Hoe zorg ik ervoor dat mijn zoon anders reageert?

Ik coach mensen die vastzitten in patronen in hun gezin. Ze hebben een partner of kind die door zijn/haar gedrag, stoornis of ziekte het leven in het gezin bepaalt.

Als partner wil je er zijn voor je man of vrouw. Als ouder wil je je kind met liefde opvoeden. Maar wat, als je merkt dat jij niet meer spontaan kunt reageren omdat een angstige, boze of negatieve reactie het gevolg is? Waarschijnlijk voel jij je daar verantwoordelijk voor. Had jij maar in eerste instantie anders moeten reageren…

Wat kan ik wèl doen?

Deze vraag werd gesteld door de moeder van een zoon die het gezin domineerde. Ze had van alles geprobeerd. Het hele gezin had begeleiding gehad. Er was wel iets veranderd, maar deze moeder wilde meer. Ze wilde haar zoon, haar gezin en zichzelf weer leuk vinden.

Ze was eerlijk naar zichzelf. Ze durfde toe te geven dat ze weinig positief over haar zoon dacht en sprak.

Ze heeft veel gepraat bij mij. Ze Voelde zich een emmer die – eerst met woorden – een stukje geleegd moest worden.

Ze ging dingen wèl doen, in plaats van uit angst niet doen.

  • Duidelijk zijn in wat ze zelf nodig had
  • Ja zeggen en ja doen, omdat dit voor haar zelf ruimte gaf
  • Bewust kijken naar de positieve kanten van haar zoon

De situatie is voor het hele gezin veranderd. Haar zoon is gezelliger geworden. Haar dochter geeft haar een compliment dat ze tegenwoordig zo rustig reageert. Haar man vraag haar om hulp om met hun zoon te praten.

Zoals ze zelf zegt: “Ik wilde bij hem iets veranderen. Maar ik heb bij jou geleerd om te praten en me te verplaatsen in de ander. Ik voel weer ruimte. Ik heb mezelf ècht leren kennen en ik ben me een beter mens en een betere moeder gaan voelen.”

 

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter