Hoe je los kunt komen van de angst- of dwangstoornis van je kind

Ruimte maken voor jezelf als je iemand in je gezin hebt die last heeft van angst of dwang. Hoe doe je dat precies? Ik neem je mee in het verhaal van Karin.

Karin reageert nadat ze mijn nieuwsbrief heeft gelezen. Drie maanden eerder had ze bij mij de workshop gevolgd ‘Hoe blijf ik bij mijzelf  als er angst of dwang in mijn gezin voorkomt?’. Haar dochter Petra heeft een heftige angst- en dwangstoornis (OCD). Ze vertelt me dat ze een fijne middag heeft gehad, maar niet veel nieuws heeft geleerd. Ze komt liever voor een persoonlijke sessie naar mij.

Petra is 23 jaar en woont op zichzelf. Een paar uur per week doet zij vrijwilligerswerk. Meer lukt niet door haar dwangrituelen.
Karin woont samen met haar man Kees en zoon Bas van 18 jaar. Tijdens de workshop vertelde Karin dat Petra veel verschillende dwangen heeft (gehad). Karin is er aan gewend geraakt. Ze ziet haar dochter één keer per week en voor die paar uur kan ze er mee dealen. Dat Petra haar broer niet meer kan zien omdat deze ‘besmet’ is voor haar, vindt ze erg.

Nooit vraagt iemand wat het voor haar betekent

Als Karin voor persoonlijke sessies bij mij komt, blijkt ze veel behoefte te hebben om haar verhaal te vertellen. Telkens stel ik haar dezelfde vraag: “Hoe is dit voor jou?” Deze vraag is moeilijk voor Karin. Ze is gewend om bij hulpverleners te vertellen wat Petra wel en niet doet. Nooit vraagt iemand wat het voor haar betekent.
Tijdens ons tweede gesprek valt haar masker af. Haar kwetsbaarheid wordt zichtbaar. Ze mag zichzelf laten zien. Dit is voor het eerst in alle jaren dat ze hulp heeft gekregen. Tijdens de workshop kon zij dit niet zeggen, maar het was wel wat ik bij haar voelde.

Haar broer is “besmet”

Dezelfde tips en technieken die Karin in de workshop had geleerd, kan zij nu wel gaan inzetten. Ook bij datgene wat voor Karin het grootste en pijnlijkste probleem is dat Bas besmet is voor Petra. Hierdoor mag Karin van haar dochter niet over hem praten en zijn naam niet noemen. Als Karin dit wel doet, escaleert de angst en dwang van Petra. Ik laat Karin deze pijn voelen, zodat ze kan gaan aangeven welke ruimte zij hierin nodig heeft. Alles wat ze wil is in gesprekken met Petra over de dagelijkse beslommeringen, af en toe de naam van Bas noemen.

Hoe pak ik dit aan?

Eerst werk ik met Karin aan de kleinere problemen die gevolg zijn van de dwang van haar dochter. De eerste stap nemen we tijdens het winkelen. Karin geeft liefdevol en duidelijk aan – in woorden en lichaamshouding – dat zij een bepaalde winkel in wil. Petra mag zelf de keuze maken of zij die winkel wel of niet kan in verband met haar dwang. Voorheen mocht Karin de winkel niet in, omdat ze van Petra verwachtte dat ze mee naar binnen ging. Nu loopt Karin de winkel in, doet haar boodschap en komt weer naar buiten. Petra staat voor een andere etalage te kijken. Zonder haar boodschappen te laten zien, gaat ze naast Petra staan en lopen ze samen door. Dit is voor Karin een enorme overwinning die haar zelfvertrouwen geeft.
Na nog een aantal van deze stappen, blijkt de stap om Bas zijn naam terloops in een gesprek te noemen, niet meer groot te zijn. Karin doet, zonder dat ze het vooraf van plan is. Petra valt even stil en gaat daarna door op een ander onderwerp.

Ze komt los te staan van de dwang van haar dochter

Hoe kan dit? Karin neemt met kleine stapjes haar ruimte in met de “normale” dingen. Zij probeert niet meer de dwang van Petra te beïnvloeden of op te lossen. Karin doet steeds meer haar eigen dingen, waarbij Petra zelf de keuze heeft wat zij wil doen. Doordat Karin losser komt te staan van de dwang, is het ook mogelijk om de naam van haar zoon te noemen tegen haar dochter.

Karin heeft mij nog een aantal maanden nodig om steeds meer haar eigen pijn te ontdekken en toe te laten.
Wat ben ik trots dat ik Karin mag begeleiden in haar proces van ruimte innemen. Trots dat Karin over haar hele gezin kan praten tegenover haar dochter.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter