ik zal de vraag kleiner maken. Iets op een andere manier doen, hoe doe je dat?

Mijn cliënten hebben te maken met angst en dwang in het gezin. Vaste patronen die moeilijk te doorbreken zijn. Toch kun je altijd iets op een andere manier doen. Loop maar eens een andere route door de supermarkt. Grote kans dat je andere dingen ziet liggen.

Bij al mijn cliënten zie ik een verandering. Soms een grote die snel gaat, soms een kleine die wat meer tijd nodig heeft. Dat is allemaal goed. Het gaat erom dat je iets verandert waar je het vertrouwen in hebt dat het gaat lukken.

De komende zes dagen ga ik je via Facebook uitdagen met een vraag. Een vraag die te maken heeft met veranderen.

Doe je mee?

Wil jij de verandering zijn?

Willen zegt iets over jouw keuze. Wil je wel of wil je niet?

Ik vond deze vraag heftig toen deze aan mij gesteld werd. Natuurlijk wilde ik veranderen, maar…….. En daar kwamen oneindig veel redenen waarom het niet kon. Allemaal dingen die buiten mij lagen, waar ik geen invloed op had.

Later kwam ik erachter dat deze vraag de meest eenvoudige is om jezelf te stellen. Wil ik wel of wil ik niet? Het betekent wel dat ik een keuze moet maken.

Au, dat kan pijnlijk zijn.

En dat klopt. Zelf kiezen betekent dat je niet meer de schuld bij iemand anders kunt leggen. Dat een ander niet voor jou bepaalt hoe jij verandert of hoe jij je gaat aanpassen. Iets wat vaak onbewust gaat.

Moet je alles willen? Nee, zeker niet. Maar wees duidelijk in wat je wel wilt en wat je niet wilt.

En dan wordt het leuk. Je hebt zelf in de hand wat er gaat gebeuren en waar je voor kiest. Wie wil dat niet?

Als ik kennis maak met een nieuwe cliënt, is mijn vraag altijd: Wil jij veranderen?

Ik heb de keuze gemaakt om alleen te werken met mensen die willen veranderen. Waarom? Als je werkelijk wilt, komen we in een flow waarin ik mijn belofte kan waarmaken.

Dat is leuk werken. En waarom zou je energie en geld stoppen in een traject bij mij als je niet wilt veranderen? Dat is niet erg, als je maar duidelijk de keuze maken om dat niet te doen.

Kun jij de verandering zijn?

Als je iets wilt veranderen, is de volgende vraag of je het ook kunt.

Veel van wat je niet kunt, kun je leren – als je het wilt.

En dan ligt de wereld voor je open.

Er zijn zoveel mogelijkheden om iets te leren. Zelf proberen, (professionele) hulp vragen, workshop volgen….

Ik heb het over veranderingen bij jezelf. En ik weet uit eigen ervaring dat het veel makkelijker is dan je van tevoren denkt.

Vroeger dacht ik dat ik gewoon zo was, dat een mens niet zo makkelijk kan veranderen, je bent zoals je bent, enz. Niets blijkt minder waar.

Ik ben mezelf en ik ben verandert.

En als ik het kan, kun jij het ook!

Moet jij de verandering zijn?

Persoonlijk vind ik dat een lastige.

‘Moeten’ is meestal van buitenaf opgelegd of is een oude overtuiging die maakt dat je jezelf vindt dat je iets moet.

Hoe graag wil je nog als je iets moet?

Toch kan ‘moeten’ ook een interne motivatie zijn. “Ik vind het eng maar ik vind dat ik het moet doen omdat het goed is voor mijzelf of voor een ander.”

Kun je het onderscheid maken tussen het ‘oude moeten’ van buitenaf en de werkelijke drive dat je iets wilt en je een duwtje in de rug nodig hebt?

Wil en kun je nee zeggen tegen dingen die je ‘moet’ doen en eigenlijk niet wilt of kunt?

Mag jij de verandering zijn?

Mogen heeft te maken met toestemming. Deze komt eigenlijk altijd van buitenaf.

Permissie gaat een laag dieper. Het is meer dan toestemming. Het is werkelijke instemming, steun, onvoorwaardelijk.

Het is fijn om permissie te krijgen van anderen.

Naar buiten treden als ervaringsdeskundige van angst en dwang in het gezin, heb ik niet zomaar gedaan. Het is een sneeuwbal die ik de gelegenheid heb gegeven om te gaan rollen.

Toen ik het durfde om echt zichtbaar te worden, heb ik de permissie gevraagd aan mijn gezin. En deze voluit gekregen.

De permissie geef ik ook aan mijzelf. Ik mag het doen.

Als je niet de permissie aan jezelf kunt geven, kom je niet vooruit, kun je niet veranderen.

Mag jij jezelf permissie geven om het anders te gaan doen?

Durf jij de verandering te zijn?

Ik ben geen held, nooit geweest.

Veilig, op de achtergrond, aanpassend aan anderen…dat was mijn strategie. Opvallen was niet mijn ding.

Dat is een strategie van volgen, niet zelf keuzes maken, niet zeggen wat je wilt en daardoor leuke dingen missen.

Durven vraagt lef.

“Leven is het meervoud van lef,” is een bekende uitspraak. Het leven wordt een stuk leuker als je durft te zeggen wat je wilt en het daadwerkelijk anders gaat doen. Hoe klein het stapje anders doen ook is.

Een uitspraak die ik mijn coachopleiding heb geleerd, houd ik altijd in gedachte:

“Eén stap voorbij de angst is moed, twee stappen voorbij de angst is overmoed.”

Durf ik alles? Nee.

Ik durf steeds meer. Met hulp van anderen bleek ik veel te willen, te kunnen en te durven. En daar is niets in veranderd. Nog steeds vraag en krijg ik hulp. Maar ik ben degene die de hulp vraagt.

Verbaasd kan ik terugkijken naar mijn eigen weg. “Heb ik dit allemaal gedaan? Heb ik dat allemaal gedurfd?”

Ja, en dat heeft energie gekost. Maar het heeft me meer energie gegeven en vooral zelfvertrouwen dat er mooie ervaringen en veranderingen voor me liggen. Ben ik bang? Nee, ik heb er zin in – stap voor stap.

Je wilt het, je kunt het, je mag het, je moet het niet van een ander. Durf je?

Jij bent de verandering

Wil jij, kun jij, moet jij, mag jij, durf jij…?

De laatste vijf dagen heb ik je meegenomen is alle lagen van veranderen. De lagen die bepalen of jij wel of niet de stap gaat zetten om het anders te gaan doen.

Vaak zijn we onze eigen saboteur en geven we de omstandigheden of iemand anders daar de schuld van. In feite houden we onszelf tegen. Meestal door onderliggende angst.

Hoe heerlijk is het om zelf de touwtjes in handen te hebben en je eigen verandering te bepalen.

“Maar… in mijn gezin heb ik te maken met de vaste patronen van mijn partner of kind. Dat wordt veroorzaakt door angst en dwangmatig gedrag. Daar kan ik niets aan doen!”

Precies, dat klopt. Jij kunt niets doen aan het gedrag van de ander. Je hebt wel zelf de keuze hoe jij daarmee omgaat. Juist als je rekening houdt met de ander.

Veranderen doe je omdat het goed is voor jezelf.  Dat betekent automatisch dat het niet slecht is voor de ander.

Als jij verandert heeft dat effect op de mensen om je heen. Je kunt het vergelijken met een steentje dat je in het water gooit. Eerst zie je een kleine kring en daar  omheen ontstaan steeds grotere kringen.  Alles in liefde en zorgvuldigheid.

Als ik terugkijk bij mijzelf, heeft het niet willen me in eerste instantie tegen gehouden. Hoe vervelend een situatie ook is, het is wel je comfortzone en daardoor voelt het veilig. Toen ik eenmaal wel wilde, ben ik gaan leren hoe ik het zou kunnen doen.

Mijn oude patronen van ‘het moeten’ heb ik stevig onder handen moeten nemen en van me af moeten gooien. Eerlijk gezegd, het elastiekje van het ‘oude moeten’ trekt nog regelmatig aan mij. Omdat ik dit nu snel herken, kan ik het loslaten.

Mijzelf permissie geven doe ik bij elke stap. Als ik deze niet aan mijzelf kan geven, voelt het niet goed en zal ik het niet doen. De permissie van de mensen om mij heen wil ik graag voelen en vraag ik als ik het nodig heb. Op deze manier heb ik heel wat stappen voorbij mijn angst gezet. Ik durf steeds meer. Mijn eigen cirkel in het water wordt steeds groter. Ik durf grotere stenen er in te gooien.

Ik werk met mijn cliënten veel in dit thema en vond dat ik hier iets in moest doen. Deze serie maken over veranderen en elke dag plaatsen op Facebook en mijn website, vond ik spannend.

Het onderwerp angst en dwang ligt onder een deken van schaamte. Mensen vertellen mij dat ze mijn Facebook  volgen, maar geen like geven of niet reageren op een bericht. Andere mensen kunnen dat zien. Gelukkig weet ik door de berichtjes die ik krijg en de statistieken dat  mensen waarderen dat ik hierover schrijf en dit onder de aandacht breng.

Jij bent de verandering. En die verandering mag je eerst rustig bij jezelf onderzoeken. Op het moment dat jij de stappen zet die goed voelen voor jou, op een manier die bij jou past, wordt jouw verandering zichtbaar voor anderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *