Hoe ziet jouw kerst eruit als naaste van angst of dwang?

Het is kerst. Overal verschijnen de kerstbomen, lichtjes in de tuin, brandende kaarsen binnen, cadeautjes, mooie wensen, gezelligheid.

Een feest!

Of niet?

De realiteit met kerst

Niet iedereen kijkt uit naar kerst. Als je een gezinslid hebt die last heeft van angst of dwang, kan dit een periode zijn waarin het gezinsleven nog ingewikkelder wordt. Kerst is een feest van traditie, maar dat betekent dat de normale dagelijkse patronen worden doorbroken. Dat kan voor iemand met angst of dwang een groot probleem zijn.

Een aantal voorbeelden:

  • Een kerstboom is vies en mag niet in huis komen
  • Elke avond moet nog langer en uitgebreider worden gecontroleerd of alles veilig is met de extra lichtjes en kaarsen
  • Familiebezoek; voor veel mensen met angst of dwang vraagt dat teveel aanpassing dat later moet worden geneutraliseerd met extra dwangrituelen
  • Hoe kun je een cadeau geven als de ander dat van zijn/haar dwang niet mag aannemen?
  • Door een ander ritme en andere sfeer nog meer moeten geruststellen
  • Enz…

Het is lastig om dit aan de buitenwereld uit te leggen, dus doe je als partner of ouder mee. Je speelt naar buiten weer het spel dat het zo gezellig is en tegelijk is kerst een lange periode van op eieren lopen en zorgen dat het thuis niet escaleert. Óf omdat de spanning bij je kind of partner zo hoog oploopt óf omdat de andere gezinsleden boos worden omdat het nu wéér niet gezellig is in huis.

Welk inzicht geeft kerst jou?

Vorig jaar kreeg ik veel nieuwe cliënten in januari. De kerstdagen had mensen doen beseffen dat ze dit niet nog eens wilden meemaken. Ik weet dat deze mensen nu met meer rust de kerstdagen ingaan. De grootste winst is dat ze ontdekt hebben hoe ze zelf invloed kunnen hebben en niet meer gedwongen vast zitten in het patroon van hun kind of partner.

De ontdekking dat ze zichzelf mogen en kunnen veranderen. De ontdekking wat het oplevert om te stoppen met de ander te willen veranderen.

Wat kun je nu doen?

Leren om de hele verandering, via de Boonstra-methode, in te zetten voor de kerstdagen gaat praktisch gezien waarschijnlijk niet meer lukken.

Wat dan wel?

  • Wil je op een veilige manier je verhaal kwijt?
  • Wil je praktische tips om iets minder op eieren te lopen deze kerstdagen?
  • Wil je je verbonden voelen met mensen die in dezelfde situatie zitten?
  • Gewoon op elk moment als jij daar behoefte aan hebt?

Als je dit zou willen, kun je meedoen met de geheime Facebookgroep “Jij bent de verandering”.

Het is een eerste kleine stap om iets te veranderen in jouw situatie, maar het is wel een stap. Een beetje steun van mensen die jou begrijpen tijdens deze kerstdagen.

Niemand kan zien dat jij daar in zit. En jij kunt op elk moment dat jij daar behoefte aan hebt en de gelegenheid voor neemt, je verbondenheid zoeken en invullen. Ook voor en tijdens de kerst plaats ik daar tips en oefeningen waarmee je jezelf kunt helpen, als je daar behoefte aan hebt.

Wil je er meer over de Facebookgroep weten? Neem gerust contact met mij op.

Bel 06 81941059 of mail naar info@sterkineigenkracht.nl

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter